Τελευταία Νέα
Speculator

Η τέχνη της λήψης φορολογικής ενημερότητας από αναξιόπιστες εταιρίες μέσω συμβουλευτικής της Big Four

Η τέχνη της λήψης φορολογικής ενημερότητας από αναξιόπιστες εταιρίες μέσω συμβουλευτικής της Big Four
Πως καταστρατηγούνται οι διατάξεις διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου και οι ευθύνες που δεν αναζητούνται
Το γεγονός ότι η Μαρινόπουλος χρωστούσε επί πολλά έτη χρήματα σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στο ελληνικό δημόσιο είναι γνωστό.
Όπως επίσης γνωστό είναι ότι και την τριετία 2014-2016 (το 2016 έσκασε και έγινε η συμφωνία διάσωσής του με το Σκλαβενίτη) έφτασε να χρωστά πάνω από 110 εκ ευρώ τα οποία ήταν αρρύθμιστα.
Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η εταιρία στην περίοδο που χρωστούσε … της Μιχαλούς και λίγο πριν καταρρεύσει κατάφερε να πάρει και δύο ομολογιακά δάνεια (το τελευταίο δύο μήνες πριν σκάσει) , να κάνει συμβάσεις sale and lease back αλλά και να μεταβιβάσει ακίνητα προς τρίτους αλλά και εταιρίες που είχαν ως μετόχους άλλες εταιρίες αλλοδαπής προέλευσης και χαλαρών ελέγχων τελικού επενδυτή και συγκεκριμένα Λουξεμβούργου.
Το ερώτημα σήμερα δεν είναι το πως πήρε τα δάνεια ή πως βρήκε αγοραστές για τα ακίνητα αλλά πως έκανε μεταβιβάσεις και έπαιρνε δάνεια ενώ η εταιρία δεν ήταν ούτε ασφαλιστικά ούτε φορολογικά ενήμερη αλλά και όποιες ρυθμίσεις είχε κάνει στο παρελθόν.
Γιατί για παράδειγμα για μια εκ των συναλλαγών που έκανε το 2016 με τη νομοθεσία που ίσχυε τότε θα έπρεπε να κάνει ρύθμιση 12 δόσεων και να είχε πληρώσει 8 εκ ευρώ.
Πέραν αυτού θα έπρεπε να αποδείξει ότι μπορεί να τηρήσει και τη ρύθμιση και ότι το δημόσιο διασφαλίζεται.

Η «απόδειξη»

Το απέδειξε άραγε και πως;
Γιατί το ότι έλαβε αποδεικτικό ενημερότητας είναι σαφές.
Αλλιώς δεν θα γίνονταν ούτε συμβάσεις πώλησης ακινήτων, ούτε συμβάσεις sale and lease back ούτε η Μαρινόπουλος θα λάμβανε ομολογιακά.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το απέδειξε.
Με τη βοήθεια εταιρίας της Big Four και για την ακρίβεια του τομέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που σήμερα έχει συντριπτικό κομμάτι της συγκεκριμένης αγοράς.
Δηλαδή η εταιρία έγραψε ένα πολύ ωραίο πόνημα έβαλε και σφραγίδα, οι λεβέντες της Μαρινόπουλος έλαβαν το αποδεικτικό και το ελληνικό κράτος έμεινε … μπουκάλα.
Το ερώτημα είναι αν ποτέ ζητήθηκαν από την καλή εταιρία της Big Four ευθύνες για το πόνημά της ότι το δημόσιο είναι εξασφαλισμένο ότι θα εισπράξει τα χρήματα από το Μαρινόπουλο ενώ προκλήθηκε ζημία σε βάρος του δημοσίου.
Η απάντηση προσεχώς μαζί και με άλλα τέτοια κατορθώματα της εν λόγω εταιρίας της Big Four.
Κατορθώματα που δεν έχουν περιοριστεί στο Μαρινόπουλο και ίσως εξηγούν τις πολλές δουλειές και το σφικτό εναγκαλισμό με συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης