Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνει σε BBB (low) την Κύπρο, σταθερό παραμένει το trend

DBRS: Επιβεβαιώνει σε BBB (low) την Κύπρο, σταθερό παραμένει το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Κύπρου από τη DBRS Morningstar
Σε BBB (low) επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η DBRS Morningstar, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (trend).
Ο καναδικός οίκος σημειώνει πως οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι παρά την οικονομική συρρίκνωση το 2020.
Το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να μετατοπιστεί σε έλλειμμα, με τον δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ να αυξάνεται κοντά στο -ακόμη διαχειρίσιμο- 115% του ΑΕΠ το 2020.
Η DBRS Morningstar αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει από το σοκ του COVID-19 και η αύξηση του δείκτη δημόσιου χρέους θα αντιστραφεί, αν και ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης, ιδιαίτερα του τουρισμού, είναι επί του παρόντος εξαιρετικά αβέβαιος λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας.
Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο του μορατόριουμ για αποπληρωμή δανείων στις κυπριακές τράπεζες από το επόμενο έτος.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες παραμένουν καλά κεφαλαιοποιημένες και συνέχισαν να μειώνουν τα παλαιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2020.
Οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από το συνετό πλαίσιο διαχείρισης δημόσιου χρέους της Κύπρου, το καλό ιστορικό της στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, την ένταξή του στην Ευρωζώνη που προωθεί βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές και το άνοιγμα στις επενδύσεις που ενθαρρύνουν ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Παρ 'όλα αυτά, η Κύπρος αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με αρκετά μεγάλα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία, τα υψηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τις εξωτερικές ανισορροπίες και το μικρό μέγεθος της οικονομίας της με εξάρτηση από τις υπηρεσίες, η οποία εκθέτει την Κύπρο σε αρνητικές αλλαγές στην εξωτερική ζήτηση.
«Η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψη του ΑΕΠ του 2020 σε -5,5% από -7% αρχικά.
Η συρρίκνωση αναμένεται να ακολουθηθεί από αύξηση 4,5% το 2021.
Η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 11,8% κατά την οικονομική κρίση 2012-2014.
Ενώ ο δείκτης δημόσιου χρέους αναμένεται να αυξηθεί, το προφίλ του χρέους αναμένεται να παραμείνει ευνοϊκό. (…)
Ο κύριος κίνδυνος για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα σχετίζεται με το ακόμη υψηλό επίπεδο NPEs.
Από το ρεκόρ του 2015 έως τον Ιούνιο του 2020, το απόθεμα των NPEs μειώθηκε κατά 77%.
Η απόφαση για την κρατική Συνεργατική Τράπεζα Κύπρου το 2018 αφαίρεσε το ένα τρίτο των NPEs από το τραπεζικό σύστημα, τα οποία τοποθετήθηκαν στην κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και αναμένεται να διατεθούν με την πάροδο του χρόνου. (…)
Η κυβέρνηση εφαρμόζει το κοινωνικό της σύστημα (ESTIA), έναν βασικό πυλώνα της στρατηγικής της για τη μείωση των NPEs που σχετίζονται με στεγαστικά δάνεια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των συνολικών NPEs. (…)
Το λειτουργικό περιβάλλον των κυπριακών τραπεζών έχει επιδεινωθεί με την τρέχουσα κρίση.
Δυνητικοί κίνδυνοι για τον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να προκύψουν από την εκτεταμένη χρήση της αναστολής αποπληρωμής δανείων, που υιοθετήθηκε ως απάντηση στην κρίση COVID-19.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 41% των συνολικών δανείων των τραπεζών υπόκεινται σε αναστολή, με τον μεγαλύτερο τουρισμό να έχει τον τουρισμό, τις κατασκευές και την ψυχαγωγία.
Από την άλλη πλευρά, οι θέσεις ρευστότητας των τραπεζών είναι υψηλές και τα κεφάλαια και η παροχή δανείων ζημιών αυξήθηκε σε επαρκή επίπεδα», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης