Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει την Ελλάδα ο κορωνοιός με 1.035 νεκρούς, 72.510 κρούσματα - Κλειστά τα σχολεία ως τις 30/11 προς παράταση lockdown ως 6 ή 13/12

Σαρώνει την Ελλάδα ο κορωνοιός με 1.035 νεκρούς, 72.510 κρούσματα - Κλειστά τα σχολεία ως τις 30/11 προς παράταση lockdown ως 6 ή 13/12
Κλειστά από την Δευτέρα 16/11 τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
(upd)Σαρωτικό είναι και στην Ελλάδα το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοίού το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον στους 1.035 και τα συνολικά  κρούσματα να φθάνουν τα 72.510.
Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον αριθμό των διασηλωνωμένων στις ΜΕΘ που αυξάνεται και σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Το Σάββατο 14/11 κατέληξαν ακόμη 38 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα στους 1.035.
Συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες COVID αλλά και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 10 ημέρες με αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. 
Περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία, η Πέλλα και η Πιερία, παρουσιάζουν -αναλογικά με τον πληθυσμό τους- πολύ υψηλά ιικά φορτία, ενώ σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο» και συνίσταται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια και προσοχή, για την αποφυγή ακόμη χειρότερων καταστάσεων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών του ΕΟΔΥ και με βάση κάποια μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν, φαίνεται ότι μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων, παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί, ενώ όπως ανέφερε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση (13/11),  μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένεται μείωση των νέων εισαγωγών στο Νοσοκομείο και πιθανολογείται ότι μέσα στις επόμενες μία με δυο εβδομάδες αργότερα, να δούμε και μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους.
Ωστόσο, κατά την ίδια, στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται μία σχετική σταθεροποίηση, αφού υπάρχει μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων.
Με δεδομένη την ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, η σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων εκτιμάται ως ένα πολύ ικανοποιητικό στοιχείο, για την αποσυμφόρηση της κατάστασης τα επόμενα 24ωρα.
Πάντως, η  ανακοίνωση των 2.835 νέων κρουσμάτων στις 14/11, με το κύριο βάρος σε επίπεδο αριθμών να αφορά τη Θεσσαλονίκη και την Αττική, δείχνει ότι η διασπορά του κορωνοϊού είναι μεγάλη και όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, αφορά ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν εκτός της «επικίνδυνης» λίστας.
Σημειώνεται ότι από τις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής 13/11 ισχύει πλέον και η απαγόρευση μετακίνησης μέχρι τις 05:00 το πρωί, ενώ από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, και για δύο εβδομάδες, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κεραμέως (υπουργός Παιδείας): Αναστέλεται και η λειτουργία δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Την αναστολή της λειτουργία των Δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Από 16 Νοεμβρίου και για δύο βδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλα τα σχολεία εκτός των ειδικών σχολείων.
Από το πρωί της Δευτέρας ξεκινά την προβολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την ΕΡΤ 2
Κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτών και θα ξεκινά η τηλεκπαίδευση από τις 14.00 ως τις 17.00 και είναι υποχρεωτική.
Όπως τόνισε η Κεραμέως «από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.
Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων", ανέφερε η Κεραμέως.
Η απόφαση βασίστηκε στο ότι υπάρχει κινητικότητα πληθυσμού, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια.
"Η μείωση της κυκλοφορίας μπορεί να φέρει μείωση κρουσμάτων. Ηταν το τελευταίο που θέλαμε να κλείσει", είπε χαρακτηριστικά.
Η υπουργός παιδείας πρόσθεσε οτι η τηλεκπαίδευση ξεκινά από την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.
Στις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης δεν θα υπάρξει χρέωση δεδομένων.
Νωρίτερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέτσος είχε κάνει γνωστό ότι υπέρ του κλεισίματος των σχολείων σε όλη την Ελλάδα τάχθηκαν οι 15 εκ των 24 ειδικών που συνεδρίασαν με αυτό το αντικείμενο χθες.
Οι υπόλοιποι 8 είχαν υποστηρίξει την αναστολή λειτουργίας στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και των υπολοίπων βεβαρυμμένων περιοχών.

Θεοδωρικάκος: Τι ισχύει για γονείς και προσωπικό ΟΤΑ λόγω αναστολής πρωτοβάθμιας και προσχολικής εκπαίδευσης

Το κλείσιμο για 2 εβδομάδες των δημοτικών και των νηπιαγωγείων , αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 16/11, συμπαρασύρει και τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, ανέφερε πως για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας, που σημαίνει μειωμένο ωράριο κατά 25% ή εναλλακτικό ωράριο κατόπιν συνεννόησης με την υπηρεσία ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.
Ακόμη, το προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών, οι καθαρίστριες των σχολείων αλλά και οι υπάλληλοι σε άλλα νομικά πρόσωπα των δήμων που παραμένουν κλειστά, θα αξιοποιηθεί από τους δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, ιδίως στο «Βοήθεια στο Σπίτι».
Επιπλέον, οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, δηλαδή παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί και συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή με υποχρέωση επιστροφής του 50% για τους ιδιοκτήτες των σταθμών.
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «η αυτοδιοίκηση καλείται τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες να συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη της κοινωνίας στη συνοχή και την αλληλεγγύη ιδιαίτερα απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Ο υπουργός κάλεσε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες «να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού αξιοποιώντας στο έπακρο τις υπηρεσίες τους».
Μάλιστα,  προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης τη Δευτέρα 16/11, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης διοικητικού προσωπικού για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων του lockdown.
Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι δεν θα πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις, τα γραφεία, οι εταιρείες και τα καταστήματα για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά λόγω κορωνοϊού.
όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί πρόσθετη ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ στους δήμους και στις περιφέρειες για να αναπληρώσουν τις απώλειες των εσόδων τους.
Επίσης, επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν στο Δημόσιο, προσθέτοντας πως αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το υπουργείο Εργασίας.
Αναφορικά με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, σημείωσε πως οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού, επανέλαβε ότι τα ωράρια εργασίας στο Δημόσιο είναι τρία, καθώς και τη δυνατότητα για περαιτέρω τροποποιήσεις αφού οι υπηρεσίες ενημερώσουν σχετικά το κοινό.

Κικίλιας: Σταδιακά η άρση των μέτρων - Στη Θεσσαλονίκη τα εξιτήρια περισσότερα από τα εισιτήρια

«Έχουμε φτάσει σήμερα τα 1.162 κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.
Από αυτά, τα 609 είναι ΜΕΘ για non Covid περιστατικά και 553 για COVID περιστατικά», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξή του στο MEGA «το υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ αντέδρασαν γρήγορα, εφάρμοσαν το σχεδιασμό τους, δημιούργησαν παραπάνω κλίνες ΜΕΘ».
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι θα υπάρχουν και μετακινήσεις ασθενών, αναφέροντας ότι η καινούργια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Χαλκίδας που έχει 6 κλίνες ΜΕΘ-COVID, νοσηλεύει 2 ασθενείς από την Καρδίτσα.
Όπως είπε, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αεροδιακομιδές από τη μια χώρα στην άλλη για να υποστηρίξουν τα συστήματά τους.
«Η διασπορά του ιού βρίσκεται στην κοινότητα, άρα πρόκειται για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας.
Αν υποθέσουμε ότι μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και 15.000 ΜΕΘ, αν συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός με γεωμετρική άνοδο στην κοινότητα, δηλαδή στους πολίτες, στην κοινωνία, δεν θα ήταν αρκετές.
 Γι’ αυτό πήραμε αυτά τα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε ότι «όσο πιο καλά, σωστά, γρήγορα εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο μειώνεται η χρονική διάρκεια των περιορισμών.
Όσο δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα – και κάποιοι δυστυχώς το κάνουν εις βάρος κάποιων άλλων – προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μαζεύονται στη μονάδα του χρόνου και άρα είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα».
 "Σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα εξιτήρια είναι κάτι παραπάνω από τα εισιτήρια", ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
«Δηλαδή, οι συμπολίτες μας της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας που χρειάζονται κλίνη COVID και μπαίνουν στα Νοσοκομεία, είναι λιγότεροι από αυτούς οι οποίοι παίρνουν εξιτήριο και βγαίνουν.
Αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο νέο», πρόσθεσε.
«Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα.
Το λέω και το λέμε από το καλοκαίρι.
Υγιεινή των χεριών, μάσκα, αποστάσεις, προστασία για όλους, λίγο ακόμα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε.
Ακόμη, σημείωσε ότι η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».

Κέλλης (Καθηγητής ΜΙΤ): Αν φοράγαμε τις μάσκες δεν θα υπήρχε lockdown - Όλα θα εξαρτηθούν από την τήρηση των μέτρων

«Σίγουρα αν φοράγαμε τις μάσκες μας, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε lockdown», τόνισε ο καθηγητής Πληροφορικής στον τομέα της γονιδιωματικής και μοριακής ιατρικής στο ΜΙΤ, Μανώλης Κέλλης.
 «Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εμβόλιο κατά κάποιο τρόπο, γιατί αν κάποιος κολλήσει μικρή δόση κορωνοϊού θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο οργανισμός του να τον καταπολεμήσει.
Και για αυτό αν στη συνέχεια ξανακολλήσει μεγαλύτερη δόση, ο οργανισμός θα είναι έτοιμος να καταπολεμήσει τον ιό.
Οπότε δεν μειώνει μόνο την μετάδοση, αλλά και την ποσότητα του ιικού φορτίου», ανέφερε ο Μανώλης Κέλλης, επισημαίνοντας ότι η χρήση της μάσκας θα καθορίσει αν θα υπάρξει και επόμενο lockdown τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Ο κ. Κέλλης στη συνέντευξη στο Πρακτορείο Fm αναφέρθηκε στους λόγους που πρέπει να φοράμε μάσκα.
Όπως εξήγησε, «ο πρώτος είναι ότι μειώνει το ιικό φορτίο.
Αλλά ακόμη κι αν διαπεράσει αυτό το ιικο φορτίο τη μάσκα και κάποιος προσβληθεί, η ασθένεια θα είναι λιγότερο οδυνηρή.
Γιατί όλα εξαρτώνται από το πόσο μόρια του ιού θα εισέλθουν στον οργανισμό κάποιου».
«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι να φοράμε τις μάσκες γιατί αν δεν τις φοράμε, τότε ξανακλεινόμαστε μέσα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θεωρώ ότι «αυτό που κάνουν οι αρχές αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ σωστό, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι.
Αν οι θάνατοι δεν είχαν αυξηθεί, ενδεχομένως να μην χρειαζόταν να κλείσουμε.
Και σίγουρα αν φοράγαμε τις μάσκες μας, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε lockdown». Κατά τον ίδιο, «το μήνυμα λοιπόν είναι: Μείνετε σπίτι και φορέστε μάσκες, όταν βγούμε από το lockdown.
Ακούτε τις Αρχές.
Ακούτε τους επιστήμονες.
Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί στην Ελλάδα που έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δουλεύει με τους επιστήμονες.
Αντιδρά γρήγορα και με στιβαρότητα.
Εμείς ως πολίτες πρέπει να της συμπαρασταθούμε όσο περισσότερο μπορούμε».
Μάλιστα, εκτιμά ότι «στην Ελλάδα όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα.
Αν αυτό επιτευχθεί, τότε σε δύο, δυόμιση εβδομάδες θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα.
Ίσως και να μηδενιστούν τα κρούσματα».
Ερωτηθείς για το αν θα μπαινοβγαίνουμε σε lockdown, απάντησε «αναλόγως πώς θα χρησιμοποιήσουμε τις μάσκες.
Αν μειώσουμε τη μετάδοση, μπορεί να είναι το τελευταίο, πριν έρθει το εμβόλιο.
 Αν βγαίνοντας από το τωρινό lockdown, δεν φορέσουμε μάσκες, τότε φοβάμαι ότι θα υπάρξει και άλλο, ίσως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο».
Ο κ. Κέλλης μίλησε για το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer, καθώς επίσης και για τα υπόλοιπα εμβόλια που βρίσκονται σε τελικά στάδια δοκιμών, και για τα οποία αναμένονται αποτελέσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Όπως αναφέρει, «τα νέα είναι πολύ θετικά και ολόκληρος ο πλανήτης έχει βασίσει τις ελπίδες του σ' αυτό το εμβόλιο.
Πρόκειται για μία νέα τεχνολογία που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, και για πρώτη φορά ξέρουμε ότι όντως μπορεί να λειτουργήσει.
Υπάρχουν όμως ζητήματα όπως το θέμα συντήρησης στους -80 βαθμούς, κάτι που δεν είναι εφικτό ούτε στα φαρμακεία ούτε στις κλινικές.
Αυτό το εμβόλιο μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου μόνο για πέντε λεπτά.
Οπότε θα υπάρξει μία κάποια δυσκολία στη διανομή του.
Για το πώς θα βρούμε αυτά τα ψυγεία, πρώτον.
Είναι ειδικά ψυγεία που πρέπει να τα παραγγείλουν τα κράτη από ειδικές εταιρείες. Και ίσως πρέπει να κατασκευαστούν αυτά τα ψυγεία.
 Ωστόσο, το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο απ' όλα τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί στην πανδημία.
 Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι ότι χρειάζονται δύο δόσεις με απόσταση ενός μήνα η μία από την άλλη.
Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρξει συμμόρφωση των πολιτών, αλλά και λογιστικά για το ίδιο το νοσοκομείο ή το κέντρο εμβολιασμού να προκύψουν κάποια ζητήματα».
Πρόσθεσε ότι «η Μoderna, η οποία βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με την Pfizer, περιμένει τα αποτελέσματα της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, και ίσως είναι η επόμενη που θα κάνει ανακοινώσεις.
Η Johnson&Johnson έχει ένα εμβόλιο το οποίο θα χρειάζεται μία δόση.
Είχαν σταματήσει οι δοκιμές στις 12 Οκτωβρίου, γιατί υπήρχε πρόβλημα με έναν εθελοντή, αλλά 11 μέρες αργότερα συνεχίστηκαν και μέχρι το τέλος της χρονιάς περιμένουμε αποτελέσματα.
Όπως, επίσης, και από τη Novavax, αλλά και την AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που φαίνεται ότι πηγαίνουν πολύ καλά οι μελέτες».
Σύμφωνα με τον καθηγητή ΜΙΤ, «η Ευρώπη έχει ήδη αγοράσει πάρα πολλές δόσεις και φρονώ ότι θα πρέπει να διανείμει τα εμβόλια αρχικά στις χώρες που το χρειάζονται περισσότερο.
 Και η Ελλάδα προφανώς θα είναι μέσα σ' αυτές.
Στα χέρια μας βλέπω μετά από κάποιους μήνες να φτάνουν τα εμβόλια, κοντά στον Απρίλη.
Δεν θα εμβολιαστούμε αύριο».

Στους 1.035 οι νεκροί


Άλλα 2.835 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το Σάββατο 14/11 ο ΕΟΔΥ, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Ωστόσο, αύξηση με νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε στους διασωληνωμένους, καθώς από 336 που ήταν την Παρασκευή , ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με Cocid-19 ανήλθε στους 366.
Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 38 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών στους 1.035.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ακόμη 2.835 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε το Σάββατο 14/11 ο ΕΟΔΥ.
Πλέον, ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι 72.510, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες.
Τα 4.622 (6.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 18.812 (25.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Επιπλέον, 366 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, των οποίων η διάμεση ηλικία  είναι τα 64 έτη.
Οι 112 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 370 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 38 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.035 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 416 (40.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Image
Image
Image
Στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης 14/11/2020

 
Αναλυτικότερα:

- 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 612 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 766 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 83 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 73 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 60 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 143 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 50 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 – Ποιοι εξαιρούνται

Σε ισχύ τέθηκε από την Παρασκευή 13/11 η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται κατ’εξαίρεση σε αυτές τις ώρες, θα είναι αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, για εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.
Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Τι προβλέπεται για την εργασία

Όσον αφορά την τηλεργασία, κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.
Επιπλέον συστήνεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.
Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Αν για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Επιτρέπονται delivery, take away

Παράλληλα κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ' οίκον (delivery) όπως και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away).
Σχετικά με την παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) τονίζεται ότι ναι μεν συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελή λόγο μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Τι επιτρέπεται με κυνήγι, ψάρεμα και άθληση
    
Σημειώνεται ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.
Επίσης, η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο την ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα, ενώ έχει απευθυνθεί σύσταση η άσκηση να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.
    
Τι θα γίνει με τα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα

Τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30 από τη Δευτέρα, ενώ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου δεν θα ανοίξουν.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπ.Ανάπτυξης προβλέπεται ότι:
- Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.
- Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα μίνι μάρκετ διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
- Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ' όλο το 24ωρο.

Ποια μέτρα ισχύουν μέχρι 30/11

Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 7/11  η Ελλάδα εισήλθε στο δεύτερο εθνικό lockdown, το οποίο έρχεται 7 μήνες μετά την προηγούμενη, γενική καραντίνα.
Σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο υπάρχουν δύο μεγάλες διαφορές.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
-Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία ανεξαρτήτως βαθμίδας θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία θα λειτουργούν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης.
Επιπλέον:
- Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
- Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery.
- Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
- Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
- Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
- Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.
- Για την τηλεργασία ισχύει ο κανόνας του 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες, θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα της Superleague 1 και της Basket League και θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου (Champions League - Europa League) και του μπάσκετ (Euroleague – BCL) σύμφωνα με τα μέχρι τώρα πρωτόκολλα.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η ατομική άθληση επιτρέπεται σε ανοιχτούς χώρους με μέγιστο αριθμό τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή.

Τι λειτουργεί

Των μέτρων της απαγόρευσης εξαιρούνται και θα λειτουργούν:
- Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ) παραμένουν ανοιχτά
Την Κυριακή 15/11 μπορούν να λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.
- Καθαριστήρια
- Περίπτερα (24ώρο)
- Φαρμακεία
- Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον
- Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
- Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής
- Pet shops
- Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
- Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
- Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ
- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό.
Κλειστή, ωστόσο, παραμένει συνολικά η εστίαση.
- Λαϊκές αγορές, με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων  και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.

Με SMS οι μετακινήσεις των πολιτών

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου ισχύει ο περιορισμός κυκλοφορίας.
Μέχρι τις 30/11 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ' εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:
 1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή.
Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
 4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
 5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Όσον αφορά το βράδυ, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για:
1) εργασία,
2) για έκτακτη ανάγκη και
3) για βόλτα κατοικιδίου.
Για τον εργαζόμενο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με έγγραφο από την Εργάνη, είτε με βεβαίωση κυκλοφορίας από επιχείρηση.
Ειδικότερα, η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.
Σημειώνεται ότι τα σχετικά έντυπα και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Αεροπορικές μετακινήσεις

Όσοι θέλουν να εισέρχονται στη χώρα, αυτό θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ PCR.
Ειδικότερα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού, όπως και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα,  πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν.
Σημειώνεται ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και τα παραπάνω μέτρα ξεκινούν να εφαρμόζονται από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.
Επίσης, υποχρεωτική παραμένει η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδειξη του QR code για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό.
Από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF στη σελίδα travel.gov.gr., ένα 24ωρο πριν το ταξίδι.
Στη φόρμα περιλαμβάνονται τα στοιχεία προέλευσης του ταξιδιώτη, τα στοιχεία διαμονής στη χώρα προορισμού καθώς και τα στοιχεία των μελών της οικογένειας που ταξιδεύουν μαζί.
Μια φόρμα ανά οικογένεια είναι αρκετή.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, η αεροπορική μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.
Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστό τόπο www.aade.gr.
Δεν  επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους παραπάνω 4 λόγους.
Στο μεταξύ, στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
Επίσης, οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Μεταφορές

Όσον αφορά τις μεταφορές/ μετακινήσεις παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης.
Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εάν η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας και για για ιατρικούς λόγους.
Ο  περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.
Για τους μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για την μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και 4 άτομα (με την χρήση μάσκας) με δήλωση από τον Διευθυντή του σχολείου.
Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών στις ίδιες περιοχές.
Αναλυτικά, προβλέπεται ότι:
- Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση, με μέγιστη πληρότητα 65%.
- Επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης πλέον του οδηγού σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης.
- Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
- Επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
- Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
- Εφόσον πρόκειται για μαθητές σε μη αστικές περιοχές, που χρησιμοποιούν ταξί για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του διευθυντή του σχολείου.
- Η ίδια δυνατότητα παρέχεται, με την προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης, και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.
- Στα ΙΧ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική εάν επιβαίνει σε αυτό μόνο ο οδηγός, εάν οι επιβαίνοντες είναι σύζυγοι ή συμβιούντες, καθώς και εάν είναι συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
- Η λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης, από το οποίο προκύπτει η διαδρομή του οχήματος, και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης κατ’ ανώτατο όριο του 50% των διαθέσιμων θέσεων επιβατών.
- Σε περίπτωση, που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.
- Για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, που αφορούν σε επιβατηγά δημοσίας χρήσεως, λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήση, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, καθώς και λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος ή/και στους επιβάτες κατά περίπτωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης