Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αναμένεται διόρθωση στις αγορές εάν δεν ελεγχθεί η πανδημία - Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ

Fed: Αναμένεται διόρθωση στις αγορές εάν δεν ελεγχθεί η πανδημία - Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ
Τις ανησυχίες της για τις επιπτώσεις του νέου «μαύρου κύκνου», δηλαδή του κορωνοϊού, εκφράζει με έκθεσή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ
Τις ανησυχίες της για τις επιπτώσεις του νέου «μαύρου κύκνου» που απειλεί εδώ και μήνες τις αγορές εκφράζει με έκθεσή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed).
Παρότι οι αγορές ανέκαμψαν σε μεγάλο βαθμό μετά το χτύπημα που προκάλεσε η πανδημική κρίση τον Μάρτιο, μερικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να γνωρίσουν νέα, μεγάλη πτώση, εφόσον οι ΗΠΑ αποτύχουν να ελέγξουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με όσα αναφέρει Fed.
Στην έκθεσή της, Financial Stability Report, η κεντρική τράπεζα υπογράμμισε τους κινδύνους που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η απάντηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής τόσο από τη Fed όσο και από το Κογκρέσο αναγέννησε την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και έδρασε σταθεροποιητικά σε ό,τι αφορά τις αγορές.
Παρ’ όλα αυτά, το δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού επιβράδυνε την οικονομική ανάκαμψη.
Η προοπτική θα χειροτερεύσει, λέει η Fed, και τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο μπορεί να γνωρίσουν νέα κατάρρευση, μετά τον Μάρτιο του 2020.
«Η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η ψυχολογία των επενδυτών θα μπορούσε να αλλάξει επί τα χείρω, ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Όλα αυτά διότι η πρόοδος που έχει γίνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μικρή» υποστηρίζει η αμερικανική κεντρική τράπεζα.
Στα εμπορικά ακίνητα, τα καταστήματα λιανικής, τα γραφεία και τα καταλύματα δείχνουν τις μεγαλύτερες ευπάθειες σε μια παρατεταμένη κρίση δημόσιας υγείας, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα.
Τα ποσοστά κεφαλαιοποίησης, τα οποία μετρούν το ετήσιο εισόδημα σε σχέση με τις τιμές των ακινήτων που αγοράστηκαν πρόσφατα, παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι «ενδέχεται να υπάρξουν αυξημένες πιέσεις αποτίμησης».
Η έκθεση της Fed έφτασε την ίδια μέρα οι μεγάλοι δείκτες μετοχών αυξήθηκαν σε νέα ρεκόρ χάρη στην ελπίδα για την ανακάλυψη εμβολίων στο άμεσο χρονικό διάστημα, αφού η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το πρωί ότι το πειραματικό τους εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19.
Η πρόοδος υποδηλώνει ότι ο ιός σύντομα θα περιοριστεί, αλλά η έκθεση της Fed προειδοποιεί ότι τα νέα σοκ μπορούν ακόμη να αντιστρέψουν την πρόσφατη άνοδο των τιμών των περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα προ πανδημίας.
Εάν ένα εμβόλιο διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο, "η πτωτική πίεση στην οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να εκτροχιάσει την αναδυόμενη ανάκαμψη και να πιέσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα", ανέφερε η κεντρική τράπεζα.
Ακόμα και τα πλούσια νοικοκυριά διατρέχουν κίνδυνο παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.
Η αποτυχία περιορισμού του ιού μπορεί να επιβαρύνει τα οικονομικά αυτών των νοικοκυριών και, με τη σειρά του, να οδηγήσει σε πτωχεύσεις, έγραψε η Fed.
Η υψηλή μόχλευση στον μη τραπεζικό τομέα, που περιλαμβάνει τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και τους ενυπόθηκους δανειστές, διατρέχει επίσης τον κίνδυνο «χρηματοοικονομικής πίεσης και αθέτησης υποχρεώσεων» σε περίπτωση που τα κέρδη του κλάδου στεγνώσουν, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης