Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

J.P. Morgan: Το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο 60% - 40% έχει τελειώσει - Απαιτούνται εναλλακτικές στρατηγικές

tags :
J.P. Morgan: Το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο 60% - 40% έχει τελειώσει - Απαιτούνται εναλλακτικές στρατηγικές
Με τις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα σε ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις, οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές, αναφέρει η ανάλυση της J.P. Morgan
Το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο «60% μετοχές / 40% ομόλογα», ο συνδυασμός μετοχών και ομολόγων που αποτελεί βασικό στήριγμα της επενδυτικής στρατηγικής εδώ και δεκαετίες, κινδυνεύει να καταστεί άνευ αντικειμένου, καθώς τα συστατικά του μέρη εδώ και χρόνια δεν προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις, υποστηρίζει η J.P. Morgan
Eιδικότερα, η τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις για τις αποδόσεις χαρτοφυλακίων σε ό,τι αφορά την επόμενη δεκαετία.
Όπως αναφέρει, τα χαρτοφυλάκια 60%-40% θα έχουν απόδοση 4,2% τα επόμενα χρόνια, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για απόδοση 5,4%.
Eν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ευρέτης του συγκεκριμένου τρόπου κατανομής θεωρείται ο Jack Bogle.
Ο ιδρυτής της δημοφιλούς επενδυτικής εταιρείας Vanguard, δημιουργός των πρώτων αμοιβαίων κεφαλαίων δείκτη, και υπέρμαχος των απλών επενδυτικών μεθόδων χαμηλού κόστους, ήταν από του πρώτους που πρότειναν μία απλή κατανομή «60% μετοχές / 40% ομόλογα» ως την καλύτερη πρόταση που εξισορροπεί ρίσκο και μακροπρόθεσμη απόδοση για τους ιδιώτες.
Αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς για όλα τα άλλα χαρτοφυλάκια σήμερα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αναλυτές της JP Morgan μείωσαν κατά 1,4 ποσοστιαία μονάδα την πρόβλεψη για την απόδοση των μετοχών την επόμενη δεκαετία, στο 5,1%, επικαλούμενοι τις υπερβολικές αποτιμήσεις των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών.
Επίσης, αναμένουν αρνητικές αποδόσεις σχεδόν σε όλα τα κρατικά ομόλογα τα επόμενα 10 με 15 χρόνια εξαιτίας των επικείμενων πληθωριστικών πιέσεων.
relates to JPMorgan Asset Cuts 60/40 Outlook, Backs Hunt for Alternatives
Οι προβλέψεις υπονομεύουν περαιτέρω την πίστη στις παλιές, καλές επενδυτικές στρατηγικές που έχουν ως σκοπό να εξισορροπούν τον κίνδυνο των μετοχών με τη σταθερότητα που προσφέρουν τα ομόλογα ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Η προσέγγιση αυτή κατανέμει την πλειοψηφία των κεφαλαίων, το 60%, σε μετοχές που είναι συνδεδεμένες με την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ το υπόλοιπο 40% τοποθετείται σε ομόλογα τα οποία λειτουργούν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας.
Ωστόσο, η Wall Street ανησυχεί υπερβολικά για τις αποδόσεις που θα προσφέρουν τέτοιες στρατηγικές στο μέλλον.
Με τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ακόμα και ελάχιστες μεταβολές μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλες διαφορές στις τιμές των ομολόγων και σε απώλειες αν αυξηθεί ο πληθωρισμός.
Η απάντηση είναι, σύμφωνα με τη JP Morgan, η στροφή σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι επενδύσεις σε private equity, σε real estate και υποδομές.
Οι αναλυτές αναβάθμισαν τις προσδοκίες τους για την απόδοση του real estate στις ΗΠΑ στο 5,9%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι υποδομές αναμένεται να αποφέρουν απόδοση 6,1% και οι μεταφορές 7,6%.
Ωστόσο, η απόδοση του private equity προβλέπεται να είναι 1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη στο 7,8%.
«Για την επόμενη δεκαετία, οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν να διαφοροποιηθούν από τα παραδοσιακά στοιχεία ενεργητικού τα οποία δεν προσφέρουν πλέον αποδόσεις και να στραφούν σε πιο εναλλακτικά στοιχεία ενεργητικού» τόνισε ο John Bilton, υπεύθυνος στρατηγικής της JP Morgan για χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε διαφορετικά στοιχεία ενεργητικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης