Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jerusalem Post - Handelsblatt: Κάθε βδομάδα η Τουρκία «μαλώνει» με όλους για να κρύψει την οικονομική κρίση – Η απαξίωση Pompeo σε Erdogan

Jerusalem Post - Handelsblatt: Κάθε βδομάδα η Τουρκία «μαλώνει» με όλους για να κρύψει την οικονομική κρίση – Η απαξίωση Pompeo σε Erdogan
Αυτό είναι το μοντέλο της Άγκυρας: Απειλεί το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες
Κάθε εβδομάδα, η Τουρκία δημιουργεί μια κρίση απειλώντας τους γείτονές της, προκειμένου να αποσπά την προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Αυτό αναφέρουν ισραηλινοί αναλυτές, με αφορμή την δεκαήμερη περιοδεία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, σε επτά χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, κατά την οποία θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων και την Κωνσταντινούπολη, όπου όμως δεν θα έχει επαφές με Τούρκους επισήμους.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo θα επισκεφθεί αρκετούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, οι οποίοι χαιρέτισαν την εκλογική νίκη του Joe Biden.
Ο Pompeo θα αναχωρήσει την Παρασκευή (13/11) από την Ουάσινγκτον με αρχικό προορισμό τη Γαλλία, πριν μεταβεί στην Τουρκία (όπου θα έχει συνάντηση μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη), και στη συνέχεια στη Γεωργία, στο Ισραήλ, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει θα είναι οι «ιστορικές προσπάθειες» της κυβέρνησης Trump «για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Σε κρίσιμη ισορροπία οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Η περιοδεία Pompeo κινδυνεύει να μετατραπεί σε μεγάλη διπλωματική κρίση, καθώς οι περισσότερες χώρες που θα επισκευτεί έχουν συγχαρεί τον Joe Biden για τις αμερικανικές εκλογές.
Επίσης, ο Pompeo φαίνεται ότι δεν έχει σκοπό να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο.
Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu σε αντίπραξη της απόφασης του Αμερικάνου ΥΠΕΞ διέρρευσε έχει αποφασίσει εκείνος να μην συναντήσει τον απερχόμενο ομόλογό του Pompeo στην προσεχή επίσκεψη του τελευταίου στη Κωνσταντινούπολη.
Όπως τονίζεται, στο δημοσίευμα, Τούρκοι αξιωματούχοι για καιρό προσέβλεπαν σε μια επίσκεψη του Pompeo για διμερείς επαφές, ωστόσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, παρότι έχει βρεθεί αρκετές φορές την ευρύτερη περιοχή, «προσπερνούσε» τη γειτονική χώρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνεργάτες του Pompeo είχαν διαμηνύσει προς την τουρκική πλευρά ότι δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές, αλλά να συναντήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Οι προκλήσεις συνεχίζονται από την Άγκυρα

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, λίγες ημέρες μετά από την κατάπαυση του πυρός στο Αζερμπαϊτζάν, η Άγκυρα χρειάζεται μια νέα κρίση.
Έτσι, απειλεί την Ελλάδα με μια ναυτική επιχείρηση μεταξύ 11 και 23 Νοεμβρίου.
Η επιχείρηση έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει μια κρίση και συγκρούσεις και έχει σχεδιαστεί να συμπέσει ακριβώς με την επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην περιοχή.
Από τις αρχές του έτους, έχει ανακοινώσει σχεδόν δώδεκα NAVTEX, ενώ ακόμη χρησιμοποιεί το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία για να παρενοχλήσει τα ελληνικά F-16.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, η Τουρκία χρησιμοποιεί το Oruc Reis για να ισχυριστεί ότι κάνει έρευνα, αλλά το πλοίο συνοδεύει το ναυτικό.
Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν χρησιμοποιεί το Navtex ως τρόπο εισόδου στα ύδατα άλλων χωρών με το πρόσχημα της έρευνας.
Η σημερινή περιοχή που η Τουρκία λέει ότι θα χρησιμοποιήσει είναι μια ποσότητα νερού το μέγεθος του Λιβάνου που εκτείνεται μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.
Πρόκειται για μια σαφή, συμβολική αρπαγή χωρικών υδάτων, όπου η Τουρκία θα προσπαθήσει να χωρίσει την Κύπρο και την Ελλάδα.
Η Τουρκία έχει ήδη πει ότι απαιτεί δικαιώματα στα ύδατα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, όπου υπέγραψε συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2019.
Η προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει επίσης επεκτείνεται και στην Κύπρο, όπου έχει επιδιώξει να ενθαρρύνει τη βόρεια Κύπρο, την οποία κατέχει, να γίνει ανεξάρτητο κράτος.
Κινήθηκε επίσης για να ανοίξει τα Βαρώσια, μια περιοχή που ερημώθηκε από τον πόλεμο της δεκαετίας του 1970 στην Κύπρο.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί μια κρίση κάθε εβδομάδα για να απειλεί τους γείτονές της και να αποσπά την προσοχή από τις οικονομικές αποτυχίες της.
Στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου, έβαλε επίσης εναντίον της Γαλλίας, ενθαρρύνοντας τις εντάσεις στην Ευρώπη.
Αυτό είναι το μοντέλο της Άγκυρας: Απειλεί το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες.
Φέτος, μόνο βομβάρδισε το βόρειο Ιράκ, χτυπώντας τη μειονότητα των Γιαζίντι και των Κούρδων, και ενθάρρυνε δύο πολέμους εναντίον της Αρμενίας και πολέμησε στη Συρία.
Απειλούσε τις ΗΠΑ και τους Κουρδούς, με περισσότερες εισβολές στην ανατολική Συρία, απειλούσε την Αίγυπτο, έστειλε μισθοφόρους στη Λιβύη, απειλούσε τα ελληνικά F-16, χρησιμοποιεί το S-400, απειλούσε το Ισραήλ, φιλοξένησε δύο φορές τους ηγέτες της Χαμάς, έκοψε τις σχέσεις με τα ΗΑΕ και δεσμεύτηκε να «απελευθερώσει» το τζαμί al-Aqsa.

Handelsblatt: Η τουρκική οικονομία πληρώνει τις φαντασιώσεις του Σουλτάνου – Ήρθε η ώρα να βάλει νερό στο κρασί του

«Βαριά ήττα υπέστη τις τελευταίες μέρες στη δημοσιονομική του πολιτική ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan.
Ίσως τώρα θα υποχωρήσει και στην εξωτερική πολιτική εγκαταλείποντας τις μονομερείς ενέργειες και τη ρητορική πολέμου», σχολιάζει και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο της με τίτλο «Η Τουρκία καταβάλλει υψηλό τίμημα για τις φαντασιώσεις παντοδυναμίας του προέδρου της».
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «O αυτοανακηρυχθείς σουλτάνος αρέσκεται να παρουσιάζεται στο λαό του ως πολυτάλαντος πολιτικός.
Όμως η ρητορική πολέμου και οι απειλές έχουν το τίμημά τους.
Όσο συνεχίζεται η κατάρρευση της λίρας τόσο εντείνονται οι αμφιβολίες για την παντοδυναμία του προέδρου Erdogan, αλλά και η ανησυχία για ενδεχόμενη ανατροπή του.
Και για αυτό ο Τrump του Βοσπόρου πρέπει τώρα να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη: ενάντια στον εαυτό του και ενάντια στη οικογένειά του.
Ο γαμπρός και υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να τα βροντήξει διότι δεν ήταν πλέον σε θέση να επιβάλλει την πολιτική του στην οικονομία και τα δημοσιονομικά.
Δημόσια οικονομικά και τουρκική λίρα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Αλλαγή πορείας και οικονομικός πόλεμος

Μέχρι πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος μιλούσε για "οικονομικό πόλεμο".
Τώρα όμως αλλάζει πορεία.
Τερματίζει τη χαλαρή οικονομική πολιτική.
Το βασικό επιτόκιο δεν είναι πια ιερή αγελάδα.
Στο εσωτερικό μέτωπο επικρατεί ξαφνικά εκεχειρία.
Ας ελπίσουμε ότι τώρα θα αμβλυνθεί η επιθετική εξωτερική πολιτική του Erdogan.
Την ίδια στιγμή αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ επικεντρώνεται μεν στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν έχει ωστόσο αναλάβει η ίδια κάποια πρωτοβουλία.
Σε Συρία και Λιβύη, είναι η Άγκυρα εκείνη που με τη δύναμη των όπλων απέτρεψε να πέσουν όλοι οι αντικαθεστωτικοί της Συρίας στα χέρια του προέδρου Bashar al-Assad είτε η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Τρίπολη να εκδιωχθεί από τους μισθοφόρους των Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου.
Μήπως βρισκόμενος στο χείλος του γκρεμού ο Erdogan να μάθει τώρα να είναι πιο διπλωμάτης;
Στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έχει ήδη υποχωρήσει.
Ίσως κάνει το ίδιο τώρα και στις σχέσεις με τα άλλα κράτη», καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης