Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Οριακά πάνω από το 10% η ύφεση το 2020 - Δεν υπάρχει πρόθεση για εφάπαξ βοήθημα στα τέλη Δεκεμβρίου

Σταϊκούρας: Οριακά πάνω από το 10% η ύφεση το 2020 - Δεν υπάρχει πρόθεση για εφάπαξ βοήθημα στα τέλη Δεκεμβρίου
Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετης ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων εφέτος
Την εκτίμηση ότι η ύφεση ενδεχομένως να κυμανθεί οριακά πάνω από το 10% εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγος για ισχυρή ανάκαμψη περί το 5% το 2021.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως οποιοσδήποτε περιορισμός στην οικονομική δραστηριότητα έχει δυσμενή επίπτωση και στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι γενικευμένα lockdown κοστίζουν 2,5% με 3% του ΑΕΠ το μήνα.  
Παράλληλα, επεσήμανε πως υπάρχει προβληματισμός για τους μακροχρόνιους ανέργους και για τη στήριξή τους.
Για την περίπτωση πρόσθετης ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων εφέτος ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως για την ώρα δεν εξετάζεται κατι τέτοιο.

Με βάση τα 800 ευρώ η αποζημίωση ειδικού σκοπού

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δίνεται σε εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή συμβάσεις τον Δεκέμβριο ή για όποια άλλη περίοδο αποφασιστεί συνέχιση του lockdown θα υπολογίζεται πλέον με βάση τα 800 ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε οτι η αποζημίωση ειδικού σκοπού πλέον, όταν χρειάζεται, θα υπολογίζεται σε μηνιαία βάση με 800 ευρώ και στην συνέχεια θα καταβάλλεται αναλογικά (δηλαδή με 26,60 ευρω την ημέρα) για την όποια περίοδο οι εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αν και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την τελευταία στιγμή (σημειώνεται οτι η ανάρτηση τους αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα).
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 6% για τις μάσκες προστασίας και το 2021.

Το δώρο Χριστουγέννων

Όσον αφορά το δώρο Χριστουγέννων ανέφερε οτι γίνεται προσπάθεια να δοθεί το συντομότερο δυνατό στους εργαζόμενους καθώς θα συμμετέχει και το δημόσιο στην χρηματοδότηση του.
Τα σενάρια ειναι δυο: πλήρης κρατική κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων είτε με βάση τον ονομαστικό μισθό είτε με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης.
Οι αποφάσεις θα κριθούν σε πολίτικο επίπεδο και με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης