Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Deals σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Real estate, φάρμακα, υποδομές και NPLs βλέπει η AXIA Ventures

Deals σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Real estate, φάρμακα, υποδομές και NPLs βλέπει η AXIA Ventures
Πέντε τομείς θα καταλήξουν σε συμφωνίες στην Ελλάδα
Πέντε τομείς θα προσφέρουν συμφωνίες και θα προσελκύσουν κεφάλαια ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, όπως εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής τραπεζικής της Axia Ventures Group κ. Aλέξανδρος Αργυρός.
Εκ της θέσεως του, υποδέχεται αιτήματα ξένων επενδυτών οι οποίοι αναζητούν ελκυστικές αποδόσεις για τα κεφάλαια τους, σε μια οικονομία που δεν πρόλαβε καν να ισορροπήσει, μετά απο μια δεκαετία κρίσης.
Η επιβολή του δεύτερου απαγορευτικού κυκλοφορίας λόγω της έξαρσης του κρουσμάτων καθυστερεί βεβαίως την ολοκλήρωση των συμφωνιών και πιθανώς τα τιμήματα, ωστόσο για όσες δραστηριότητες υπάρχουν σταθερά έσοδα οι αποτιμήσεις είναι ενθαρρυντικές σ ότι αφορά τους πωλητές.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές

Ο πρώτος τομέας και δυναμικότερος ίσως κλάδος είναι οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά πάρκα – φωτοβολταϊκά ) με τις συναλλαγές γι αυτές μέσω εκδόσεων ομολογιακών τίτλων ή χρηματοδοτήσεων. Επιπρόσθετα, η δυναμική ανάπτυξη ξένων και ελληνικών επενδύσεων θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στην αναζήτηση συνεργειών στον κλάδο, μέσω συγχωνεύσεων.
Όπως συμπληρώνει ο κ. Αργυρός, υπάρχει θέμα του ειδικού λογαριασμού, ωστόσο σύμφωνα και με τα όσα επεξεργάζεται εσχάτως η κυβέρνηση αναμένεται να υπάρχει πρόνοια ώστε με τον φόρο να μην πληγούν νέες επενδύσεις.

Το Real Estate

Το Real estate και τα ξενοδοχεία είναι ο δεύτερος δυναμικός κλάδος όπου θα εστιαστεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είτε για την αγορά ακινήτων είτε για την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων με εξαγορές- συγχωνεύσεις. Στο δεύτερο μάλιστα κομμάτι “περιμένουν πολλοί ενδιαφερόμενοι”, όπως σημειώνει, ενω σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr εξετάζεται ακόμα και η ανταλλλαγή μετοχών σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξελίσσεται ήδη τις υποδομές (ναυπηγεία Σκαραμαγκά, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι) ενω στον ίδιο τομέα ξεχωριστό
ενδιαφέρον εμφανίζουν και οι επενδύσεις Logistics, οι οποίες δεν είναι πολλές στην Ελλάδα. Ο τέταρτος τομέας που εμφανίζει είναι ελληνικές επιχειρήσεις
στην φαρμακοβιομηχανία, όπου επίσης έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές συμφωνίες τα τελευταία χρόνια.

Τα NPLs

Ο πέμπτος κλάδος, ο οποίος εκ της φύσεως του (κόκκινα δάνεια) εκτιμάται οτι θα προσφέρει αποδόσεις συνεχίζει να προσελκύει τους μεγαλύτερους διαχειριστές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Ο κ. Αργυρός υποστηρίζει ότι, υπάρχει καλό momentum ενω οι τιμές που συζητούνται δεν έχουν επηρεαστεί λόγω του Covid-19 δεδομένου και των κρατικών εγγυήσεων που υπάρχουν σ ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις.
H Αxia Ventures Group διαθέτει περισσότερα απο δέκα χρόνια εμπειρίας και συναλλαγών σ ότι αφορά την επενδυτική τραπεζική έχοντας εκτελέσει ορισμένες απο τις μεγαλύτερες συναλλαγές στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις συναλλαγές που εκτελέστηκαν απο την AXIA Ventures ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 650 εκατ. ευρώ της Lamda Development, η συγχώνευση της εταιρείας ακινήτων Grivalia Properties, με τη Eurobank.
Επίσης, η AXIA συμμετείχε στην πρώτη μεγάλη δημόσια τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ ενω λειτούργησε ως co-manager για εκδόσεις ΤΙΕR II ελληνικών τραπεζών, όπως και για την έκδοση ομολόγου αξίας 670 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης