Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο πρωτεργάτης του Brexit D. Cummings, από τη Downing Street

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο πρωτεργάτης του Brexit D. Cummings, από τη Downing Street
Όπως δηλώνουν πηγές, θα έχει φύγει ως το τέλος του έτους και πως «πήδηξε από το τρένο πριν τον σπρώξουν»
Ο Dominic Cummings, ο πολυσυζητημένος «ειδικός» σύμβουλος του βρετανού Borris Johnson και αρχιτέκτονας της καμπάνιας υπέρ του Brexit, δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την θέση του μέχρι το τέλος του έτους.
Έτσι, ο «εγκέφαλος» της πρωθυπουργίας Johnson θα ακολουθήσει τον δρόμο του παραιτηθέντα διευθυντή επικοινωνιών της Downing Street και στενού του συνεργάτη στην καμπάνια για το Brexit, Lee Cane, ο οποίος σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο ήταν το πρώτο θύμα μίας σκληρής μάχης εξουσίας ανάμεσα στην ομάδα Cummings και τον «κύκλο» της πρωθυπουργικής «αρραβωνιαστικιάς» Karry Simmods.
Οι πολιτικοί συντάκτες στη Βρετανία απέδωσαν την απόφασή του στην άρνηση του Borris Johnson να ορίσει στη θέση του προσωπάρχη του πρωθυπουργικού γραφείου άτομα του περιβάλλοντος Cummings.
Η πληροφορία ότι ο κ. Cane προοριζόταν για τη θέση του προσωπάρχη είχε προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις από υπουργούς, Συντηρητικούς βουλευτές, άλλους κυβερνητικούς συμβούλους και ακόμα και από τη σύντροφο του πρωθυπουργού Karry Simmods, λόγω των συχνών συγκρούσεων που είχαν με τον Dominic Cummings και τον ίδιο τον κ. Cane για την τακτική σύγκρουσης που εφάρμοζαν σε πολλά μέτωπα.
Μίας σύγκρουσης που εκτυλίσσεται πίσω από την πόρτα του αριθμού 10 της Downing Street ωσάν η χώρα να μην είναι βυθισμένη στην κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού, ενώ ταυτόχρονα η διαδικασία του Brexit βρίσκεται στην τελική της ευθεία.
«Η θέση μου δεν έχει αλλάξει από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε έγραφα στο blog μου ότι σκοπεύω να είμαι περιττός μέχρι το τέλος του 2020», ανέφερε ο Dominic Cummings στο BBC, προσπαθώντας να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις.

Το «δεξί χέρι» του Johnson είχε πολλούς εχθρούς…

Στα μαχαίρια με τους δημόσιους λειτουργούς λόγω της εκπεφρασμένης του επιθυμίας να «μετασχηματίσει» τον δημόσιο τομέα, ο Dominic Cummings έκανε πολλούς εχθρούς, και εντός του στρατοπέδου των Τόρις, από τότε που διορίσθηκε κορυφαίος πρωθυπουργικός σύμβουλος με την άφιξη του Borris Johnson στην Downing Street τον Ιούλιο 2019.
Θεωρείται υπεύθυνος για μία σειρά απολύσεων συνεργατών υπουργών, που κατηγορήθηκαν ότι δεν ήταν αρκετά ένθερμοι υπερασπιστές του Brexit.
Η αναταραχή κορυφώνεται την ώρα που Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν αρχίσει το τελικό σπριντ των διαπραγματεύσεων στην προσπάθεια επίτευξης εμπορικής συμφωνίας πριν από τέλος της μεταβατικής περιόδου, στο τέλος του έτους.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, θα υπάρξει αυτόματη επιστροφή των δασμών και ποσοστώσεων στις συναλλαγές ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους 27.
«Οι σύμβουλοι πάνε κι έρχονται…
Θα μας λείψει, αλλά κινούμαστε προς μία διαφορετική φάση», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Grant Shaps στο Sky News.

Τα παραστρατήματα του Μαΐου, ενώ η χώρα ήταν σε καραντίνα

Τον περασμένο Μάιο, ο Borris Johnson επέλεξε να υποστηρίξει τον Dominic Cummings στο σκάνδαλο που προκλήθηκε από τις απαγορευμένες μετακινήσεις του συμβούλου του εν μέσω lockdown.
Η υπόθεση έφερε σε δύσκολη θέση τον βρετανό πρωθυπουργό, ήδη αποδέκτη δριμείας κριτικής για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Ο Dominic Cummings, για τους φίλους «Dom» θεωρείται από φίλους και εχθρούς θεωρείται αδίστακτος στρατηγιστής που λίγο ενδιαφέρεται για τις συμβάσεις της παραδοσιακής βρετανικής πολιτικής, ενώ ο David Cameron τον έχει χαρακτηρίσει «ψυχοπαθή καριερίστα».
Μαζί του τελειώνει η κυριαρχία της ομάδας «Vote Leave» στην Downing Street και πολλοί Τόρις ελπίζουν ότι η αποχώρηση του «εγκεφάλου» του Borris Johnson θα σημάνει το τέλος της επιθετικής προσέγγισης της διακυβέρνησης, της χαώδους διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, των προκλητικών κυβερνητικών παρεμβάσεων και των παλινωδιών.
Μη κατονομαζόμενη πηγή της Downing Street δήλωσε στο BBC ότι ο Cummings θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ άλλη πηγή δήλωσε ότι «πήδηξε από το τρένο πριν τον σπρώξουν».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης