Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία για ολοκληρωμένη θαλάσσια στρατηγική στο νησιωτικό χώρο

tags :
Σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία για ολοκληρωμένη θαλάσσια στρατηγική στο νησιωτικό χώρο
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε από σήμερα η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπό τον τίτλο Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε από σήμερα η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπό τον τίτλο «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις», η οποία και θα ολοκληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου 2020, στις 18.00.
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία επιχειρείται για πρώτη φορά να καθοριστεί, τόσο σε εθνικό, ένα ολιστικό πλαίσιο για το σχεδιασμό και την εξειδίκευση των κατευθύνσεων μιας εθνικής στρατηγικής για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού προσδιορίζονται συγκεκριμένες αναπτυξιακές πολιτικές, αλλά και προγράμματα χρηματοδότησης που συνδέονται με τη θαλάσσια οικονομία και τη νησιωτικότητα, ενώ ταυτόχρονα συντονίζονται οι πολιτικές που συνδέονται με το θαλάσσιο χώρο.
Ο uπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου τόνισε ότι «Η Ελλάδα χρειάζεται μια επίσημη και καλά σχεδιασμένη δημόσια νησιωτική πολιτική, με σαφείς στρατηγικούς στόχους, διακριτό σχέδιο δράσης και συγκεκριμένα μέσα και εργαλεία για να υλοποιηθεί. Για πρώτη φορά, οι αποσπασματικές παρεμβάσεις, δίνουν τη θέση τους σε ολιστική στρατηγική προσέγγιση της νησιωτικής πολιτικής και της θαλάσσιας οικονομίας.
Το τρίπτυχο «Νησιωτικότητα, Θαλάσσια οικονομία, Γαλάζια Ανάπτυξη» συνιστά δομικό στοιχείο της στρατηγική μας για τα νησιά.
Μια στρατηγική που αναγνωρίζει τις εγγενείς χωρικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, αλλά και τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της μοναδικότητας της πολυνησιακής ανάπτυξης και της διακριτής ταυτότητας των νησιών.
Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρία ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα.
«Μέσα από το νομοσχέδιο», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, «προτείνεται η ουσιαστική ενεργοποίηση του κράτους και η αναβάθμιση του εποπτικού ρόλου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την προώθηση του στόχου της «νησιωτικής συνοχής σε όλους του τομείς πολιτικής που σχετίζονται με τις καθοριστικές αρμοδιότητες του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης