Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συμφωνία τραπεζών με CVC για τα δάνεια της Vivartia – Λύνει το αμερικανικό fund την εξίσωση της εστίασης – Στην Ελλάδα επενδύει 900 εκατ

Συμφωνία τραπεζών με CVC για τα δάνεια της Vivartia – Λύνει το αμερικανικό fund την εξίσωση της εστίασης – Στην Ελλάδα επενδύει 900 εκατ
Συνολικά το CVC θα έχει επενδύσει 900 εκατ ευρώ σε 3 βασικούς κλάδους, υγεία, τρόφιμα και ασφάλειες στην Ελλάδα
Με 900 εκατ ευρώ το CVC Partners θα καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα.
Ο αμερικανικός όμιλος με 160 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια, έχει επενδύσει 300 εκατ στον κλάδο υγείας.
Θα επενδύσει 175 εκατ για την εξαγορά της Vivartia και 30-35 εκατ αύξηση κεφαλαίου στον κλάδο εστίασης.
Επίσης θα αγοράσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής με 420 εκατ ενώ η Εθνική θα καλύψει έκδοση tier 2 ύψους 50 εκατ της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το CVC προφανώς σε περίπτωση καλών μελλοντικών επιδόσεων θα μπορούσε να προσφέρει extra προμήθειες περίπου 40 εκατ στην Εθνική τράπεζα.
Το deal με την Εθνική θα είναι 420 εκατ + 40 εκατ μελλοντικά κέρδη και η Εθνική τράπεζα θα καλύψει έκδοση tier 2 ομολόγου της Εθνικής Ασφαλιστικής 50 εκατ.
Συνολικά το CVC θα έχει επενδύσει 900 εκατ ευρώ σε 3 βασικούς κλάδους, υγεία, τρόφιμα και ασφάλειες στην Ελλάδα και θα ποντάρει να αποκομίσει υπεραξίες τουλάχιστον 1 με 1,2 δισεκ. ευρώ όπως διδάσκει το παράδειγμα της Ισπανικής Quirónsalud

Το CVC λύνει την εξίσωση της εστίασης

Μπορεί η Τσεχική Emma και το αμερικανικό fund Farallon να καραδοκούν αλλά τελικώς το CVC το αμερικανικό fund… ελέγχει το παιχνίδι στην Vivartia.
Με βάση καλά ενημερωμένες και διασταυρωμένες πληροφορίες, το αμερικανικό fund CVC πέτυχε συμφωνία με τις τράπεζες για τα δάνεια της Vivartia ύψους 423 εκατ και ειδικά του κλάδου εστίασης ύψους περίπου 155-157 εκατ ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα το CVC θα αποπληρώσει σχεδόν το 50% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στην Vivartia για τον κλάδο εστίασης.
Η Εθνική σε σύνολο 110 εκατ δανείων στην Vivartia τα 40 εκατ αφορούν την εστίαση.
Το CVC θα μειώσει τα 40 εκατ στα 20 εκατ θα αποπληρώσει το 50% της δανειακής έκθεσης της Εθνικής στην εστίαση της Vivartia.
H Alpha bank έχει χορηγήσει 63 εκατ δάνεια στον κλάδο εστίασης της Vivartia και μετά την αποπληρωμή του 50% θα έχει έκθεση 30 εκατ.
Η Eurobank με 43 εκατ δάνεια στην εστίαση θα μείνει με 20-21 εκατ.
Η έκθεση της Πειραιώς στα 15 εκατ δεν θα αλλάξει άπαξ και θα πάρει σημαντικό μέρος του τιμήματος που θα καταβάλλει το CVC στην MIG για την αγορά της Vivartia τα 175 εκατ ευρώ.

Μειώνεται ο δανεισμός στον κλάδο εστίασης της Vivartia 70 εκατ ευρώ

Πρακτικά από τις διαπραγματεύσεις που έχουν λάβει χώρα μεταξύ τραπεζών και CVC, διατυπώνεται η άποψη από πλευράς τραπεζών ότι το αμερικανικό fund CVC έχει κινηθεί πολύ επαγγελματικά και είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν παρέχοντας διευκολύνσεις.
1)Η Πειραιώς είναι πιθανό να δανείσει το CVC για να αποπληρωθεί το 50% των δανείων στις άλλες τράπεζες για τον κλάδο της εστίασης.
2)Η Πειραιώς φαίνεται ικανοποιημένη από την δομή και τις παραμέτρους του deal.
3)To CVC αποδεικνύεται ότι είναι fund που από την σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει τα θέματα κερδίζει την εμπιστοσύνη των τραπεζών οι οποίες θεωρούν ότι κάνει καλές συμφωνίες.

To bankingnews αξιολογώντας την παρουσία του CVC στον κλάδο υγείας και τις κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παρουσία του αμερικανικού fund CVC τόσο στην Vivartia όσο και στην Υγεία αλλά και στην Εθνική Ασφαλιστική θα προσφέρει μεγάλες υπεραξίες.
Η περίπτωση της Quirónsalud μπορεί να δείχνει την κατάληξη αλλά στο τέλος… και το CVC θα έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη αλλά και οι εταιρίες που θα εξαγοραστούν θα έχουν μεγιστοποιήσει τους ισολογισμούς τους.
Το Ισπανικό πείραμα θα επαναληφθεί.

Τι ήταν το Ισπανικό πείραμα;

Το CVC Partners είχε αγοράσει στο παρελθόν νοσοκομειακές μονάδες στην Ισπανία.
Η ισπανική εταιρία που διαχειριζόταν τα θεραπευτήρια ήταν η Quirónsalud και τον Σεπτέμβριο του 2016 το CVC πούλησε τα ιδιωτικά νοσοκομεία έναντι 5,76 δισεκ. ευρώ ενώ είχε επενδύσει υποπολλαπλάσια για την αγορά τους.
Το CVC Partners αγοράζει με προοπτική οι εξαγοραζόμενες εταιρίες να ισχυροποιηθούν σε ισολογισμό και αποδόσεις και την κατάλληλη στιγμή να πουλήσει σε τιμές πολλαπλάσιες των αρχικών επενδύσεων.
Αυτό δεν θα συμβεί άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου, πρώτα οι εταιρίες θα ανακάμψουν, θα καταστούν υγιείς, κερδοφόρες, θα ενισχυθούν σε όλους τους τομείς, θα μεγιστοποιήσουν τις αξίες τους και την κατάλληλη στιγμή μετά από κάποια χρόνια… θα πουληθούν σε πολύ υψηλά τιμήματα.
Το Ισπανικό πείραμα μας δείχνει ότι το CVC Partners ακολουθεί αυτή την συνταγή επιτυχώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης