Διεθνή

Ισραήλ: Ενέκρινε την ανέγερση 100 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που είχε ανασταλεί επί Obama - Biden

Ισραήλ: Ενέκρινε την ανέγερση 100 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που είχε ανασταλεί επί Obama - Biden
Το Ισραήλ ενέκρινε την ανέγερση σχεδόν 100 νέων κατοικιών σε μια γειτονιά εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ένα έργο που είχε τεθεί σε αναστολή το 2010 καθώς ο Joe Biden, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είχε αντιταχθεί σε αυτό
Το Ισραήλ ενέκρινε την ανέγερση σχεδόν 100 νέων κατοικιών σε μια γειτονιά εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ένα έργο που είχε τεθεί σε αναστολή το 2010 καθώς ο Joe Biden, τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είχε αντιταχθεί σε αυτό, ανέφερε σήμερα 12 Nοεμβρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση "Peace Now".
Η επιτροπή σχεδιασμού του ισραηλινού δημαρχείου της Ιερουσαλήμ ενέκρινε προχθές, Τρίτη, την κατασκευή 96 κατοικιών στο Ramat Schlomo, ανέφερε η "Peace Now", οργάνωση που τάσσεται κατά του εποικισμού.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2010 την πρόθεσή του να ανεγείρει 1.600 κατοικίες σε αυτήν τη γειτονιά που βρίσκεται στο παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ, που καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ.
Η ανακοίνωση έγινε τότε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ του Joe Biden, ο οποίος αντέδρασε έντονα κατά του έργου, το οποίο στη συνέχεια τέθηκε σε αναστολή.
Το επεισόδιο ψύχρανε για αρκετούς μήνες τις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Benjamin Netanyahu και αυτής του τότε προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama.
Το κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, επικαλούμενο δημοτικές πηγές, ανέφερε σήμερα ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με τη νίκη του Biden στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Η αριστερή εφημερίδα Haaretz θεώρησε την ισραηλινή κίνηση ως πρόθεση για επιτάχυνση της εποικιστικής δραστηριότητας για όσο διάστημα ο απερχόμενος πρόεδρος Donald Trump, ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ, βρίσκεται ακόμη στον Λευκό Οίκο.
"Όταν αλλάξει η κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον, το δημαρχείο (της Ιερουσαλήμ) και η ισραηλινή αρμόδια αρχή αναμένουν να παγώσει η εποικιστική δραστηριότητα", ανέφερε η εφημερίδα.
Η ανέγερση νέων ισραηλινών κατοικιών στα Παλαιστινιακά Εδάφη έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια υπό την πρωθυπουργία Νετανιάχου και μετά την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί ζουν σε οικισμούς, που θεωρούνται παράνομοι από το διεθνές δίκαιο, στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν σε αυτές τις περιοχές που παραμένουν υπό την κατοχή του Ισραήλ από το 1967.
"Μετά το πλήγμα των σχέσεων με τον Biden και τις ΗΠΑ το 2010 (...) θα πίστευε κανείς ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα προσπαθούσε τουλάχιστον να μην υπενθυμίσει στη μελλοντική κυβέρνηση Biden εκείνη την περίοδο", είπε ο Bryan Rieves , εκπρόσωπος της "Peace Now".
"Η έγκριση ανέγερσης κατοικιών στην ίδια τοποθεσία, λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Biden, έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Ισραήλ και είναι απερίσκεπτα προκλητική απέναντι στον Biden", πρόσθεσε.
Η "Peace Now" ανέφερε στα μέσα Οκτωβρίου ότι το 2020 καταγράφηκε ρεκόρ νέων οικισμών του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με την ανέγερση περισσότερων από 12.000 νέων κατοικιών σε οικισμούς που κρίνονται παράνομοι από το διεθνές δίκαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης