Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Nέα bull market φέρνουν οι επόμενοι 12 μήνες - Παγκόσμια ανάπτυξη +6%

Goldman Sachs: Nέα bull market φέρνουν οι επόμενοι 12 μήνες - Παγκόσμια ανάπτυξη +6%
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η bear market φτάνει στο τέλος της.
Άκρως αισιόδοξη πως το 2021 θα είναι έτος για μεγάλες αποδόσεις σε ό,τι αφορά τις αγορές δηλώνει με έκθεσή της η Goldman Sachs.
Σε γενικές γραμμές, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6%, με τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται θεαματικά το β’ τρίμηνο του 2021.
Οι δε τιμές των εμπορευμάτων θα γνωρίσουν επίσης αύξηση.
Image
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Goldman Sachs, η bear market φτάνει στο τέλος της.
Υπενθυμίζεται ότι τα κυκλικά assets χτυπήθηκαν γρηγορότερα από την πανδημική κρίση, ωστόσο τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης βοήθησαν στην επούλωση των πληγών.
Για αυτό τα αρνητικά επιτόκια θα συνεχίσουν να υποβοηθούν τις χρηματαγορές τους επόμενους 12 μήνες.
Η ανάκαμψη στις μετοχές από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 αποτέλεσε προάγγελο του νέου ράλι που αναμένεται το 2021.
Το επίπεδο των κερδών ανά μετοχή (EPS) είναι απίθανο, βέβαια, να γυρίσει στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του 2021 για τις ΗΠΑ και μέχρι τις αρχές του 2022 για την Ευρώπη και την Ασία.
Οι διεθνείς αγορές εκτιμάται πως θα σημειώσουν δυνατή ανάκαμψη 34% σε ό,τι αφορά τα EPS το 2021, έπειτα από πτώση 20% το 2020.
«Αναμένουμε να δούμε μια εναλλαγή στους ηγέτες στις αγορές που θα υποστηρίζεται από ισχυρότερη ανάπτυξη, απότομες καμπύλες απόδοσης και υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μετοχές ανάπτυξης θα χτυπηθούν (αντίθετα οι καλές αποδόσεις στις μετοχές εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς είναι πιθανό να συνεχιστούν), αλλά θα υποαποδώσουν σε σχέση με τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές αξίας» υποστηρίζει η Goldman Sachs, συμπληρώνοντας:
«Προβλέπουμε ισχυρές αποδόσεις σε όλες τις αγορές μετοχών.
Η προοπτική ενός ασθενέστερου δολαρίου ΗΠΑ και της αποφόρτισης των παγκόσμιων κινδύνων δείχνουν μείωση στο χάσμα των επιδόσεων σε σχέση με τις ΗΠΑ και ανάκαμψη σε περιοχές όπως η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές».
Ειδικότερα, το περιβάλλον που διαμορφώνεται έχει ως εξής:

1) Ασθενέστερη δημοσιονομική ώθηση, αλλά σταθερή ανάκαμψη

Το πιθανό αποτέλεσμα μιας διχασμένης κυβέρνησης στις ΗΠΑ μειώνει την προοπτική για μια μεγάλη δημοσιονομική ώθηση (περίπου 1 τρισεκ.δολάρια).
Ωστόσο, παρά την ανησυχία και τις πιθανές αρνητικές προοπτικές για τη δημοσιονομική επέκταση των ΗΠΑ, η Goldman Sachs παραμένει θετική για την παγκόσμια ανάκαμψη το 2021 στο ύψος του 6%.
Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς αναμένεται να φτάσει το 1,30% έως το τέλος του επόμενου έτους, αλλά οι αποδόσεις του διετούς ετών θα αυξηθούν μόλις 0,25% (25 μονάδες βάσης).
Η αγορά ήδη τρέχει…
Image
2) Η bear market λόγω Covid φτάνει στο τέλος της

Το προφίλ της παγκόσμιας αγοράς μετοχών μέσω της τρέχουσας ύφεσης ήταν, μέχρι στιγμής, πιο ακραίο από ό,τι στους περισσότερους κύκλους.
Όπως δείχνει το γράφημα 3, οι πτώσεις ήταν ραγδαίες.
Η κατάρρευση γίνεται αντιληπτή, δεδομένης της πλήρους διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας στις αρχές του έτους, ενώ ο έντονος ρυθμός ανάκαμψης οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ασυνήθιστη φύση της ύφεσης και στην κλίμακα της πολιτικής στήριξης.
Image
3) Η νέα «αγορά ταύρων»

Το ισχυρό ράλι με βάση την αποτίμηση στις αγορές μετοχών μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου το 2020 αποτελεί προάγγελο μιας «αγοράς ταύρων», η οποία αρχίζει, γενικά, κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, όταν τα κέρδη εξακολουθούν να πέφτουν, όπως αναφέρει η Goldman Sachs.
Αυτή η φάση ακολουθείται συνήθως από αυτό που αποκαλούμε φάση «Ανάπτυξη».
Συχνά, η μετάβαση μεταξύ των δύο φάσεων χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταβλητότητα και αποτυχία της αγοράς καθώς οι επενδυτές περιμένουν ή αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την ανάκαμψη που έχει προεξοφληθεί.
Image
4) «Ανάπτυξη»

Από την προοπτική της αγοράς, το κρίσιμο ζήτημα τώρα που οι εκλογές είναι εκτός προσκηνίου είναι αυτό που θα συμβεί στην ανάπτυξη, που εξαρτάται όλο και περισσότερο από ένα εμβόλιο Covid.
Από την προοπτική του ΑΕΠ, η ισχυρή ανάκαμψη που αναμένεται να δούμε τον επόμενο χρόνο θα σημάνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιστρέψει στα επίπεδα του ΑΕΠ του 2019 περίπου στα μέσα του 2021 (η Κίνα έχει ήδη επιστρέψει στην κορυφή της προ Covid περιόδου, ενώ η Ευρώπη δεν είναι πιθανό να φτάσει εκεί μέχρι το 2022 και η Ιαπωνία έως το 2023).
Από την άποψη των κερδών, ο S&P θα επιστρέψει στο αποκορύφωμά του πριν από το 2021.
Για την Ευρώπη, η Goldman Sachs δεν περιμένει νέα αιχμή στα EPS έως το 2022.
Image
Image
5) Υποστηρικτικές αποδόσεις ομολόγων και αρνητικά πραγματικά επιτόκια


Από την προοπτική της αγοράς μετοχών, η αναστροφή των ιστορικά χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων θα υποστηριχθεί από τις αγορές μετοχών - ιδίως εάν συνοδεύεται από ισχυρότερη ανάπτυξη.
Ιστορικά, οι αποδόσεις ομολόγων δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλές όσο είναι τώρα.
Σε πραγματικούς όρους, οι αποδόσεις είναι ακόμη πιο αρνητικές. Παράλληλα, φυσικά, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν καταρρεύσει και η αγορά προεξοφλεί πολύ μικρή πιθανότητα ότι αυτό θα αλλάξει.

6) Ισχυρότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο ERP

Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι επίσης κρίσιμες για τις μετοχές καθώς οποιαδήποτε βελτίωση έως το επόμενο έτος θα συμβάλει επίσης στη μείωση του αυξημένου ασφαλίστρου κινδύνου μετοχών (ERP).
Η πτώση των προσδοκιών για την ανάπτυξη ήταν πιο σοβαρή στην Ευρώπη (όπου τα δημογραφικά στοιχεία και το υψηλότερο χρέος, μεταξύ άλλων θεμάτων, αποτελούν ισχυρότερη αντίστροφη ανάπτυξη).
Ωστόσο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη σημειώθηκε κατάρρευση των αποδόσεων στα ομόλογα (από περίπου 4% πριν από την οικονομική κρίση του 2008 στο 0%).
Παρ 'όλα αυτά, και στις δύο περιοχές οι αποδόσεις μερισμάτων παρέμειναν αρκετά σταθερές.
Με άλλα λόγια, οι μετοχές έχουν υποτιμηθεί σε σχέση με τα ομόλογα.
Το κόστος των ιδίων κεφαλαίων δεν έχει μειωθεί πάρα πολύ, επισημαίνει η τράπεζα.
Image
7) Αξία / Κυκλική περιστροφή

Ένα από τα πιο διαρκή χαρακτηριστικά της περιόδου μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση ήταν η υπεραπόδοση της ανάπτυξης έναντι της αξίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης