Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Δημοσιονομικό έλλειμμα 7% για το 2021 προβλέπει ο προϋπολογισμός – Αναμένεται ανοδική αναθεώρηση

Ιταλία: Δημοσιονομικό έλλειμμα 7% για το 2021 προβλέπει ο προϋπολογισμός – Αναμένεται ανοδική αναθεώρηση
Στα 100 δισ. ευρώ ανήλθαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση της πανδημίας φέτος
Τον προϋπολογισμό του 2021 ενέκρινε το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου με στόχο δημοσιονομικό έλλειμμα 7% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 10,8% φέτος.
Σύμφωνα όμως με κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι ο στόχος του επόμενου έτους για το έλλειμμα αναμένεται να αναθεωρηθεί ανοδικά για να καταστεί δυνατή η λήψη περισσότερων δημοσιονομικών μέτρων τα οποία αναμένεται να κριθούν απαραίτητα.
Η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει περίπου 100 δισ. ευρώ φέτος προκειμένου να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας από τις χειρότερες επιδημίες στον κόσμο.
Η Ρώμη ετοιμάζει ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 15-20 δισ. ευρώ που πιθανότατα θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα και θα οδηγήσει σε ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2021, σύμφωνα με μια από τις πηγές που μίλησαν στο Reuters.
Μεγάλο μέρος των επιπλέον δαπανών φέτος αφορούσαν προσωρινά μέτρα στήριξης, όπως επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, εγγυήσεις δανείων και συναφή προγράμματα που επρόκειτο να λήξουν τους επόμενους μήνες, δίνοντας περιθώριο για μείωση του δανεισμού το 2021.
Ωστόσο, με τα κρούσματα του COVID-19 να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte (φωτό) λέει ότι η στήριξη της οικονομίας καθίσταται πλέον υψίστης σημασίας, εγκαταλείποντας τα σχέδια για μέτρια δημοσιονομική εξυγίανση.

Δημόσιο χρέος

Στόχος είναι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το αναλογικά το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ μετά από αυτό της Ελλάδας, να μειωθεί το επόμενο έτος στο 155,6% του ΑΕΠ από 158% το 2020.
Τα δημοσιονομικά μέτρα στον προϋπολογισμό του 2021 ανέρχονται συνολικά σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 15 δισ. ευρώ που θα εισρέουσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει επιχορηγήσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση εταιρειών που επλήγησαν περισσότερο από τα lockdown και επεκτείνει μέχρι τον Ιούνιο ένα μορατόριουμ για την αποπληρωμή τραπεζικών δανείων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Επιπλέον 5,3 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, ενώ η απαγόρευση των απολύσεων που λήγει τον Ιανουάριο παρατείνεται έως τα τέλη Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης