Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nordic Monitor: Ο Erdogan έκανε αρχηγό της αστυνομίας αξιωματικό των τρομοκρατών του ISIS

tags :
Nordic Monitor: Ο Erdogan έκανε αρχηγό της αστυνομίας αξιωματικό των τρομοκρατών του ISIS
Ο Erdogan έκανε αρχηγό της αστυνομίας αξιωματικό που συνεργαζόταν με το Ισλαμικό Κράτος
Ο Erdogan έκανε αρχηγό της αστυνομίας αξιωματικό που συνεργαζόταν με το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Nordic Monitor.
O Rüştü Yılmaz, ο οποίος εμπλέκεται σε μια από τις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από βομβιστή αυτοκτονίας Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), ανταμείφθηκε με μπόνους προαγωγής και μισθού.
Σύμφωνα με έγγραφα που τoυ Nordic Monitor, ο Yılmaz έλαβε μια κρίσιμη πληροφορία για έναν βομβιστή ISIS ένα μήνα πριν ο επιτιθέμενος σκοτώσει 33 άτομα σε μια τουρκική συνοριακή πόλη το 2015.
Ωστόσο, αρνήθηκε πως είχε γνώση του συμβάντος όταν ρωτήθηκε.
Ο Şeyh Abdurrahman Alagöz, ο βομβιστής αυτοκτονίας που διέπραξε την επίθεση στη συνοριακή πόλη Suruç στη νοτιοανατολική επαρχία Şanlıurfa, ήταν ήδη σε λίστα παρακολούθησης, αφού ο πατέρας του Zeynel Abidin Alagöz είχε αναφέρει τον ίδιο και τον μεγαλύτερο αδερφό του Yunus Emre Alagöz στις 22 Μαΐου 2015 το τη γειτονική επαρχία Adıyaman.
Ο πατέρας είπε στην αστυνομία ότι οι γιοι του εξαφανίστηκαν και πιστεύεται ότι ταξίδεψαν στη Συρία για να ενταχθούν σε ριζοσπαστικές ομάδες.
Ο εισαγγελέας στο Adıyaman διέταξε την αστυνομία να ερευνήσει τους αδελφούς ως υπόπτους τρομοκρατίας και να τους συμπεριλάβει στη λίστα παρακολούθησης.
Ενεργώντας, σύμφωνα με τις εντολές του εισαγγελέα, η αστυνομία στο Adıyaman διαβίβασε αυτές τις πληροφορίες στην Şanlıurfa σε επιστολή της 10ης Ιουνίου 2015, ζητώντας πληροφορίες για τους αδελφούς του Alagöz και προειδοποιώντας για τις τρομοκρατικές τους δραστηριότητες.
Τρεις μέρες αργότερα, η προειδοποίηση από τον Adıyaman κυκλοφόρησε μεταξύ των περιφερειών και των αστυνομικών μονάδων της Şanlıurfa από τον Yılmaz, αναπληρωτή αρχηγό της αστυνομίας της επαρχίας, ο οποίος ήταν επίσης επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών.
Ωστόσο, ο Abdurrahman Alagöz κατάφερε να ανατινάξει στις 20 Ιουλίου 2015 σε μια επίθεση που σκότωσε κυρίως Κούρδους που είχαν συγκεντρωθεί για να δείξουν αλληλεγγύη στους Σύρους Κούρδους που πολεμούν ενάντια στο ISIS.
Η επίθεση στόχευε κυρίως μέλη της Ομοσπονδίας Σοσιαλιστικών Ενώσεων Νεολαίας (SGDF), ήτοι Κούρδων σοσιαλιστών που σχεδίαζαν να συμβάλουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της συριακής πόλης Kobani, που καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό μετά από μια μάχη κατά την οποία εκδιώχθηκε το ISIS.
Μετά το περιστατικό, ο Yılmaz είπε στους ανακριτές ότι δεν είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με τον Abdurrahman Alagöz πριν από την επίθεση από οποιοδήποτε τμήμα ασφαλείας της κυβέρνησης.
Στην κατάθεση που έδωσε στις 28 Ιουλίου 2015, είπε ότι είδε πρώτη φορά το όνομα του βομβιστή μόνο όταν βρέθηκε η ταυτότητά του στην περιοχή της έκρηξης.

Ωστόσο, τα δεδομένα στα δίκτυα της υπηρεσίας πληροφοριών έδειξαν ότι ο Abdurrahman Alagöz είχε ήδη εντοπιστεί.
Αλήθεια, ο αρχηγός της αστυνομίας δεν ανέφερε ποτέ ότι είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με τον βομβιστή ένα μήνα πριν από την επίθεση και δεν θυμόταν ένα έγγραφο που έφερε τη δική του υπογραφή, με το οποίο είχε ειδοποιήσει όλες τις αστυνομικές μονάδες.
Ο Yılmaz ισχυρίστηκε επίσης ότι η αστυνομία δεν έχει δικαιοδοσία σε περιοχές πέρα από τα τουρκικά σύνορα και ότι ο βομβιστής είχε πάει στη Συρία.
Επισημαίνεται πως ο Πρόεδρος Εrdogan, πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο, είχε αλλάξει πολλούς ανώτερους αρχηγούς της αστυνομίας στις παραμεθόριες επαρχίες, αφού παρεμποδίστηκε μια μυστική και παράνομη αποστολή όπλων της κυβέρνησής του σε μια τζιχαντιστική ομάδα στη Συρία από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT, τον Ιανουάριο του 2014.
Ο Yılmaz μετέβη, λοιπόν, στην Şanlıurfa εν μέσω μείζονος ανασχηματισμού στην αστυνομία.
Του ανατέθηκε να διευθύνει όχι μόνο το γραφείο πληροφοριών, αλλά και την αστυνομική μονάδα ταραχών.
Παράλληλα διετέλεσε αρχηγός αντιτρομοκρατικής μονάδας και ήταν αναπληρωτής αρχηγός του γραφείου ασφαλείας.
Ήταν ασυνήθιστο ένας επικεφαλής της αστυνομίας να είναι υπεύθυνος για τέσσερις μονάδες.
Μόλις ανέλαβε καθήκοντα, ξήλωσε 85 αξιωματικούς.
Ο Yilmaz εμπλέκεται και με τη Χεζμπολάχ.
Μετά την επίθεση Suruç του 2015, η κυβέρνηση Ερντογάν επιβράβευσε τον Yılmaz με προαγωγή σε αρχηγό της αστυνομίας και του απένειμε πολλά και μπόνους μισθών για την επιτυχημένη δουλειά τους στην πρόληψη της τρομοκρατίας.

Tα έγγραφα που αποδεικνύουν την εμπλοκή του Τούρκου αρχηγού αστυνομίας
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης