Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Πρόταση στο Κοινοβούλιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν

Τουρκία: Πρόταση στο Κοινοβούλιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν
Η Τουρκία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία για τον ρόλο της στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός
Η τουρκική Προεδρία υπέβαλε τη Δευτέρα 16/11/2020 πρόταση στο Κοινοβούλιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν για παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, σύμφωνα με την Daily Sabah.
Το νομοσχέδιο προβλέπει θητεία ενός έτους για Τούρκους ειρηνευτές, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Erdogan θα καθορίσει τον αριθμό των στρατευμάτων που θα σταλούν.
Η πρόταση, υπογεγραμμένη από τον Erdogan, σημείωσε ότι η αδελφική χώρα Αζερμπαϊτζάν αγωνίστηκε να απελευθερώσει τα εδάφη της από την αρμενική κατοχή για χρόνια.
Πρόσθεσε ότι το Μπακού σημείωσε σημαντικά κέρδη σε μια πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση ως αντίποινα για τις επιθέσεις της Αρμενίας σε στρατιωτικούς στόχους του Αζερμπαϊτζάν και σε οικισμούς αμάχων.
Η πρόταση υπογράμμισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν για την προστασία των δικαιωμάτων και της εδαφικής ενότητάς της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα νόμιμα δικαιώματα κυριαρχίας, από την αρχή της διαδικασίας.
Δήλωσε ότι η πρόσφατη πρόοδος του Αζερμπαϊτζάν δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα.
Στις 10 Νοεμβρίου επιτεύχθηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας και της Αρμενίας και ότι ορισμένα εδάφη υπό την αρμενική κατοχή είχαν προγραμματιστεί να παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν.
Ανέφερε επίσης ότι συμφωνήθηκε η ίδρυση «Κοινού Κέντρου» στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός.
Η Τουρκία και η Ρωσία θα συμμετάσχουν από κοινού σε αυτό το κέντρο σύμφωνα με το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν.
Η ανάπτυξη "θα είναι προς όφελος και ευημερία των ανθρώπων στην περιοχή", ανέφερε η πρόταση, προσθέτοντας ότι η κίνηση θα είναι επίσης προς το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας.
Η πρόταση θα ψηφιστεί την Τρίτη 17/11 στο κοινοβούλιο.
Ακολούθησε διήμερες συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Άγκυρας με Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με το πώς οι δύο περιφερειακές δυνάμεις σκοπεύουν να εφαρμόσουν από κοινού μια ρωσική μεσολάβηση κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα.
Η Τουρκία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία για τον ρόλο της στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός που σταμάτησε συγκρούσεις διάρκειας έξι εβδομάδων έντονης μάχης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για την περιοχή Nagorno Karabakh.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης