Τελευταία Νέα
Speculator

Αποτελεσματικό το… εμβόλιο για το ΧΑ – Ελπίδες για year end rally με αποδόσεις έως 70%

Αποτελεσματικό το… εμβόλιο για το ΧΑ – Ελπίδες για year end rally με αποδόσεις έως 70%
Την τελευταία φορά που είχε διασπάσει ανοδικά ο γενικός δείκτης τον 200αρη ήταν το Φεβρουάριο του 2019 και η αγορά οδηγήθηκε σε μεγάλο ράλι που κράτησε μέχρι τους πρώτους μήνες του 2020
Σε… θεραπεία υποβάλλεται το ΧΑ τον Νοέμβριο του 2020, ο οποίος αναδεικνύεται μέχρι στιγμής σε ένα εξαιρετικό μήνα, αφού πέτυχε την επαναφορά της αγοράς πάνω από τον κρίσιμο κινητό μέσο των 200 ημερών, αλλάζοντας τη μεσοπρόθεσμη τάση.
Οι θετικές ανακοινώσεις για τα εμβόλια κατά του Covid-19 επουλώνουν τις πληγές της αγοράς, η οποία κατέγραφε μία από τις χειρότερες αποδόσεις μέσα στο 2020 και της είχαν γυρίσει την πλάτη οι επενδυτές.
Μάλιστα πρόσφατα και λίγο πριν τις ανακοινώσεις πολλές μετοχές βρέθηκαν σε νέα χαμηλά ή να τα δοκιμάζουν την ώρα που οι μεγάλες κεφαλαιαγορές μηδένιζαν σχεδόν τις απώλειες που είχαν από την αρχή του έτους.
Η χρονική συγκυρία είναι πολύ καλή και για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, αφού μπορούν να κλείσουν τα βιβλία τους σε πολύ καλύτερες τιμές, με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν λόγο για ένα year end rally.
Η διάσπαση του κινητού των 200 ημερών (μένει να επιβεβαιωθεί από τα επόμενα κλεισίματα) έφερε μεγάλη αύξηση στις συναλλαγές, με τους επενδυτές να αρχίζουν να κυνηγούν τις μετοχές, οι οποίες χθες (16/11) κατέγραφαν μεγάλη άνοδο, αμέσως μετά από μία εβδομάδα που είχε κέρδη άνω του 11% για το γενικό δείκτη.
Την τελευταία φορά που είχε διασπάσει ανοδικά ο γενικός δείκτης τον εν λόγω δείκτη ήταν το Φεβρουάριο του 2019 και η αγορά οδηγήθηκε σε μεγάλο ράλι που κράτησε μέχρι τους πρώτους μήνες του 2020.

Μεγάλες αποδόσεις

Ο Νοέμβριος να και βρίσκεται στα μέσα του έχει ήδη προσφέρει μεγάλες αποδόσεις.
Οι πιο «πονεμένες» μετοχές βρέθηκαν από την πρώτη μέρα στο επίκεντρο και εξακολουθούν να παραμένουν.
Οι ελπίδες από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων δίνουν ώθηση στο ΧΑ, καθώς η χώρα θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση επειδή εξαρτάται από τον τουρισμό.
Έτσι και η Aegean η οποία στις 30/10 ήταν στα 2,64 ευρώ και λίγες μέρες μετά έγραψε νέο χαμηλό, κατάφερε σε λίγες συνεδριάσεις να βρεθεί στα 4,50 ευρώ και να σημειώνει άνοψο 70,45% μέσα στο Νοέμβρη.
Η Eurobank ενισχύεται κατά 58% στο ίδιο διάστημα, η Εθνική κατά 53% και η Alpha Bank κατά 46,6%.
Σημειώνεται ωστόσο πως παρά την άνοδο αυτή, όλες οι παραπάνω μετοχές εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς από την αρχή του έτους.
Η Aegean χάνει 46% έναντι 24,6% του γενικού δείκτη.
Η Eurobank χάνει 50,5%, η Alpha Bank 66,6% και η Εθνική 54%.
Η Viohalco λόγω και των επαφών της Cenergy με τη Nexans ενισχύεται κατά 38%, η Motor Oil κατά 33,88% και η Coca Cola κατά 30,3%.
Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει η κίνηση της Pasal με άνοδο 78%, της CPI με 66%, της Lavipharm με 63% και της Ελγέκα με 51%.
Image
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης