Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Motor Oil: Επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης, ύψους 320 εκατ. ευρώ

tags :
Motor Oil: Επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης, ύψους 320 εκατ. ευρώ
O κλάδος διύλισης επηρεάζεται σημαντικά από την πανδημία
Eπιπλέον γραμμές χρηματοδότησης, ύψους περίπου 320 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε η Motor Oil, οι οποίες εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία και την υλοποίηση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων όπως αυτές έχουν ήδη προγραμματισθεί, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη.
Ειδικότερα, ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι σε συνέχεια της από 29.10.2020 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με τα μέτρα που λήφθηκαν για τη μείωση της επίδρασης της πανδημίας της Covid-19 στη λειτουργία της Εταιρείας, προβαίνει στην παρακάτω συμπληρωματική σημείωση επί των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων της 30.06.2020.
Το ξέσπασμα της επιδημίας της Covid-19 στις αρχές του 2020 και τα σχετιζόμενα με αυτήν πρωτοφανή μέτρα περιορισμού που ακολούθησαν, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αρνητικού οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο, με σημαντικό αντίκτυπο στη νευραλγικού χαρακτήρα αγορά της διύλισης και εμπορίας των πετρελαιοειδών.
Η Διοίκηση της Εταιρείας θεωρεί ότι ο κλάδος διύλισης και εμπορίας πετρελαίου, καθότι διεθνοποιημένος, ανήκει σε εκείνες τις επιχειρηματικές κατηγορίες που επηρεάζεται σημαντικά σε περίπτωση επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, εξαιτίας της εξάπλωσης της νόσου.
Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020, ο αποκλεισμός των μεταφορών σε παγκόσμια κλίμακα και η άνευ προηγουμένου πτώση της παγκόσμιας ζήτησης για καύσιμα οδήγησε σε μείωση της ζήτησης αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων.
Η υπέρβαση της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση αργού πετρελαίου σε κλίμακα μεγαλύτερη των διαθέσιμων αποθηκευτικών δυνατοτήτων προκάλεσε την απότομη και βαθιά πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, στην οποία οι τιμές των προϊόντων καυσίμου δεν πρόλαβαν να προσαρμοστούν άμεσα.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου άρχισαν να αυξάνονται τον Μάιο με Ιούνιο, ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής από τον OPEC και τη Ρωσία καθώς και λόγω της αύξησης της ζήτησης που προέκυψε από την επανεκκίνηση των παγκόσμιων οικονομιών.
Επισημαίνεται ότι η Εταιρεία συστηματικά πραγματοποιεί πωλήσεις που ξεπερνούν σημαντικά την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του Διυλιστηρίου της και παράλληλα επιτυγχάνει περιθώρια διύλισης στο ανώτερο εύρος του κλάδου. Εντούτοις, η μείωση του όγκου πωλήσεων λόγω μειωμένης ζήτησης, σε συνδυασμό με τη συμπίεση των κλαδικών περιθωρίων ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα κατά το Α’ εξάμηνο και κυρίως η πτώση τιμών του αργού πετρελαίου και προϊόντων, επηρέασε αρνητικά τα οικονομικά της μεγέθη του Α’ εξαμήνου του 2020.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, η Εταιρεία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως αναλύονται παρακάτω, ώστε να μην έχει διαταραχθεί η επαρκής τροφοδοσία του διυλιστηρίου με αργό πετρέλαιο και πρώτες ύλες, ούτε και η συνήθης παραγωγική του δραστηριότητα ενώ εκτιμάται ότι δεν θα διαταραχθούν και στο προβλέψιμο μέλλον και όλα τα πρατήρια καυσίμων και οι λοιποί τομείς του Ομίλου παραμένουν πλήρως λειτουργικοί.
Η Διοίκηση της Εταιρείας και του Ομίλου παρακολουθεί συνεχώς και αξιολογεί προσεκτικά την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις της στις δραστηριότητες του Ομίλου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν κατά το δυνατόν την επίδραση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Συγκεκριμένα η Διοίκηση του Ομίλου έχει εξασφαλίσει επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης περίπου 320 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του και την υλοποίηση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων όπως αυτές έχουν ήδη προγραμματισθεί.
Επίσης η Εταιρεία καθώς και όλες οι σημαντικές θυγατρικές του Ομίλου στην Ελλάδα αξιοποίησαν τις νέες δημοσιονομικές και φορολογικές πολιτικές και κανονισμούς της πολιτείας περί μη καταβολής προκαταβολής φόρου, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω ρευστότητα (Εταιρεία: περίπου € 68 εκατ., Όμιλος: περίπου € 71 εκατ.).
Επίσης οι θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου που μισθώνουν πρατήρια, εφάρμοσαν τη σχετική τροποποίηση περί μειώσεων ενοικίων λόγω Covid-19, εξοικονομώντας σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ.
Επίσης η Εταιρεία ολοκλήρωσε τις εργασίες τακτικής συντήρησης του συγκροτήματος mild hydrocracker στην αρχή της πανδημίας, που λόγω των προληπτικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων της, δεν θα μπορούσαν εύκολα να πραγματοποιηθούν αργότερα, ενώ εκμεταλλεύθηκε έτσι επίσης την αρχική περίοδο της πρώτης σημαντικής μείωσης της ζήτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης