Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταλιμπάν: «Σημαντική εξέλιξη» η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, προς το συμφέρον ΗΠΑ - Αφγανιστάν

Ταλιμπάν: «Σημαντική εξέλιξη» η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, προς το συμφέρον ΗΠΑ - Αφγανιστάν
Είναι μια σημαντική εξέλιξη η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και είναι προς το συμφέρον των λαών, του αφγανικού και του αμερικανικού, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Γαλλικό Πρακτορείο
Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν σχεδόν 2.000 στρατιώτες από το Αφγανιστάν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου είναι μια «σημαντική εξέλιξη» που θα βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα, εκτίμησαν σήμερα Tετάρτη 18/11, οι Ταλιμπάν.
"Είναι μια σημαντική εξέλιξη και είναι προς το συμφέρον των λαών", του αφγανικού και του αμερικανικού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Jabihullah Mujaheed, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
"Όσο νωρίτερα φύγουν τα ξένα στρατεύματα, τόσο γρηγορότερα θα τελειώσει ο πόλεμος", επέμεινε.
Tο Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τον αριθμό των δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν σε 2.500 άνδρες τον Ιανουάριο του 2021, η μικρότερη αμερικανική δύναμη σε δύο δεκαετίες πολέμου.
Η απόφαση αυτή αντανακλά την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου Donald Trump "να τερματίσει με επιτυχία και υπευθυνότητα τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ" απ΄όπου 500 επιπλέον στρατιώτες θα αποχωρήσουν επίσης για να μείνουν μόνο 2.500, δήλωσε ο νέος Αμερικανός προσωρινός υπουργός Άμυνας Christopher Miller.
Αλλά η ανακοίνωση προκαλεί τον φόβο, στις ΗΠΑ και ανά τον κόσμο, μιας αναβίωσης των εξτρεμιστικών οργανώσεων, σχεδόν 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που υποκίνησε η Αλ-Κάιντα, τότε υπό την προστασία των Αφγανών Ταλιμπάν.
Συμφωνία που υπογράφηκε στην Ντόχα μεταξύ της Ουάσινγκτον και των ανταρτών είχε επικυρώσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως τον Μάιο του 2021.
Σε αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν κυρίως να μην πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και να εμποδίζουν τις οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος να αναπτύσσουν δράση στο Αφγανιστάν.
Η συμφωνία οδήγησε στην έναρξη τον Σεπτέμβριο στην Ντόχα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές φαίνεται ότι βρίσκονται σήμερα σε νεκρό σημείο.
Σύμφωνα με τον Rahmatullah Adar, τον εκπρόσωπο του εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενός αφγανικού κυβερνητικού οργάνου, η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών δεν θα εμποδίσει τις αφγανικές δυνάμεις να κάνουν τη δουλειά τους.
"Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν ήδη μόνες τους το 90% των επιχειρήσεων και είναι έτοιμες να συνεχίσουν να προασπίζονται τη χώρα από τους εχθρούς", δήλωσε.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Ντόχα, το Πεντάγωνο εκκένωσε στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα και επαναπάτρισε χιλιάδες στρατιώτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης