Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden (HΠΑ): Η Αμερική επέστρεψε – Η μετάβαση εξουσίας θα γίνει ομαλά - Επικοινώνησε με έξι ηγέτες

Biden (HΠΑ): Η Αμερική επέστρεψε –  Η μετάβαση εξουσίας θα γίνει ομαλά - Επικοινώνησε με έξι ηγέτες
Σειρά διεθνών επαφών του Joe Biden – Ποιοι τον συνεχάρησαν - Χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι ο Τrump δεν παραδέχεται την ήττα του
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden τόνισε σήμερα Τρίτη 11 Νοεμβρίου ότι η Αμερική «επέστρεψε» στην παγκόσμια σκηνή και δήλωσε «βέβαιος» για την ικανότητά του να αποκαταστήσει τον διεθνή «σεβασμό» στη χώρα του, σημειώνοντας πως τίποτε δεν πρόκειται να σταματήσει την μετάβαση εξουσίας στις ΗΠΑ μετά την εκλογική του νίκη.
Ο Biden επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προπύργιο του στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ ότι συνομίλησε με έξι παγκόσμιους ηγέτες.
Μεταξύ άλλων επικοινώνησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron, τον Βρετανό πρωθυπουργό Borris Johnson και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Micheal Martin.
Συγχαρητήρια δέχθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan ενώ τη εκλογή του χαιρέτισαν η η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
«Τους είπα ότι η Αμερική επέστρεψε», «η Αμερική δεν είναι μόνη της πλέον».
Η αντίδρασή τους ήταν πολύ «ενθουσιώδης (...), οπότε έχω εμπιστοσύνη ότι θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τον σεβασμό που απολάμβανε πριν η Αμερική», σημείωσε.
Παράλληλα είπε πως η μετάβαση εξουσίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη παρά την άρνηση του νυν προέδρου Donald Trump να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέροντας πως ελπίζει να προτείνει ονόματα υποψηφίων για κάποια υπουργεία έως την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving), στις 26 Νοεμβρίου.
Χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι ο Τrump δεν παραδέχεται την ήττα του.

Merkel (΄Γερμανία): Σημαντική η ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας

Η καγκελάριος Angela Merkel τηλεφώνησε σήμερα (10/11) για πρώτη φορά στον Joe Biden μετά τη νίκη του στις εκλογές, τον συνεχάρη και συζήτησε μαζί του τα πρώτα σημεία μιας πιθανής γρήγορης και καλής συνεργασίας.
Η καγκελάριος και ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν ότι η διατλαντική συνεργασία έχει μεγάλη σημασία ενόψει του πλήθους των παγκόσμιων προκλήσεων, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL.
Την πληροφορία του RTL επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stefen Seibert, ο οποίος δήλωσε ότι «η καγκελάριος Merkel συνεχάρη τον ίδιο και την αντιπρόεδρο Kamala Harris για την επιτυχία τους.
Επιπλέον, η καγκελάριος εξέφρασε την επιθυμία για στενή και πλήρους εμπιστοσύνης μελλοντική συνεργασία»

Macron (Γαλλία(: Ας εργαστούμε μαζί – Biden θα ενισχύσουμε την διαντλαντική συνεργασία

Στο συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron στον Joe Biden επισήμανε τα εξής:
«Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον πρόεδρό τους.
Συγχαρητήρια στον Joe Biden και την Kamala Harris.
Πρέπει να κάνουμε πολλά για να υπερβούμε τις προκλήσεις του σήμερα.
Ας εργαστούμε μαζί», σημείωσε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron ότι θέλει να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς και διατλαντικές σχέσεις, κυρίως μέσω του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συχνά κακοποιήθηκαν από τον Donald Trump.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης τους τηλεφωνικής συνομιλίας, οι δύο άνδρες μίλησαν για τη μελλοντική τους συνεργασία στην καταπολέμηση της πανδημίας και για την απειλή της κλιματικής αλλαγής καθώς και για την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην Αφρική,
σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα μετάβασης του Δημοκρατικού νεοεκλεγέντα προέδρου.

Johnson: Προσβλέπω σε ενδυνάμωση της σύμπραξης των χωρών μας

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Borris Johnson πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο δεύτερος.
«Μόλις μίλησα με τον @JoeBiden για να τον συγχαρώ για την εκλογή του.
Προσβλέπω σε ενδυνάμωση της σύμπραξης των χωρών μας και σε συνεργασία μαζί του επί των κοινών προτεραιοτήτων μας - από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην προώθηση της δημοκρατίας και στην επανοικοδόμηση με καλύτερο τρόπο από την πανδημία», έγραψε ο κ. Johnson.
Ο Βρετανός ηγέτης προσκάλεσε τον κ. Biden να συμμετάσχει στη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στη Γλασκώβη, ενώ συζήτησε μαζί του τη διμερή σχέση και την πρόθεση να ενισχυθούν οι δεσμοί σε τομείς όπως το εμπόριο και η ασφάλεια, μεταξύ άλλων και μέσω του ΝΑΤΟ.
Η Downing Street έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφία του Βρετανού Πρωθυπουργού να συνομιλεί με τον κ. Biden.

Erdogan: Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Joe Biden για τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Erdogan
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον, κάνοντας λόγο για στρατηγική σχέση Τουρκίας – ΗΠΑ.
Ο Erdogan ήταν μεταξύ των ηγετών που δεν είχαν συγχαρεί τον Biden αν και ο τελευταίος είχε δεχθεί από το απόγευμα του Σαββάτου (7/11/2020) πλήθος μηνυμάτων.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Celik, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι «η Τουρκία θα συγχαρεί τον νικητή των αμερικανικών εκλογών μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος».
«Από σεβασμό προς τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό» συμπλήρωσε.

Ursula der Leyen (ΕΕ): Είναι καιρός για μια νέα διατλαντική ατζέντα κατάλληλη για τον σημερινό κόσμο

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καλλιεργήσουν μια νέα διατλαντική συμμαχία για την ανάπτυξη τομέων όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή οικονομία υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο Joe Biden, δήλωσε την Τρίτη (10 Νοεμβρίου 2020) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula der Leyen.
Η Ευρώπη, επισήμανε, πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Joe Biden, τονίζοντας ότι δεν αυτό δεν επάγεται την επιστροφή στην ατζέντα που είχε διαμορφωθεί πριν από πέντε χρόνια.
Η Ευρώπη, επισήμανε, πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Joe Biden, τονίζοντας ότι δεν αυτό δεν επάγεται την επιστροφή στην ατζέντα που είχε διαμορφωθεί πριν από πέντε χρόνια.
«Η συμμαχία μας βασίζεται στις κοινές μας αξίες και την ιστορία.
Στην κοινή πεποίθηση να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε πιο ισχυρό, πιο ειρηνικό και περισσότερο ευημερούντα κόσμο», δήλωσε η von der Leyen σε ομιλία της προς τους πρεσβευτές της ΕΕ σε όλο τον κόσμο.
«Αυτοί οι στόχοι παραμείνουν σταθεροί.
Αλλά σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο, πιστεύω ότι είναι καιρός για μια νέα διατλαντική ατζέντα κατάλληλη για τον σημερινό κόσμο».
Η von der Leyen συνεχάρη τον εκλεγμένο πρόεδρο χωρίς να κάνει αναφορά στη δικαστική αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος εκ μέρους του Donald Trump.
Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην κυβέρνηση Trump όταν η χώρα αποχώρησε από τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή επέβαλε δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά και υπονόμευσε πολυμερείς οργανισμούς τους οποίους οι ΗΠΑ υποστήριζαν εδώ και δεκαετίες όπως ο ΠΟΕ.
Η Von der Leyen είπε ότι η ΕΕ προσβλέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να επανέλθουν στη συμφωνία του Παρισιού, δέσμευση την οποία ανέλαβε ο Biden.
Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρώπη θα προωθήσει φιλόδοξες δεσμεύσεις στις διεθνείς συναντήσεις του επόμενου έτους (2020) για την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα ήταν θετικό να υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
Ήταν επίσης καιρός να αντιστραφεί η τάση αποδυνάμωσης των πολυμερών οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, με μια σειρά απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία τους.
Η Von der Leyen προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν με την Ευρώπη για να θέσουν παγκόσμιους κανόνες όσον αφορά ψηφιακή οικονομία, περιορίζοντας τη ρητορική μίσους, την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα και προάγοντας το θεμιτό ανταγωνισμό και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Σε «αγκάθι» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αναδειχθεί η φορολογία των εταιρειών ψηφιακών υπηρεσιών, των τεχνολογικών «γιγάντων» όπως το Facebook, το Twitter κλπ.
Η Von der Leyen δήλωσε ότι ευελπιστεί σε μία παγκόσμια συναίνεση επί του ζητήματος αυτού.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας του G20 τον περασμένο μήνα αποφάσισαν την παράταση των διαπραγματεύσεων έως το μέσον του 2021 όσον αφορά το νέο καθεστώς της διασυνοριακής φορολόγησης, καθώς οι συνομιλίες σταμάτησαν εν μέσω του δεύτερου κύματος και της επιφυλακτικής στάσης των ΗΠΑ.
Η νέα προθεσμία για το μέσον του 2021 έπρεπε να τηρηθεί απολύτως, δήλωσε η von der Leyen, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα κινηθεί αυτόνομα εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το πεδίο.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Ο Λευκός Οίκος υπό την ηγεσία του θα είναι επιτέλους σε θέση να αντιμετωπίσει την «αποφασιστική Ρωσία» και την «ανερχόμενη Κίνα»

«Χαιρετίζω θερμά την εκλογή του Joe Biden ως του επόμενου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει στο επίσημο μήνυμα συγχαρητηρίων του ΝΑΤΟ προς τον Joe Biden και την Kamala Harris o Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ότι ένας Λευκός Οίκος υπό την ηγεσία του θα είναι επιτέλους σε θέση να αντιμετωπίσει την «αποφασιστική Ρωσία» και την «ανερχόμενη Κίνα».
Γνωρίζω τον κ. Biden ως ισχυρό υποστηρικτή του ΝΑΤΟ και της διατλαντικής σχέσης», αναφέρει η γραπτή δήλωση του Γενικού Γραμματέα Jens Stoltenberg και συνεχίζει, «Χρειαζόμαστε αυτήν τη συλλογική δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσειςε, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο διεκδικητικής Ρωσίας, της διεθνούς τρομοκρατίας, των απειλών στον κυβερνοχώρο και των πυραύλων και μια μετατόπιση της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων με την άνοδο της Κίνας», δήλωσε ο Stoltenberg.
Ο Trump δεν άσκησε αρκετή «δύναμη» στη Ρωσία, αλλά όχι και στην περίπτωση της Κίνας.
Και έχει επίσης επισημανθεί εδώ και πολύ καιρό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας στην πραγματικότητα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο στην πρόσφατη ιστορία υπό τη διοίκηση Trump, δεδομένης της απόσυρσης της κυβέρνησης Trump από βασικές συνθήκες όπλων όπως η Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Ενδιάμεσης Σειράς (INF) του 1987, Open Skies, και με το νέο START να λήξει στις αρχές του επόμενου έτους.
Υπάρχουν επίσης οι προσπάθειες για τον αποκλεισμό της ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 Ρωσία στη Γερμανία, ο οποίος έχει συμπεριλάβει στοχοθετημένες κυρώσεις εναντίον δυτικών εταιρειών που βοηθούν στην κατασκευή του.
Το State Department επί Trump έκανε επίσης πολλά για να ανοίξει τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία
Θυμηθείτε επίσης ότι όχι μόνο ο Trump καθ 'όλη τη διάρκεια της προεδρίας του ζήτησε από τους Ευρωπαίους συμμάχους να κάνουν περισσότερα για να επωμιστούν το δίκαιο μερίδιό τους στο βάρος των αμυντικών δαπανών για τις οποίες είναι «καθυστερημένοι», αλλά έχει επανειλημμένα αποκαλέσει τη συμμαχία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου «ξεπερασμένη» και ορισμένα σημεία ακόμη και υπαινίσσονται ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσυρθούν.
Αλλά ο απώτερος σκοπός του σε αυτό φαινόταν να κατευθύνει την ενίσχυση του οργανισμού σε μια πραγματική συμμαχία και όχι μόνο στην Ουάσινγκτον που φέρει το βάρος των μεγάλων δαπανών.
Αναφέραμε τον περασμένο μήνα ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ φαίνεται να υποστηρίζουν ανοιχτά τη νίκη του Biden μετά από τέσσερα χρόνια του Trump που είναι αγκάθι στην πλευρά των Βρυξελλών. Αυτό είναι αρκετά αλήθεια, αλλά όσον αφορά τη Ρωσία θα μπορούσε κανείς εύκολα να υποστηρίξει ότι ο Trump ήταν ένα μεγαλύτερο γεράκι όσον αφορά την παράβλεψη των ευρωπαϊκών απαιτήσεων για την επέκταση των βασικών συνθηκών πυρηνικών και όπλων.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Δίδετε ελπίδα δι’ ένα καλύτερον κόσμον

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε θερμό συγχαρητήριο γράμμα προς τον νεοεκλεγέντα 46ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Joe Biden.
«Επειδή γνωρίζετε τα αισθήματα ημών απέναντί Σας όλα αυτά τα χρόνια της φιλίας μας, ημπορείτε να φαντασθήτε το μέγεθος της χαράς και της υπερηφανείας ημών διά την θριαμβευτικήν εκλογήν Σας ως του 46ου Προέδρου της ηγέτιδος χώρας Σας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», αναφέρει ο κ.κ. Βαρθολομαίος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Μεταξύ αλλων, προσθέτει στην επιστολή του:
«Η χαρά και ο ενθουσιασμός διά την εκλογικήν Σας νίκην δεν είναι μόνον προσωπικά συναισθήματα. Είναι και του Οικουμενικού ημών Πατριαρχείου με τας ανά τον κόσμον Επαρχίας του, με πρώτην την Ελληνορθόδοξον Αρχιεπισκοπήν Αμερικής με τον άξιον ποιμενάρχην της Ελπιδοφόρον - και Σας ευχαριστούμεν διότι τον περιβάλλετε με αγάπην και τιμήν - και πέραν του Πατριαρχείου ημών, χαιρετίζουν την επικράτησίν Σας εκατομμύρια Αμερικανών, αλλά και πολιτών όλου του ελευθέρου κόσμου, εις τους οποίους δίδετε ελπίδα (θα ελέγομεν βεβαιότητα) δι’ ένα καλύτερον κόσμον, όπου θα επικρατούν αι αιώνιαι αξίαι και τα ιδεώδη της πολιτισμένης ανθρωπότητος».
Ο Παναγιώτατος υπενθυμίζει, στο γράμμα του, «τη μακρά ενασχόληση του Οικουμενικού Θρόνου με τα ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της αντιμετωπίσεως της κλιματικής αλλαγής». Εκφράζει δε την ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά του για τις πρωτοβουλίες που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να λάβει για το επείγον αυτό ζήτημα, όπως άλλωστε έχει ήδη εξαγγείλει, με την προοπτική της προσχώρησης στη Συμφωνία των Παρισίων και της εγγύησης για ένα περισσότερο καθαρό περιβάλλον.
«Κύριε Πρόεδρε, επειδή ο κόσμος αναμένει πάρα πολλά από Υμάς, προσευχόμεθα εδώ εις το Φανάριον, που το ετιμήσατε με την παρουσίαν Σας, να Σας χαρίζη ο παντοδύναμος και πάνσοφος Θεός δύναμιν, υγείαν, έμπνευσιν και αντοχήν, διά να εκπληρωθούν όλαι αι προσδοκίαι των ανθρώπων. Αναμένουν πολλά από Υμάς όσοι διψούν θρησκευτικήν ελευθερίαν, όσοι καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματά των, όσοι ποθούν ελευθερίαν και δικαιοσύνην. Και είναι αυτοί τόσοι πολλοί! Συμπεριλαμβάνονται εις αυτούς επίσης αι ιστορικαί θρησκευτικαί κοινότητες της Μέσης Ανατολής που οραματίζονται μίαν ειρηνικήν συνύπαρξιν. Κύριε Πρόεδρε, ο Θεός μαζί Σας!».
Ολοκληρώνοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρει ότι πάντοτε προσεύχονταν και θα συνεχίσει να προσεύχεται για τον κ. Μπάιντεν και την σύζυγό του, με πολλή στοργή και εκτίμηση.
Υπενθυμίζεται στην ίδια ανακοίνωση ότι ο νεοεκλεγείς Αμερικανός Πρόεδρος είχε επισκεφθεί, το 2011, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2009, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, για την πραγματοποίηση από το Πατριαρχείο διεθνούς εν πλω περιβαλλοντικού συνεδρίου στον ποταμό Μισισιπή, είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον τότε Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, και στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρό του, Τζο Μπάιντεν, στην επίσημη κατοικία του στο Number One Observatory Circle, όπου παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου.
Στην πρόποσή του, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «ο κ. Biden είχε αναφερθεί με θέρμη στην προσωπικότητα, στη διακονία και τις πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου, για την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, για την ανεκτικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη στον κόσμο, αλλά και για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

www. bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης