Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Χαράτσι 1,35 δισ ευρώ επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου σε 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Χαράτσι 1,35 δισ ευρώ επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου σε 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες
Τα «ραβασάκια» έχουν αναρτηθεί από τις αρχές Νοεμβρίου στον e-ΕΦΚΑ, και μάλιστα έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λάθη σε περιπτώσεις διπλο-ασφάλισης, όπου παρακρατείται εισφορά υπέρ υγείας.
Περίπου 1,35 δισ ευρώ επιπλέον εισφορές καλούνται να πληρώσουν πάνω από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, όπως προκύπτει μετά την εκκαθάριση επί των εισοδημάτων που εισήγαγε η (καταργημένη πλέον) διάταξη Κατρούγκαλου.
Τα «ραβασάκια» έχουν αναρτηθεί από τις αρχές Νοεμβρίου στον e-ΕΦΚΑ, και μάλιστα έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λάθη σε περιπτώσεις διπλο-ασφάλισης, όπου παρακρατείται εισφορά υπέρ υγείας.
Πρόκειται για περιπτώσεις μισθωτών που έχουν και ΔΠΥ για τους οποίους το σύστημα δεν ήταν δυνατό να διασταυρώσει τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες στην παρούσα συγκυρία καλούνται να προβούν σε ενστάσεις προκειμένου να τους γίνει νέα εκκαθάριση.
Το παραπάνω χαράτσι, καλούνται οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν σε πέντε δόσεις με την 1η να ξεκινά από τις 30 Νοεμβρίου.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2019, με σημαντική καθυστέρηση και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ολοκληρώθηκε στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ και σύμφωνα με τη διοίκηση του φορέα, συνολικά εκκαθαρίστηκαν οι μερίδες 1.503.043 ασφαλισμένων.
Προέκυψε δε ότι  800.349  μη μισθωτοί, που αντιστοιχεί στο 53% του συνόλου των μη μισθωτών, τον προηγούμενο χρόνο πλήρωσαν εισφορές χαμηλότερες από αυτές που αντιστοιχούσαν στο εισόδημα που τελικά δήλωσαν στη φορολογική  δήλωση για το 2019.
Συνολικά εκκαθαρίστηκαν οι μερίδες 1.503.043 ασφαλισμένων και προέκυψαν:
- 359.000 ασφαλισμένοι με μηδενικό αποτέλεσμα,
- 800.349 ασφαλισμένοι με μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ, το οποίο είναι καταβλητέο σε 5 μηνιαίες δόσεις με καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 30ή/11/2020. Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες δόσεις εξοφλούνται  με χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής που ίσχυε έως 31/12/2019. Σε ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της πανδημίας του COVID-19, θα προσαρμοστούν αντίστοιχα η πρώτη και οι υπόλοιπες καταληκτικές ημερομηνίες.
- 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ, στους οποίους θα επιστραφούν τα αντίστοιχα ποσά μέχρι 15/12/2020 στο λογαριασμό που έχουν δηλώσει, εκτός εάν μέχρι 30/11/2020  επιλέξουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ συμψηφισμό με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Τι ισχύει από Ιανουάριο 2020

Να σημειωθεί ότι από 1/1/2020, οι ασφαλισμένοι επιλέγουν στην αρχή κάθε χρόνου το ύψος των μηνιαίων εισφορών που θα καταβάλουν με βάση την οικονομική τους δυνατότητα.
Η επιλογή είναι ελεύθερη ανάμεσα σε 6 κατηγορίες και δηλώνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.
Η κατάταξη στον κλάδο υγείας ακολουθεί υποχρεωτικά την κατηγορία του κλάδου σύνταξης.
Μάλιστα, το ποσό εισφοράς του κλάδου υγείας, μετά τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, παραμένει σταθερό.
Μάλιστα, ακόμη κι αν ο ασφαλισμένος επιλέξει μία από τις 6 κατηγορίες, μπορεί να αλλάξει.
Η αλλαγή επιτρέπεται μία φορά τον χρόνο.
Υπάρχει μια ειδική ασφαλιστική κατηγορία, που απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους κατά τα πρώτα 5 έτη ασφάλισής τους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης