Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gentiloni (ΕΕ): Ψευδαίσθηση η ανάκαμψη τύπου V - ΠΙθανή παράταση της αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων

Gentiloni (ΕΕ): Ψευδαίσθηση η ανάκαμψη τύπου V - ΠΙθανή παράταση της αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων
Πιθανή η παράταση της αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων
Ψευδαίσθηση χαρακτήρισε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Paolo Gentiloni, την ανάκαμψη τύπου V για την οικονομία.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στους Financial Times, δεν πίστεψε ποτέ σε αυτήν.
Η ανάκαμψη τύπου V περιγράφει μια ύφεση με απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, της οποίας όμως επακολουθεί ταχεία και δυναμική ανάκαμψη.

Ο Eυρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι είναι πιθανή η παράταση της αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων.
«Η οικονομική ανάκαμψη διεκόπη και η οικονομία θα εισέλθει στο 2021 με πολύ, πολύ χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας», εκτίμησε ο Paolo Gentiloni.
O Eυρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε για τον κίνδυνο ύφεσης double dip.
Το μήνυμα στα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι ότι μπορούν να διατηρήσουν τη δημοσιονομική στήριξη για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.
Tην περασμένη άνοιξη οι Βρυξέλλες προχώρησαν σε ένα πρωτοφανές βήμα, αναστέλλοντας τις υποχρεώσεις των κρατών μελών για την επίτευξη των στόχων χρέους και ελλείμματος.
Η κίνηση προκλήθηκε υπό το βάρος της επικείμενης ύφεσης, καθώς η Covid-19 ανάγκασε τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε lockdown.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε αργότερα ότι θα διατηρήσει τη «γενική ρήτρα διαφυγής» σε ισχύ και για το 2021.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κράτη μέλη αναγκάστηκαν σε έναν νέο γύρο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, καθώς αντιμετωπίζουν το δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού,  γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές οικονομικής δραστηριότητας.
Η επανενεργοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων θα εξαρτηθεί από το πότε η επιτροπή κρίνει ότι η Ευρωζώνη δεν βρίσκεται πλέον σε σοβαρή κάμψη.
Θα πραγματοποιήσει αξιολόγηση την άνοιξη του 2021.
Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ένα συμβουλευτικό όργανο της επιτροπής, νωρίτερα φέτος ανέφερε ότι η επιτροπή θα πρέπει να το κρίνει αυτό όταν η παραγωγή επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τους FT.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης