Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Είναι δικαιολογημένο το ράλι στην μετοχή της Πειραιώς λόγω του Cocos; - Προσοχή στην κερδοσκοπία - Ορθή η μετατροπή σε μετοχές

Είναι δικαιολογημένο το ράλι στην μετοχή της Πειραιώς λόγω του Cocos; - Προσοχή στην κερδοσκοπία - Ορθή η μετατροπή σε μετοχές
Μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις το bankingnews αποσαφηνίζει ορισμένα θέματα της τράπεζας Πειραιώς
Είναι δικαιολογημένο το ράλι στην μετοχή της τράπεζας Πειραιώς λόγω της μετατροπής του Cocos σε μετοχές στα 6 ευρώ;
Ήδη η μετοχή έχει ανακάμψει στα 0,86 ευρώ με την συνολική κεφαλαιοποίηση στα 377 εκατ ευρώ.

Μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις θα αποσαφηνίσουμε ορισμένα ζητήματα

1)Τι είναι το Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ;
Απάντηση
Όταν ανακεφαλαιοποιήθηκε η Πειραιώς στο τέλος του 2015 πέραν από την αύξηση κεφαλαίου χρειάστηκε και πρόσθετα κεφάλαια τα οποία επένδυσε το κράτος μέσω Cocos μετατρέψιμου ομόλογου 2,040 δισεκ. ευρώ που έφερε ετήσιο επιτόκιο 8%.
Το Cocos είχε ημερομηνία λήξεως τέλη του 2022.
Όρος της σύμβασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εκπροσωπεί το δημόσιο και ελέγχει το 26,4% προσδιόρισε την τιμή μετατροπής την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 που ήταν 0,30 ευρώ και μετά το reverse split τα 6 ευρώ.
Το ΤΧΣ μετά την μετατροπή θα κατέχει το 61,3% των μετοχών της τράπεζας Πειραιώς.
Η μετατροπή δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε τρέχουσα τιμή αλλά στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015.
Εάν μετατρεπόταν το Cocos σε μετοχές σε τρέχουσα τιμή το ΤΧΣ από 26,4% θα κατείχε το 95% των μετοχών της Πειραιώς.

2)Έπρεπε να μετατραπεί το Cocos σε μετοχές;
Απάντηση
Ναι ξεκάθαρα, το bankingnews το υποστηρίζει από το 2017 όταν η Πειραιώς κατέβαλλε ανούσια κάθε χρόνο 165 εκατ τόκους.
Να ληφθεί υπόψη ότι μια φορά δεν πλήρωσε τους τόκους σε μετρητά και έκτοτε δεν είχε το δικαίωμα μη καταβολής των τόκων.
Έχουμε επισημάνει σε δεκάδες άρθρα ότι για το διάστημα 2016 με 2022 δηλαδή 7 χρόνια τόκοι αναλογούν σε 1,15 δισεκ. που φθάνουν στο 56% του κεφαλαίου του Cocos.
Δηλαδή για κεφάλαιο 2,040 δισεκ. θα πλήρωνε 3,2 δισεκ. ευρώ.
Επίσης δεν είχε κανένα νόημα το σχέδιο παράτασης του χρόνου λήξης του ομολόγου αφενός γιατί θα θεωρείτο default με όρους οίκων αξιολόγησης αφετέρου γιατί εάν π.χ. έπαιρνε παράταση 5 χρόνια θα πλήρωνε τόκους για 11 χρόνια Χ 165 εκατ 1,8 δισεκ. + το κεφάλαιο 2,040 δισεκ. θα τις κόστιζε 3,84 δισεκ. θα πλήρωνε τα 2,040 δισεκ. 3,84 δισεκ.

3)Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών τι επιχειρήματα πρόβαλλε ώστε να μην επιτρέψει την καταβολή των τόκων σε μετρητά του Cocos;
Απάντηση
Ο SSM έπρεπε να αξιολογήσει την επίδραση στα κεφάλαια των 165 εκατ αλλά και τις μελλοντικές τιτλοποιήσεις.
Υπολογίζεται ότι από τις συνολικές τιτλοποιήσεις της Πειραιώς θα απαιτηθούν περίπου 3,5 με 4 δισεκ. κεφάλαια να δαπανήσει.
Οπότε η απόφαση του SSM ήταν απόλυτα προβλέψιμη.

4)Γιατί σημειώνει ράλι η μετοχή η Πειραιώς;
Απάντηση
Είναι εύλογη η χρηματιστηριακή αντίδραση στην μετοχή καθώς χωρίς να επενδύονται νέα κεφάλαια, μετατρέπεται ένα ομόλογο σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ όταν η τρέχουσα τιμή είναι 0,88 ευρώ.
Πρακτικά λοιπόν θα έχουμε 2,040 δισεκ. με τιμή τα 6 ευρώ και τρέχουσα 0,86 ευρώ οπότε εύλογα ανακάμπτει η μετοχή στην δευτερογενή χρηματιστηριακή αγορά.
Καταγράφεται ακραία κερδοσκοπία όμως στην μετοχή και χρήζει προσοχής, υπάρχουν ανοδικά περιθώρια αλλά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια χρειάζονται προσοχή.
Μπορεί να υπάρξει διορθωτική κίνηση εκ νέου στην μετοχή.

5)Η Πειραιώς σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου;
Απάντηση
Ναι είναι δεδομένο ότι η Πειραιώς θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ ώστε να καλύψει όλες τις ζημίες από τις τιτλοποιήσεις αλλά και για τις νέες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων που θα ακολουθήσουν.
Στην πράξη η Πειραιώς θα χρειαστεί 3 δισεκ. για εξυγίανση και ανάπτυξη αλλά και με 2 δισεκ. μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες.

6)Το ΤΧΣ τι ποσοστό θα κατέχει και τι οι υπόλοιποι μέτοχοι;
Απάντηση
Με την μετατροπή του Cocos των 2,040 δισεκ. σε μετοχές το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 26,4% θα φθάσει στο 61,3%, ο Paulson από 6,44% θα υποχωρήσει στο 3,5% και ο Mistakidis από 5,14% θα υποχωρήσει στο 2,5%.

7)Μπορεί να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;
Απάντηση
Ναι και αυτό θα συμβεί με δύο τρόπους
-Μετά την μετατροπή του Cocos σε μετοχές 340 εκατ νέες μετοχές θα εκδοθούν διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέσα Φεβρουαρίου το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος με 61,4% θα αυξήσει σε 5 τα μέλη που το εκπροσωπούν στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς.
-Ακολούθως αλλάζει ο νόμος για το ΤΧΣ ώστε να μπορεί να συμμετέχει στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

8)Πώς θα μειώσει τα NPEs η Πειραιώς;
Απάντηση
Η Πειραιώς διαθέτει 23,3 δισεκ. NPEs και ήδη
-Υλοποίησε την τιτλοποίηση Phoenix 2 δισεκ. που απέκτησε η Intrum
-Θα υλοποιηθεί η τιτλοποίηση Vega 5 δισεκ. NPEs που επίσης θα αποκτήσει η Intrum.
-Θα ακολουθήσει όχι μια μεγάλη τιτλοποίηση 13 με 15 δισεκ. NPEs – όπως έχει αναφέρει το bankingnews αλλά 2 ή 3 μικρότερες των 7 ή 5 δισεκ. αντίστοιχα.
Για να υλοποιηθεί το δεύτερο κύμα τιτλοποιήσεων απαιτείται η Πειραιώς να έχει βρει κεφάλαια και να έχει ξεκινήσει ο Ηρακλής 2 η επέκταση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων.

9)Σχεδιάζεται Ηρακλής 2 από το ελληνικό δημόσιο;
Θα περιλαμβάνει και τα νέα NPEs;
Απάντηση;
Ναι το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να επεκτείνει τον Ηρακλή σε Ηρακλή 2, δηλαδή να ζητήσει εγκρίσεις από την ΕΕ και την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να παράσχει νέες κρατικές εγγυήσεις.
Ήδη με τις τιτλοποιήσεις που έχουν σχεδιάσει οι τράπεζες θα φθάσουν στα 10 δισεκ. κρατικών εγγυήσεων και περί τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2021 το ελληνικό δημόσιο θα υποβάλλει αίτημα για επέκταση οπότε θα δημιουργηθεί ο Ηρακλής 2 που δυνητικά θα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις όχι μόνο για τα παλαιά αλλά και τα νέα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργήσει ο κορωνοιός.

10)Τι θα συμβεί με την μετοχή της Πειραιώς;
Απάντηση
Υπάρχουν κάποια ανοδικά περιθώρια εύλογα άπαξ και διαπραγματεύεται τιμή προς λογιστική αξία P/BV στο 0,050.
Ωστόσο η τρέχουσα άνοδος είναι κερδοσκοπική και θέλει μεγάλη προσοχή.
Υπό κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η μετοχή να φθάσει τα 1,50 ευρώ για να δικαιολογεί το fair value την δίκαιη της αποτίμηση αλλά σε βάθος μηνών και ας ληφθεί υπόψη ότι η Πειραιώς θα οδηγηθεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που σημαίνει τιμή αύξησης με discount περίπου 40% από τις τότε τρέχουσες τιμές. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης