Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πτωχευτικός Κώδικας: Μετά την πτώχευση του οφειλέτη τα σπασμένα θα τα πληρώνει ο εγγυητής

Πτωχευτικός Κώδικας: Μετά την πτώχευση του οφειλέτη τα σπασμένα θα τα πληρώνει ο εγγυητής
Οι πτωχεύσεις θα φέρουν αποδόσεις  κεφαλαίων άνω του 15% στα Funds που αγόρασαν τα  κόκκινα δάνεια
Μία δεύτερη ευκαιρία στον πιστωτή να τα «Πάρει Όλα» δίνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας που από τα τέλη Οκτωβρίου 2020 είναι νόμος του κράτους και φέρει τον διακριτικό τίτλο «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας.»
Δύο κρίσιμα άρθρα του νέου πτωχευτικού κώδικα αλλοιώνουν  στη πράξη την πρόθεση του νομοθέτη για δεύτερη ευκαιρία στον οφειλέτη και στην ουσία τη δίνει στον πιστωτή αφού χρήζει ως υπόλογο και υπεύθυνο του χρέους τον συνοφειλέτη και τον εγγυητή.

Το άρθρο 99

Το άρθρο 99 με τίτλο «Παύση τοκογονίας ορίζει σαφώς  ότι από την  κήρυξη της πτώχευσης οι απαιτήσεις των πιστωτών παύουν να παράγουν νόμιμους ή συμβατικούς τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Η παύση της τοκογονίας δεν ισχύει για τους συνοφειλέτες και τους εγγυητές.
Με το άρθρο 99  έρχονται  στο προσκήνιο πλέον  οι εγγυητές και οι συνοφειλέτες  και με το άρθρο 102 στην παράγραφο 2  προσδιορίζει τις υποχρεώσεις  του .
Αναφέρεται ότι Ο συνοφειλέτης και εγγυητής και μετά την πτώχευση συνεχίζουν να ευθύνονται έναντι του πιστωτή, ανεξαρτήτως τυχόν απαλλαγής του πρωτοφειλέτη.
Συνοφειλέτης εις ολόκληρον και εγγυητής συμμετέχουν στην πτώχευση συνοφειλέτη ή πρωτοφειλέτη αντίστοιχα, με βάση απαίτηση που θα αποκτούσαν στο μέλλον υπό την αίρεση ικανοποίησης του πιστωτή από αυτούς.
Ο δρόμος για τον συνοφειλέτη και εγγυητή είναι να οδηγηθούν  από κοινού σε πτώχευση  για να απαλλαγούν από τις ευθύνες που τους βαρύνουν.
Δεν αρκεί η πτώχευση του οφειλέτη και για τον πιστωτή αλλά του παρέχεται το δικαίωμα να οδηγήσει στη φτώχια  και τον εγγυητή που έβαλε ην υπογραφή του σε μία σύμβαση  δανείου πριν την έλευση των Μνημονίων.   
Η ελληνική νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον πιστωτή  και στην συγκεκριμένη  περίπτωση  στα Funds που αγόρασαν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες ενώ  αυτές κράτησαν τα ενήμερα δάνεια να πάρουν  το σύνολο της  αρχικής  οφειλής  η οποία να σημειωθεί αγοράστηκε με σκόντο έως 70%.

Οι εγγυητές

Οι νέοι ιδιοκτήτες των δανείων αφού βγάλουν στο σφυρί τα ακίνητα  και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει ο πτωχευμένος – πάμφτωχος και δεν ικανοποιηθούν  θα αρχίσουν με τους εγγυητές.   
Η ελληνική νομοθεσία κατέστησε πανίσχυρο τον πιστωτή έναντι των οφειλετών  δίνοντας  επιπλέον αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια τους διότι ο χρόνος αναμονής θα μεταφράζεται σε ζεστό χρήμα.
Το περιβάλλον για τους αλλοδαπούς πιστωτές έχει καταστεί τόσο ευνοϊκό που η απόδοση των κεφαλαίων τους θα ξεπεράσει το 15% όταν η παγκόσμια αγορά  των αποδόσεων κεφαλαίου κινείται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά.
Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία εκποίησης  της  περιουσίας ακόμη και πότε θα μπουν οι κορδέλες και οι σφραγίδες στις πόρτες  της κατοικίας. Το άρθρο 87 με τίτλο: Σφράγιση της πτωχευτικής περιουσίας μέσα σε 24 ώρες από το σύνδικο που αναλαμβάνει για λογαριασμό των πιστωτών και με το άρθρο 141  ορίζεται η διαδικασία αποσφράγισης και της απογραφής των κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankigews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης