Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σβήνει το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο των Επενδυτικών Υπηρεσιών - Στα 18 εκατ ευρώ οι ζημιές

Σβήνει το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο των Επενδυτικών Υπηρεσιών - Στα 18 εκατ ευρώ οι ζημιές
Ερώτηση του ΚΙΝΑΛ στον Υπουργό Οικονομικών
Σβήνει οικονομικά το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο των Επενδυτικών Υπηρεσιών καθώς έχει σωρεύει τα τελευταία 7 χρόνια ζημιές 18 εκ ευρώ σχεδόν το 50% του ενεργητικού του δηλαδή.
Τα παραπάνω αναδεικνύονται από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Χάρης Καστανίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου προς τον υπουργό των Οικονομικών.
Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αναφέρουν ότι τα τελευταία επτά έτη η οικονομική κατάσταση του Συνεγγυητικού επιδεινώνεται διαρκώς, με τις συνολικές ζημιές να ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που συντάσσει.
Πιο συγκεκριμένα το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών παρουσίασε ζημιές ύψους: 4,6 εκ ευρώ το 2013, 0,2 εκ ευρώ το 2014, 1,7 εκ ευρώ το 2015, 5,3 εκ ευρώ το 2016, 2,8 εκ ευρώ το 2017, 0,9 εκ ευρώ το 2018 και 2,6 εκ ευρώ το 2019.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι μερίδες των μελών του Συνεγγυητικού, όπως αυτές υπολογίζονται ετησίως με βάση ένα μαθηματικό μοντέλο,  να παρουσιάζουν σημαντικό έλλειμμα σε σχέση με τα περιουσιακά του στοιχεία όπως αυτά εμφανίζονται στο ενεργητικό του καθώς οι σωρευμένες ζημιές (υπόλοιπο ζημιών εις νέον) ανέρχονται σύμφωνα με τις οικονομικές του καταστάσεις του 2019 στα 18,1 εκ ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το σύνολο, σχεδόν, των επενδυτικών εταιρειών της χώρας δεν εμφανίζουν στις οικονομικές τους καταστάσεις τις υποεκτιμημένες αξίες που έχουν από την συμμετοχή τους στο Συνεγγυητικό.

Τα ερωτήματα

Οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό των Οικονομικών για το πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη σημασία της προστασίας των επενδυτών και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στο χώρο της κεφαλαιαγοράς και της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, ποιο είναι το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Συνεγγυητικού και για ποιο λόγο εμφανίζει συνεχή ζημιογόνα λειτουργία και μειωμένα έσοδα;
Επίσης ερωτούν εάν σκοπεύει το Συνεγγυητικό να ζητήσει από τις εταιρείες-μέλη του να καλύψουν τις ζημιές και τα ελλείμματα αυτά, καθώς και εάν το Συνεγγυητικό είναι σήμερα σε θέση να εξασφαλίσει τους επενδυτές σε περίπτωση που κάποια επενδυτική εταιρεία βρεθεί σε αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των πελατών;
Έχει προφανές ότι έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων για την κυβέρνηση για το μέλλον του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου των Επενδυτών.
Το Υπουργείο των Οικονομικών έχει συστήσει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωση του πλαισίου του από το καλοκαίρι.
Η επιτροπή προσπαθεί να βάλει σε τάξη το κουβάρι του Συνεγγυητικού εν μέσω αντεγκλήσεων με τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν καθώς τα συμφέροντα τους δεν συμπίπτουν.

Η νομική μορφή

Να σημειωθεί ότι το «Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών» με διακριτικό τίτλο «Συνεγγυητικό» είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εξασφαλιστικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εδρεύει στην Αθήνα και η λειτουργία του διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 1 και 61 – 78 του ν. 2533/1997 (ΦΕΚ 228/11.11.1997, τεύχος Α’), ο οποίος ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 97/7/ΕΚ.   
Εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, δεν υπάγεται σε οποιαδήποτε διάταξη που προβλέπει περιορισμούς για νομικά πρόσωπα δημοσίου.
Το «Συνεγγυητικό», αποζημιώνει τους πελάτες / επενδυτές στην περίπτωση που λόγω μόνιμης και οριστικής αδυναμίας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις προς αυτούς υποχρεώσεις τους από παρασχεθείσες προς αυτούς επενδυτικές υπηρεσίες εκ μέρους εταιρίων – μελών του, που αδειοδοτούνται, ως προς τις παρεχόμενες απ’ αυτές υπηρεσίες και εποπτεύονται από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές ήτοι:
Των Ανωνύμων Εταιριών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Α.Ε.Π.Ε.Υ), των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, τα οποία έχουν λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες και συμμετέχουν στο Συνεγγυητικό, των Ανωνύμων Εταιριών Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ.), καθώς και κάθε ε άλλης επιχείρησης παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης