Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στο εννεάμηνο της Τιτάν – Βελτίωση κερδών και μείωση του καθαρού δανεισμού

tags :
Μια ματιά στο εννεάμηνο της Τιτάν – Βελτίωση κερδών και μείωση του καθαρού δανεισμού
Παρά την πανδημία ο όμιλος κράτησε τις πωλήσεις και βελτίωσε την κερδοφορία στους 9 μήνες του 2020
Πριν από λίγο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το εννεάμηνο της Τιτάν, σύμφωνα με τα οποία η καθαρή κερδοφορία ενισχύθηκε 28,1% και τα κέρδη ανήλθαν στα 58 εκατ. ευρώ από 45,2 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα.
Οι πωλήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στα 1,2 δισ. ευρώ και τα EBITDA ενισχύθηκαν 10,1% ανερχόμενα στα 229,4 εκατ. ευρώ από 208,4 εκατ. ευρώ.
Στα σημαντικά, η σημαντική βελτίωση των ταμειακών ροών που οδήγησαν στη μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 74 εκατ. ευρώ έναντι του 2019.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 218,3 εκατ. ευρώ, καθώς οι λειτουργικές ταμειακές ροές βελτιώθηκαν στα 181,8 εκατ. ευρώ από 155 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδυτικές εκροές υποχώρησαν στα 56,6 εκατ. ευρώ από 65,5 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός δανεισμός μαζί με τις μισθώσεις ανήλθε στα 984,3 εκατ. ευρώ και αν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα ο καθαρός δανεισμός είναι στα 766 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια να είναι στα 1,32 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η αποτίμηση είναι στα 989 εκατ. ευρώ που διαμορφώνει δείκτη p/bv 0,75 φορές.
Η μετοχή έχει καταγράψει μεγάλη συσσώρευση τους τελευταίους μήνες και στις τελευταίες συνεδριάσεις πραγματοποιείται προσπάθεια ανοδικής διαφυγής.
Η διοίκηση αναφέρει: Ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς παραμένουν ισχυρά και η δυναμική της ζήτησης είναι επαρκής για να στηρίξει την αύξηση της δραστηριότητας, το δεύτερο κύμα της πανδημίας που φαίνεται να εξαπλώνεται ήδη σε πολλές χώρες, περιορίζει τη δυνατότητα πρόβλεψης όσον αφορά την πορεία των επιδόσεων.
Το χρονικό διάστημα και η έκταση μια πιθανής ανάκαμψης δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ωστόσο, σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, έχουμε εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου, με βάση την ίδια τη φύση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, την αποτελεσματικότητα με την οποία μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία μέχρι σήμερα, καθώς και την προσήλωση και αφοσίωση των ανθρώπων μας. Στις ΗΠΑ, το πλήθος των προς εκτέλεση έργων υποδεικνύει ότι η δραστηριότητα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, ενισχυμένη από τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, τα χαμηλά αποθέματα κατοικιών προς πώληση και μια σειρά κατασκευαστικών έργων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη θα ενισχυθεί περαιτέρω από κονδύλια για την αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης της χώρας για έργα υποδομής.
Στην Ελλάδα οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής αναμένεται ότι θα διατηρηθούν έως το τέλος του έτους αλλά και πέρα από αυτό.
Οι σχετιζόμενες με τις κατοικίες κατασκευές αναμένεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, ενώ μεγάλα κατασκευαστικά έργα, δημόσια και ιδιωτικά θα συνεχίσουν πιο εντατικά το 2021.
Η χώρα θα αξιοποιήσει τους πόρους που θα εκταμιευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο αμέσως μέσω των έργων υποδομής όσο και εμμέσως, χάρη στις ενισχύσεις οι οποίες θα διοχετευθούν στην οικονομία και θα τροφοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η περιοχή πλήττεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας όπως και η υπόλοιπη ήπειρος, αναμένεται να διατηρηθεί η θετική πορεία των δραστηριοτήτων μας, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία δραστηριότητα και τυχόν επιβραδύνσεις των έργων θα οφείλονται στην έναρξη της χειμερινής περιόδου.
Στην Τουρκία, με την κατάσταση να παραμένει ρευστή λόγω των μακροοικονομικών αλλά και των πολιτικών προκλήσεων, η δυνατότητα εκτιμήσεων για το 2021 είναι περιορισμένη. Στην Αίγυπτο η σταδιακή άρση της αναστολής των κατασκευαστικών αδειών που είχε επιβληθεί στον ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε σταθεροποίηση της κατανάλωσης τσιμέντου και αύξηση των πωλήσεων όπως παρατηρήθηκε πρόσφατα.
Επιπλέον, στην αγορά φαίνεται να επικρατεί πλέον η άποψη ότι απαιτούνται κρατικά μέτρα για την τόνωση της ζήτησης και τη στήριξη του κλάδου, με αποτέλεσμα οι Αρχές να είναι πλέον ενήμερες και πιο δεκτικές σε αυτό το ενδεχόμενο.
Μακροπρόθεσμα τα θεμελιώδη μεγέθη στη χώρα παραμένουν ευνοϊκά και οι προοπτικές για ανάκαμψη διαγράφονται ευοίωνες, καθώς η Αίγυπτος καταγράφει θετική αύξηση του ΑΕΠ και εμφανίζει έναν από τους υψηλότερους δείκτες γεννητικότητας στην περιοχή, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες κατασκευής κατοικιών και έργων υποδομής στο μέλλον.
Τέλος, η αγορά στη Βραζιλία διατηρεί την ίδια θετική τάση που εμφάνιζε μέχρι σήμερα και υπάρχουν ενδείξεις ότι η θετική πορεία θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης