Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ως «εμπορικό πραξικόπημα της Κίνας κατά των ΗΠΑ», βλέπουν Citigroup, Capital Economics, HSBC, EΙU, τη συμφωνία RCEP

Ως «εμπορικό πραξικόπημα της Κίνας κατά των ΗΠΑ», βλέπουν Citigroup, Capital Economics, HSBC, EΙU, τη συμφωνία RCEP
Οι αναλυτές σχολιάζουν τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο που αποκλείει τις ΗΠΑ
Στη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο η οποία υποστηρίζεται από την Κίνα και αποκλείει τις ΗΠΑ, προχώρησαν 15 χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού - μια κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές θα αυξήσει περαιτέρω την πολιτική και οικονομική επιρροή της Κίνας στην περιοχή.
Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (RCEP), καλύπτει μια αγορά 2,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και 26,2 τρισ. δολαρίων παγκόσμιας παραγωγής.
Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του πληθυσμού παγκοσμίως, καθώς και της παγκόσμιας οικονομίας.
Είναι επίσης μεγαλύτερη από αυτό που καλύπτεται από τη συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά (USMCA) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι τα οικονομικά οφέλη του RCEP είναι μέτρια και θα χρειαστούν χρόνια για να υλοποιηθούν.
Ωστόσο, η συμφωνία είναι μια γεωπολιτική νίκη για την Κίνα σε μια εποχή που οι ΗΠΑ φαίνεται να υποχωρούν από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δεδομένης της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Donald Trump.
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται σε εμπορική διένεξη με την Κίνα και αποχώρησαν από μια άλλη ευρεία, διεθνή εμπορική συμφωνία το 2017 το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ), όπως αναφέρει το Reuters.
Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δεν πρόκειται να δώσει το παρών στη συνάντηση των ηγετών των χωρών αυτών τον Νοέμβριο στη Σιγκαπούρη.
Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι ΗΠΑ θα διαπραγματευτούν μεγάλες εμπορικές συμφωνίες με τις οικονομίες της περιοχής υπό τον εκλεγμένο Πρόεδρο Joe Biden, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η ένωση RCEP

Η 10μελής Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας υπέγραψε τη μεγάλη συμφωνία με τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της περιοχής, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Η ASEAN αποτελείται από Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Καμπότζη, Μιανμάρ - πρώην Βιρμανία και Λάος.
«Τα διπλωματικά μηνύματα του RCEP μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά με τα οικονομικά - για την Κίνα», έγραψαν οι αναλυτές της Citigroup, μη διαστάζοντας να μιλήσουν ακόμη και για εμπορικό πραξικόπημα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ.  
Όπως εξήγησαν η μεγάλη συμφωνία επιτυγχάνει πολλά πράγματα στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας και ανησυχίες για την απο-παγκοσμιοποίηση:
- Δείχνει ότι η Ανατολική Ασία είναι πολύ ανοιχτή για τις επιχειρήσεις και αναγνωρίζει τα οικονομικά οφέλη της βαθύτερης εμπορικής ολοκλήρωσης.
- Μειώνει την αντίληψη ότι η Κίνα στρέφεται πιο εσωτερικά με τη «στρατηγική διπλής κυκλοφορίας», η οποία δίνει έμφαση στην εγχώρια αγορά της.
- Δίνει σήματα ότι όσον αφορά την οικονομική πολιτική, οι οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού δεν θέλουν να επιλέξουν μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Αυτό ισχύει ακόμη και για χώρες με ισχυρές συμμαχίες ασφαλείας με τις ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Οφέλη της RCEP

Η RCEP ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012 σε μια εποχή που άρχισαν οι συνομιλίες για ένα άλλο σημαντικό εμπορικό σύμφωνο, την εταιρική σχέση Trans-Pacific (TPP) με επικεφαλής την κυβέρνηση Obama.
Δεδομένης της απουσίας της Κίνας στο TPP, πολλοί παρατηρητές θεώρησαν ότι η RCEP είναι αντίθετη με την αμερικανική επιρροή του Πεκίνου στην Ασία-Ειρηνικό - παρόλο που οι διαπραγματεύσεις RCEP ήταν υπό την ηγεσία του ASEAN.
Ωστόσο, ο Trump έβγαλε τις ΗΠΑ από το TPP το 2017 και προχώρησε σε χρέωση τιμωρητικών δασμών σε αρκετούς Αμερικανούς εμπορικούς εταίρους επικαλούμενος αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Οι υπόλοιπες 11 χώρες του TPP συνέχισαν να επαναδιαπραγματεύονται το σύμφωνο και υπέγραψαν τη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Συνεργασία μεταξύ του Ειρηνικού (CPTPP) το 2018.
Το διάγραμμα δείχνει τις χώρες που αποτελούν μεγάλα εμπορικά σύμφωνα RCEP, CPTPP και ASEAN
Chart shows how the countries that form major trade pacts RCEP, CPTPP and ASEAN
Σύμφωνα με τους αναλυτές η RCEP είναι μια ασθενέστερη εμπορική συμφωνία σε σύγκριση με το CPTPP.
Οι δασμοί μεταξύ πολλών χωρών μελών της RCEP είναι ήδη χαμηλοί, δεδομένου ότι υφίστανται διμερείς ή μικρότερες πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους, επομένως τα άμεσα οικονομικά οφέλη είναι περιορισμένα.
Για παράδειγμα, περισσότερο από το 70% του εμπορίου μεταξύ των 10 χωρών της ASEAN πραγματοποιείται με μηδενικούς δασμούς, σημείωσε ο Gareth Leather, ανώτερος οικονομολόγος στην Capital Economics.
Πρόσθετες μειώσεις δασμών στο πλαίσιο του RCEP «θα τεθούν σε ισχύ μόνο σταδιακά και θα χρειαστούν χρόνια εωσότου η συνθήκη τεθεί σε πλήρη λειτουργία».
Ωστόσο, η μεγάλη συμφωνία θέτει τα θεμέλια για μια βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών στο μέλλον, ειδικά μεταξύ εκείνων που δεν έχουν υπάρχουσες διμερείς εμπορικές συμφωνίες, δήλωσε ο Simon Baptist, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος στην Economist Intelligence Unit.

Πρόδρομος μεγάλων αλλαγών

Πιθανά διμερή «ζεύγη» εμπορικής συνεργασίας, στο μεταξύ, θα προωθηθούν πλέον με την Κίνα και την Ιαπωνία, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, να ηγούνται.
«Ενώ αυτή τη στιγμή το ποσό της ελευθερίας που πρόκειται να συμβεί θα είναι αρκετά περιορισμένο, αυτό σημαίνει ότι το πλαίσιο έχει τεθεί, ώστε στο μέλλον να υπάρξει ευκαιρία να αναπτυχθεί πάνω σε αυτό μια ευρύτερη συνεργασία», ανέφερε ο Baptist.

Θα επιστρέψει η Ινδία;

Η Ινδία, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις RCEP από την αρχή, αποσύρθηκε από το σύμφωνο πέρυσι.
Μεταξύ των ανησυχιών της χώρας είναι ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια πλημμύρα φθηνών κινεζικών εισαγωγών που θα πλήξουν τους Ινδούς κατασκευαστές.
Βέβαια, η συμφωνία έχει κρατήσει την πόρτα ανοιχτή για πιθανή επιστροφή της Ινδίας.
Ορισμένες χώρες μέλη, όπως η Ιαπωνία, θεώρησαν την παρουσία της Ινδίας σημαντική για την αντιμετώπιση του οικονομικού βάρους της Κίνας, δήλωσε ο Leather της Capital Economics.

Ο πίνακας δείχνει τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες που ισχύουν ήδη μεταξύ των χωρών RCEP
Table shows bilateral trade deals that are already in force among RCEP countries
Αλλά «οι συγκρούσεις στα Ιμαλάια έκτοτε κάνουν την υπογραφή μιας συμφωνίας που περιλαμβάνει την Κίνα ακόμη πιο δύσκολη», δήλωσε ο Leather.
Αναλυτές της Citigroup, μάλιστα, δήλωσαν ότι η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους από το RCEP.
Όπως ανέφερε και το Peterson Institute for International Economics, η Ινδία θα μπορούσε να έχει κερδίσει 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στο πραγματικό ΑΕΠ έως το 2030 εάν είχε παραμείνει στο σύμφωνο.
"Ωστόσο, ο αποκλεισμός της θα καταστήσει την Ινδία λιγότερο ελκυστική ως εναλλακτική βάση παραγωγής έναντι του ASEAN", ανέφεραν οι αναλυτές της Citigroup.
Ακόμα κι αν η Ινδία δεν επιστρέψει στη συμφωνία, οι 15 συμμετέχουσες οικονομίες θα αυξηθούν και θα αντιστοιχούν στο 50% της παγκόσμιας παραγωγής έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση της HSBC.
«Από μια παγκόσμια προοπτική, η συμφωνία RCEP, ακόμη και αν είναι μικρότερη από άλλες «μεγάλες συμφωνίες», σηματοδοτεί ότι η Ασία συνεχίζει να προχωρά στην απελευθέρωση του εμπορίου, ακόμη και όταν άλλες περιοχές έχουν γίνει πιο δύσπιστες», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της HSBC.
«Ως εκ τούτου, μπορεί να ενισχύσει μια τάση που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες: ότι το παγκόσμιο κέντρο οικονομικής βαρύτητας συνεχίζει να προχωρά ασταμάτητα προς την Ανατολή», κατέληξε η HSBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης