Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αχνό φως στο τούνελ για το χρηματιστήριο – Οι τραπεζικές μετοχές είναι επενδύσιμες τώρα ή θέλουν ακόμη μεγάλη προσοχή;

Αχνό φως στο τούνελ για το χρηματιστήριο – Οι τραπεζικές μετοχές είναι επενδύσιμες τώρα ή θέλουν ακόμη μεγάλη προσοχή;
Οι τράπεζες είναι επενδύσιμες;
Αρχίζει και φαίνεται φως στο τούνελ του ελληνικού χρηματιστηρίου όχι προφανώς γιατί πάει καλά η ελληνική οικονομία αλλά κυρίως γιατί οι επενδυτές προεξοφλούν ότι λόγω των εμβολίων για τον κορωνοιό τα χειρότερα είναι πίσω μας.
Από το πρόσφατο χαμηλό των 557 μονάδων στις 29 Οκτωβρίου και μέσα σε μικρό διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο αναρριχήθηκε στις 691 μονάδες και κατευθύνεται προς τις 740 μονάδες που είναι το μέγιστο της ανοδικής κίνησης που μπορεί να σημειώσει ο Γενικός Δείκτης σε αυτή την συγκυρία.
Η άνοδος αυτή αρχικά στηρίχθηκε στις μη τραπεζικές μετοχές αλλά η συμμετοχή των τραπεζών ισχυροποίησε την ανοδική κίνηση, οι τράπεζες ήταν περιθωριοποιημένες.

Το βασικό ερώτημα είναι εάν μετά την διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών όπου για τους επαΐοντες της τεχνικής ανάλυσης έχει ιδιαίτερη σημασία, αρχίζει να φαίνεται αχνό φως στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μια άποψη που υποστηρίζουν ορισμένοι είναι ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο που θα μπορούσε να δώσει και 200 ή 250 μονάδες στον Γενικό Δείκτη άπαξ και η οικονομία θα ανακάμπτει, ο κορωνοιός θα υποχωρεί και η κανονικότητα θα επιστρέφει.
Η άποψη αυτή έχει λογική βάση γιατί χειρότερα από το 2020 αποκλείεται να κινηθεί το 2021 και η οικονομία και το χρηματιστήριο.

Οι τράπεζες είναι επενδύσιμες;

Το βασικό ερώτημα που σίγουρα δίνει απαντήσεις σε πλήθος άλλων ερωτημάτων είναι εάν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι επενδύσιμες στις τρέχουσες τιμές.
Οι τράπεζες έχουν ανακάμψει και η αποτίμηση τους έχει φθάσει στα 4,3 δισεκ. που συνεπάγεται P/BV στο 0,15, οι ελληνικές τράπεζες είναι υποτιμημένες σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές.
Η Πειραιώς έχει την χαμηλότερη αποτίμηση με βάση την σχέση χρηματιστηριακής αξίας προς λογιστική αξία 0,048 και η Eurobank σχεδόν 0,30.

Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου 2020 χωρίς εκπλήξεις

Στις 19 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα 9μήνου η Eurobank, στις 23 Νοεμβρίου η Πειραιώς, στις 25 Νοεμβρίου η Alpha bank και στις 30 Νοεμβρίου η Εθνική τράπεζα.
Από τα αποτελέσματα δεν θα προκύψουν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις καθώς λόγω των moratorium δεν καταγράφονται νέες προβλέψεις, οι τόκοι που ενώ δεν καταβάλλονται λογίζονται ότι έχουν καταβληθεί, οπότε θα καταγραφεί επανάληψη των επιδόσεων του β΄ τριμήνου 2020 χωρίς όμως π.χ. την ζημία από την τιτλοποίηση Cairo της Eurobank.
Το 9μηνο 2020 δεν θα μας δώσει ισχυρές ενδείξεις προς τα πού πάει το τραπεζικό σύστημα γιατί τόσο το 2020 όσο και το 2021 θα συνεχιστεί η πολιτική εξυγίανσης των τραπεζών.

Οι προκλήσεις

Οι τραπεζικές μετοχές άπαξ και οι τράπεζες συνεχίζουν τα σχέδια εξυγίανσης θα πρέπει να ανακάμψουν ακόμη λίγο πριν σταθεροποιηθούν.
Προφανώς και δεν αναφερόμαστε στην συμπεριφορά των μετοχών βραχυπρόθεσμα αλλά μεσοπρόθεσμα.
Ποιες είναι οι προκλήσεις;
1)Η εξυγίανση μειώνει τα κεφάλαια τους, οπότε η αγορά θα σταθμίσει πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν είτε για το δεύτερο κύμα εξυγίανσης, είτε για τα stress tests που έρχονται και αφορούν και τις ελληνικές τράπεζες.
2)Οι τράπεζες θα χρειαστούν αυξήσεις και οι τιμές θα εμπεριέχουν discount 40% επί των τρεχουσών χρηματιστηριακών τιμών εκείνης της περιόδου.
3)Οι επιδόσεις των τραπεζών ως προς τα οργανικά κέρδη
4)Τα νέα NPEs του κορωνοιού που έχουν ένα μειονέκτημα, τα δάνεια που έχουν ενταχθεί σε moratorium δεν φέρουν προβλέψεις, οπότε θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο κεφαλαιακό πρόβλημα από το εκτιμώμενο.
5)Θα υπάρξουν και reverse split δηλαδή μείωση των κυκλοφορουσών μετοχών για να αναπροσαρμοστεί και η χρηματιστηριακή τιμή σε υψηλότερα επίπεδα και με αυτό τον τρόπο να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης