Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνεχίζεται η άνοδος στο πετρέλαιο, κέρδη άνω του 2,7% - Στα 41,4 δολ. το WTI, 43,7 δολ. το Brent

Συνεχίζεται η άνοδος στο πετρέλαιο, κέρδη άνω του 2,7% - Στα 41,4 δολ. το WTI, 43,7 δολ. το Brent
Νέα άνοδος στο πετρέλαιο
Περαιτέρω άνοδο κατέγραψαν σήμερα 10/11 οι τιμές πετρελαίου, με ώθηση από τα ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο που ετοιμάζουν οι BioNTech – Pfizer, που γεννούν ελπίδες για αντιμετώπιση της πανδημίας και αύξηση της ζήτησης «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως.
Το αργό σχιστολιθικό πετρέλαιο (West Texas Intermediate, WTI) παραδόσεως Δεκεμβρίου 2020 έκλεισε με κέρδη 2,7% στα 41,4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ιανουαρίου 2020 για το πετρέλαιο Brent, λίγο πριν το κλείσιμο, διαπραγματεύονται στα 43,7 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από άνοδο της τάξεως του 2,9% σε ημερήσια βάση.
Εχθές, WTI και Brent σημείωσαν κέρδη άνω του 8%, υπενθυμίζεται.
«Ένα βιώσιμο εμβόλιο αναμφίβολα θα αλλάξει την κατάσταση για το πετρέλαιο - μία αγορά όπου η μισή ζήτηση προέρχεται από την κίνηση των ανθρώπων και των πραγμάτων», ανέφερε η JP Morgan σε σημείωμά της, προσθέτοντας:
«Όπως, όμως, έχουμε γράψει πρόσφατα, το πετρέλαιο βασίζεται στην τρέχουσα αγορά που πρέπει πρώτα να διορθώσει την τρέχουσα ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης πριν μπορέσουν να αυξηθούν οι τιμές σε ένα - δύο χρόνια».
Οι τιμές ενισχύθηκαν και από τις δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού ενέργειας, ο οποίος είπε ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του μπορεί να τροποποιήσουν ελαφρά τη συμφωνία τους για μείωση της προσφοράς, αν η ζήτηση κάνει βουτιά πριν να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο.
Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση της προσφοράς κατά 7,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια την περικοπή της μείωσης κατά 2 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο.
Ο αρνητικός αντίκτυπος, όμως, που έχουν στη ζήτηση καυσίμων τα νέα lockdown στην Ευρώπη, καθώς και η αύξηση της παραγωγής της Λιβύης, περιορίζουν τις μεταβολές των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης