Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κορονοπάρτι με άνοδο 11,46% στο ΧΑ μετά τα νέα για το εμβόλιο

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κορονοπάρτι με άνοδο 11,46% στο ΧΑ μετά τα νέα για το εμβόλιο
ΑΓΟΡΑ: Τεράστιο ράλι! Απίστευτα τα νέα που υπήρχαν στη σημερινή συνεδρίαση και φυσικά τα νέα για το εμβόλιο ξεχωρίζουν! Θεαματική η κίνηση από το «κυνήγι» μετοχών και αποτυπώθηκε ανάγλυφα στο ταμπλό. Η αγορά επέστρεψε σε χρόνο dt στη γνωστή ζώνη συσσώρευσης και πλέον θα δοκιμάσει ξανά τις αντοχές του ανοδικού μέρους του καναλιού.

Από το πώς κινήθηκαν κάποιες μετοχές βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα για τις διαθέσεις και τι επέλεξαν οι επενδυτές. Ταλαιπωρημένες μετοχές εταιρειών με μεγάλες ζημιές και μεγάλες απώλειες από την αρχή του έτους βρέθηκαν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Αντίθετα μετοχές που είχαν πάει καλά και κέρδιζαν από την πανδημία είχαν ρευστοποιήσεις.

Είναι βέβαια πολύ νωρίς να αλλάξουν όλα και να πούμε πως το 2021 θα είναι εξαιρετικό από άποψης κερδοφορίας, αλλά τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικός μηχανισμός. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι κάποιες μετοχές είχαν φτάσει σε αποτιμήσεις-πρόκληση. Πρόσφατες οι αναφορές μας για Jumbo, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Fourlis, Τιτάν κ.α.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Θεωρούμε απολύτως φυσιολογική την καλύτερη πορεία του ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών αγορών. Ο DAX λίγο αν ενισχυθεί περαιτέρω θα γράψει νέα ιστορικά υψηλά και εμείς παλεύουμε με τις 660 μονάδες. Ο Dow Jones έγραψε νέο ιστορικό. Εμείς είμαστε ακόμα στα Τάρταρα.

Νομίζουμε πως το εμβόλιο και αν επαληθευτεί το σενάριο που βλέπουμε να προκρίνουν οι επενδυτές στο ταμπλό, η χώρα έχει πολλές ελπίδες για καλή ανάκαμψη το 2021 μέσω της τουριστικής βιομηχανίας. Με εμβόλιο και έστω μία μερική κανονικότητα οι εκτιμήσεις για την πορεία του 2021 που διαβάζουμε είναι πολύ χαμηλές.

Η αγορά επίσης δείχνει πως δεν την ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου ή δωδεκαμήνου και εστιάζει στην ανάκαμψη του 2021. Εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στα θεμελιώδη. Όσοι αγόρασαν χαμηλά λόγω των αποτιμήσεων, ας μην είναι άπληστοι. Η άνοδος του γενικού δείκτη σε ποσοστό είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 9 ετών περίπου.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Με κλείσιμο στις 655,50 μονάδες και στο +11,46% το ενδιαφέρον μας για αύριο είναι στις 667 μονάδες περίπου σημείο από το οποίο διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Χωρίς αυτές δε μπορούμε να δούμε άνοδο, πάνω από κάποια επίπεδα. Ξέσπασαν ανοδικά και με μεγάλους όγκους. Βελτιώθηκε η εικόνα τους. Με απώλειες έως και πάνω από 70% θεωρούμε την άνοδό τους απολύτως φυσιολογική και μάλιστα θα πρέπει να έχει και συνέχεια. Μπήκαν πάλι στο γνωστό σχηματισμό. Η Πειραιώς είχε τη μικρότερη άνοδο και οι υπόλοιπες ξεπέρασαν το +26%.

AEGEAN: Με εμβόλιο θα είναι αλλιώς ο τουρισμός και άρα η εταιρεία θα μπορέσει πιο γρήγορα να ανακάμψει. Λογική η ανοδική κίνηση και το κλείδωμα στο +30%. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση για την Autohellas.

ΤΙΤΑΝ: Επιτέλους! Έσπασε τη συσσώρευση και πλέον πρέπει να δούμε καλύτερα επίπεδα τιμών. Κομβικό ρόλο θα λέγαμε έπαιξαν οι μεγάλες αγορές από insiders όπου και μάλλον βοήθησαν ώστε να τελειώσει ο γνωστός πωλητής. Στα 11,98 ευρώ και στο +9,31% με όγκο 163 χιλ. τεμάχια.

FOURLIS: Εξαιρετική η αντίδραση της μετοχής. Την είχαν πάει και αυτή σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μεγάλος ο όγκος και πάλι.

MOTOR OIL: Στο άνοιγμα της συνεδρίασης κάποιοι πούλησαν στα 8 ευρώ ανοίγοντας εκεί τη μετοχή. Το υψηλό ήταν στα 9,5550 ευρώ και τελικά έκλεισε στα 9,1050 ευρώ. Μεγάλος και πάλι ο όγκος.

ΟΤΕ: Στα 13,10 ευρώ και στο +5,48%. Θα μπορούσε να δώσει μέρισμα περίπου 0,50 ευρώ ανά μετοχή από την πώληση της Telekom Romania.

ΕΧΑΕ: Όσοι αγόρασαν στα 2,50 ευρώ επειδή η αποτίμηση ήταν μόλις 2 φορές το ταμείο χωρίς να υπολογίζονται τα άλλα έχουν ήδη αξιόλογα κέρδη. Στα 2,90 ευρώ με με΄γαλο όγκο 704 χιλ. τεμάχια.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Έβγαλε πολύ καλή αντίδραση και έκλεισε στα 0,56 ευρώ με άνοδο 16,42% και υψηλό όγκο. Έμειναν αρκετά στην πλευρά των πωλητών πάντως.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Πολύ σκληρή αντίσταση η περιοχή 2,80-3 ευρώ. Εντοπίζουμε δύο ακόμα λόγους για τη σημερινή της πορεία εκτός της αντίστασης. Η άνοδος του πετρελαίου και το εμβόλιο που ίσως θα κάνει τη μάσκα λιγότερο απαραίτητη. Στα 2,6750 ευρώ και στο -3,43% με υψηλό όγκο 99 χιλ. τεμάχια.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Βγήκαν και εδώ πωλήσεις και ίσως να έχουν να κάνουν εκτός από τα μεγάλα κέρδη της μετοχής το προηγούμενο διάστημα και από το γεγονός ότι ίσως στο μέλλον κάποια προϊόντα που του έδωσαν τζίρο στην κρίση να μην έχουν τέτοιες πωλήσεις. Όμως από την άλλη η αύξηση του τουρισμού θα φέρει έσοδα από τον κλάδο που δραστηριοποιείται στα προϊόντα ξενοδοχείων. Στα 2,37 ευρώ κι στο -1,25% με 45 χιλ. τεμάχια όγκο.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Υψηλό 20 ετών. Στα 15,80 ευρώ και στο +4,64% με ελάχιστο όγκο.

ΤΡ.ΕΛΛΑΔΟΣ: Δείχνει πως σπάει τη συσσώρευση και έκανε νέο υψηλό 8 μηνών. Στα 13,94 ευρώ και στο +3,87% με 12 χιλ. τεμάχια και υψηλό τα 14 ευρώ.

ΚΛΜ: Μέχρι και η συγκεκριμένη αντέδρασε και ενισχύθηκε 7,46%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης