Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν οι πιο «πονεμένες» μετοχές

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν οι πιο «πονεμένες» μετοχές
ΑΓΟΡΑ: Μεταξύ 650-660 μονάδων κινήθηκε ο δείκτης. Το κλείσιμο ήταν δυνατό και έτσι πλησίασε τις 660 μονάδες. Καλός θα λέγαμε πως ήταν και ο τζίρο. Θέλουμε ανοδική διάσπαση της συσσώρευσης και θέλουμε να ακολουθήσουν μετοχές που έχουν μείνει πίσω.

Δεν είναι εύκολο με όσα γίνονται. Και μπορεί να είχαμε θετικά νέα από το εμβόλιο, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Η αύξηση των κρουσμάτων, η τουρκική προκλητικότητα, η εκτιμώμενη ύφεση και αρκετά ακόμα προβληματίζουν. Όμως θα λέγαμε πως δικαιολογούμε καλύτερα επίπεδα. Δε ζητάμε 2.000 μονάδες, δε ζητάμε νέα ιστορικά, ζητάμε μία βελτίωση της εικόνας της αγοράς ώστε στο τέλος της χρονιάς οι απώλειες να μην είναι στο 30%. Πολλά θέλουμε;

Συνεχίζουν να ξεχωρίζουν οι πιο… πονεμένες. Αυτές που είδαν μεγάλες ζημιές λόγω της πανδημίας (βλ. Aegean, Motor Oil, ΕΛΠΕ) είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο σήμερα. Καλή εικόνα από Εθνική και θα βάζαμε και την Alpha Bank, η οποία στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις νομίζουμε πως έχει βελτιώσει τη συμπεριφορά της.

MSCI: Καλώς ή κακώς υπάρχουν οι οίκοι αυτοί και έχουν δημιουργήσει δείκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες διαχειριστές σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να μη συμφωνούμε με τα κριτήριά τους αλλά τι να κάνουμε υπάρχουν και αυτοί και επηρεάζουν τις αγορές.

Δε συμφωνούμε φυσικά με κριτήρια όπως αποτίμηση, εμπορευσιμότητα κτλ. Και πρόσφατα είδαμε αρκετά παραδείγματα τι γίνεται για να μπορέσουν να φύγουν κάποιοι από το μετοχολόγιο. Βούλιαξαν τη Motor Oil και την πήγαν σε τιμές που δε τις συλλαμβάνει εύκολα ο νους. Λες και θα έκλεινε. Ή είδαμε κάτι αντίστοιχο στη Jumbo.

Η στήλη επικεντρώνεται στα θεμελιώδη. Η πανδημία έπληξε πολλές εισηγμένες. Το θέμα είναι να κρατηθούν όρθιες και σε βάθος χρόνου να επουλώσουν τις πληγές τους. Στα 20 ευρώ αγόραζαν οι ξένοι παλιά και πουλούσαν insiders και τώρα την ξεπουλούσαν ακόμα και κάτω από τα 8 ευρώ. Και δεν λέμε ότι τέλειωσε το κάτω ή έχει κι άλλο. Απλά κάνουμε μία παρατήρηση.

Το ίδιο ισχύει και για τη Jumbo. Κάτω από τα 12 ευρώ την πήγαν και είναι αδάνειστη, ενώ παλαιότερα στα 18 και στα 20 ευρώ πρότειναν να μοιράσει το ρευστό και να πάρει δανεικά γιατί ο ισολογισμός το αντέχει. Τι να λέμε τώρα!

ΜΕΤΟΧΕΣ: Εμείς επιλέγουμε μετοχές βάσει αποτίμησης και μεγεθών. Δεν είμαστε προφήτες, αλλά δεν είμαστε και της άποψης να τρέχουμε να κυνηγάμε ή να ξεπουλάμε μετοχές επειδή μπαινοβγαίνουν σε δείκτες. Θεωρούμε και ότι η πλειονότητα των αναγνωστών, το ίδιο κάνει. Διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο ο κάθε επενδυτής με βάση προοπτικές, αποτίμηση, μερίσματα κτλ. Και αναφορικά με την εμπορευσιμότητα, όπου είναι χαμηλή βάζει λίγα.

AEGEAN: Συμπλήρωσε 4 ανοδικές αλλά και πάλι οι απώλειες είναι πάνω από 50% από την αρχή του έτους. Η αγορά στο ίδιο διάστημα έχει μικρότερες. Λογική επομένως η μεγάλη κίνηση που έχει δώσει.

MOTOR OIL: Επιβεβαιώθηκε η πληροφορία και πήγε πάνω αντί για κάτω. Καλά λένε κάποιοι αγόραζε τη φήμη, πούλα την είδηση. Εδώ πουλούσαν πριν ανακοινωθεί και αγοράζουν τώρα. Στα 9,90 ευρώ με άνοδο 7,61% και υψηλό όγκο 734 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΠΕ: Καλά τα αποτελέσματα έναντι των εκτιμήσεων, ανεβαίνει το πετρέλαιο, μπαίνει και στο small cap, είχε βρεθεί και σε νέα χαμηλά. Τα νέα αυτά χαμηλά ίσως και να είχαν προεξοφλήσει το lockdown. Στα 4,90 ευρώ και στο +4,37% με υψηλό ημέρας τα 5,05 ευρώ. Βέβαια στην τιμή κλεισίματος πουλούσαν 101 χιλ. τεμάχια και συνολικά η μετοχή έκανε 384 χιλ. τεμάχια.

FOURLIS: Ανακάμπτει και η συγκεκριμένη και γιατί να μείνει πίσω;

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Σχεδόν αθόρυβα έφτασε την τιμή που είχε όταν την βάλαμε στις επιλογές μας στα τέλη του 2019. Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική η σημερινή και κλείσιμο στα 1,69 ευρώ με άνοδο 5,62% και όγκο 196 χιλ. τεμάχια.

TITAN: Στα 12 ευρώ και παραμένει πάνω από τη συσσώρευση. Θέλουμε να δούμε μία δυνατή κίνηση απομάκρυνσης.

AUTOHELLAS: Μας ικανοποίησε η διάρθρωση του ισολογισμού στο εννεάμηνο. Στα 4,94 ευρώ και στο +5,11% με όγκο 59 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης