Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι έχει συμβεί και οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο; - Κερδοσκοπία ή και προετοιμασία για τις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου;

Τι έχει συμβεί και οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο; - Κερδοσκοπία ή και προετοιμασία για τις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου;
Το ράλι στις τραπεζικές μετοχές είναι προφανέστατα κερδοσκοπικό αλλά αρχίζει να αφομοιώνει την προσδοκία ότι το 2021 θα δούμε υψηλότερα το χρηματιστήριο άρα και οι υψηλότερες τιμές θα επιτρέψουν τιμές αυξήσεων κεφαλαίου σε καλύτερα επίπεδα αποτίμησης
Τι έχει συμβεί και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται στο επίκεντρο, ανακάμπτουν, σημειώνουν αξιόλογα κέρδη στο χρηματιστήριο;
Δημιουργείται μια νέα φούσκα που δεν δικαιολογείται ή κάτι αλλάζει;

Για να δοθεί μια πειστική απάντηση θα πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα της μικρής ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι με το εμβόλιο θα αλλάξει η τάση της αγοράς, θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον σε μια υπερπουλημένη αγορά και επειδή το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2020… υπάρχουν ανοδικά περιθώρια έως τις 900 μονάδες όπως προεξοφλεί η Morgan Stanley.

Μπορείτε να χορέψετε όσο παίζει η μουσική 

Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται και από την άποψη ότι όσο παίζει η μουσική μπορείτε να σηκωθείτε να χορέψετε, είμαστε σε πλήρη αγορά ταύρων αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch.
Η πεποίθηση των επενδυτών π.χ. για την αμερικανική αγορά είναι άκρως αισιόδοξη.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται στις 3.608 μονάδες με προοπτική να φθάσει στις 4.500 μονάδες με βάση τις εκτιμήσεις των Goldman Sachs και J P Morgan δηλαδή άνοδος 25% περίπου.
Αυτό σημαίνει ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία του δείκτη βαρόμετρου S&P 500 ανέρχεται στα 28 τρισεκ. δολάρια για να αναρριχηθεί στα 34-35 τρισεκ. δολάρια όταν το ΑΕΠ του 2021 εκτιμάται στα 21 με 21,5 τρισεκ. δολάρια.
Πρακτικά η σχέση αποτίμησης του S&P 500 ως προς το Αμερικανικό ΑΕΠ θα φθάσει στο 166%.
Τι θα συμβεί όταν σταματήσει να παίζει η μουσική;

Ο αντίλογος

Σε αυτό το σενάριο της full bull market υπάρχει και ένας ισχυρός αντίλογος.
Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων με νομισματικά και δημοσιονομικά εργαλεία θα σταθεροποιηθούν ή θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά, οπότε οι οικονομίες και οι εταιρίες αλλά και οι τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να δικαιολογήσουν τις υψηλές αποτιμήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές.
Υπάρχει μεγάλη φούσκα στα ομόλογα και στις μετοχές διεθνώς και η τιμολόγηση του μετοχικού κινδύνου θα είναι καθοριστική στους επόμενους μήνες.

Γιατί ράλι στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές

Προφανώς και υπάρχει κερδοσκοπία, οι επενδυτές είδαν ότι δεν θα ξαναδούμε τα χαμηλά των 469 μονάδων στις 17 Μαρτίου 2020 επανέφεραν το χρηματιστήριο στις 580 μονάδες και με την προοπτική του εμβολίου το ελληνικό χρηματιστήριο διέσπασε τις 700 μονάδες.
Π.χ. οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν κέρδη +55% κατά μέσο όρο από τα πρόσφατα χαμηλά τους.
Οι τράπεζες είχαν μείνει πολύ πίσω χρηματιστηριακά, οπότε εύλογα άπαξ και ο κίνδυνος για την οικονομία μειώνεται να μειώνεται και ο τραπεζικός κίνδυνος.
Όμως η άνοδος των τραπεζών θα πρέπει να συνδεθεί και με τους ευρύτερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις τράπεζες
-Θα προωθήσει τον Ηρακλή 2 με νέες παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις 12 δισεκ. ευρώ για νέες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, πέραν των 12 δισεκ. που έχουν δοθεί έως τώρα.
Συνολικά 24 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις για τα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
-Θα αλλάξει τον νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των τραπεζών που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο ώστε να συμμετάσχει σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν σε τιμές υψηλότερες για να δελεάσουν και νέους επενδυτές

Για να μπορέσουν οι τράπεζες να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου χρειάζονται ελκυστικές τιμές εισόδου για τους επενδυτές.
Όσο πιο χαμηλά είναι η χρηματιστηριακή αποτίμηση, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται μια αύξηση κεφαλαίου γιατί οι επενδυτές αποτιμούν πόσα νέα κεφάλαια προστίθενται στα υπάρχοντα και όλα αυτά πως αποτιμώνται έναντι της χρηματιστηριακής τιμής.
Π.χ. όταν η Πειραιώς είχε αποτίμηση π.χ. 300 εκατ με 7,5 δισεκ. κεφάλαια… δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει στους επενδυτές αύξηση 2 δισεκ.
Οι τράπεζες χρειάζονται υψηλές χρηματιστηριακές τιμές αφενός για να συμμετάσχουν νέοι επενδυτές αφετέρου για να μπορεί να συμμετάσχει και το ΤΧΣ και να έχει περιθώρια ακολούθως να πουλήσει μέσω placement μέσω διάθεσης μετοχών.
Όμως ο σχεδιασμός για τις αυξήσεις κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι στρατηγική των επόμενων 2 ή 3 μηνών αλλά των επόμενων 8 ή 12 μηνών καθώς πρέπει να προηγηθούν πολλές ενέργειες και μεταξύ πολλών και τα τραπεζικά stress tests.

Οπότε το ράλι στις τραπεζικές μετοχές είναι προφανέστατα κερδοσκοπικό αλλά αρχίζει να αφομοιώνει την προσδοκία ότι το 2021 θα δούμε υψηλότερα το χρηματιστήριο άρα και τις τράπεζες και υψηλότερες τιμές θα επιτρέψουν τιμές αυξήσεων κεφαλαίου σε καλύτερα επίπεδα αποτίμησης της αξίας των τραπεζών αλλά και της λογιστικής αξίας.
Π.χ. η Πειραιώς δεν μπορεί να αποτιμάται με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς λογιστική αξία στο 0,055 δεν μπορεί δηλαδή το 1 ευρώ κεφαλαίου να αποτιμάται 5 λεπτά.

Τι άλλαξε;

Αυτό που άλλαξε εσχάτως είναι το εμβόλιο που μετάβαλλε την ψυχολογία της αγοράς καθώς ο κορωνοιός χρειάζεται επιστημονική και όχι νομισματική ή δημοσιονομική απάντηση που αποτελεί άρρωστη και τοξική παρέμβαση στις αγορές.
Έτσι λοιπόν πριν εβδομάδες δεν υπήρχε ορατότητα, τώρα υπάρχει, ή τουλάχιστον φαίνεται λίγο φως στο βαθύ σκοτεινό τούνελ.
Η μόνη ανησυχία είναι ότι οι αγορές σε Wall και διεθνώς σημείωσαν ράλι τους προηγούμενες μήνες, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολούθησε και εάν η συμπεριφορά των διεθνών αγορών είναι πιο ήπια… τότε μπορεί να ξεθωριάσει και το προσδοκώμενο ανοδικό momentum.
Πάντως αυτό που μπορεί να ειπωθεί ότι τα χαμηλά των 469,5 μονάδων για το ελληνικό χρηματιστήριο στις 17 Μαρτίου 2020 τα είδαμε και δεν θα επαναληφθούν.

Δεν θα υπάρχουν διορθώσεις και ρευστοποιήσεις;

Αυτονόητα θα υπάρξουν αλλά η διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών οι 666 μονάδες δίνει μια ανάσα ότι δεν θα ξαναδούμε τα χαμηλά έτους και αρχίζουν να καλλιεργούνται ανοδικά περιθώρια.
Όμως προσοχή τα ανοδικά περιθώρια μπορεί να δημιουργήσουν πάλι φούσκες καθώς υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ τραπεζικών και μη τραπεζικών μετοχών, οι μη τραπεζικές είναι πολύ πιο υπερτιμημένες σε σχέση με τις τραπεζικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης