Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνέχεια στην άνοδο του πετρελαίου – Στα 41,8 δολ. το WTI, 44,4 δολ. το Brent

Συνέχεια στην άνοδο του πετρελαίου – Στα 41,8 δολ. το WTI, 44,4 δολ. το Brent
Συνέχεια στην άνοδο του πετρελαίου
Με κέρδη έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι τιμές πετρελαίου, με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να γεννά ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης «μαύρου χρυσού».
Το αργό σχιστολιθικό πετρέλαιο (West Texas Intermediate, WTI) παραδόσεως Δεκεμβρίου 2020 έκλεισε με άνοδο 0,9% στα 41,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ιανουαρίου 2020 για το πετρέλαιο Brent, λίγο πριν το κλείσιμο, διαπραγματεύονται στα 44,3 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από κέρδη της τάξεως του 1,6% σε ημερήσια βάση.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά περίπου 8%.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, αναθεώρησαν τα σενάρια για τη ζήτηση πετρελαίου το 2021, καθώς τώρα προβλέπεται ασθενέστερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, προσφέροντας επιχειρήματα σε όσους τάσσονται υπέρ μιας πιο σφιχτής πολιτικής για την προσφορά το 2021.
«Για το 2021, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας μια αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα συγκριτικά με την εκτίμηση του περασμένου μήνα», ανέφερε έκθεση από πάνελ αξιωματούχων της ομάδας ΟΠΕΚ+, το οποίο είναι γνωστό ως Κοινή Τεχνική Επιτροπή (JTC).
Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ επρόκειτο να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο --περίπου 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης-- στο πλαίσιο μίας σταδιακής χαλάρωσης των περικοπών-ρεκόρ στην προσφορά αργού που εφαρμόστηκαν φέτος.
Ωστόσο, με τη ζήτηση για καύσιμα να μειώνεται, ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει να καθυστερήσει την αύξηση αυτή.
Ένα σενάριο που αποκτά στήριξη μεταξύ των κρατών-μελών της ομάδας ΟΠΕΚ+ είναι να διατηρηθούν οι ισχύουσες περικοπές, ύψους 7,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, για τρεις έως έξι ακόμη μήνες, δήλωσαν πηγές του ΟΠΕΚ+, αντί να μειωθούν στα 5,7 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο.
Η ομάδα ΟΠΕΚ+ θα συνεδριάσει στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου για να καθορίσει την πολιτική για την παραγωγή το 2021.

Ένα σημαντικό ράλι πετρελαίου είναι στον ορίζοντα - Δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση χωρίς πετρέλαιο

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια ενδέχεται να τροφοδοτήσουν ένα ακόμη ράλι για το πετρέλαιο
O S&P 500 αυξήθηκε σχεδόν κατά 11% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου καθώς ο κόσμος πλησιάζει για να αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες απειλές της ανθρωπότητας στη σύγχρονη ιστορία την πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το oilprice το πετρέλαιο είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από νεκρό. Και εδώ είναι δύο λόγοι για τους οποίους το πετρέλαιο μπορεί να έχει μπροστά του ένα σημαντικό ράλι:

1. Η αισιοδοξία για τα εμβόλια θα συνεχίσει να κινεί τα πράγματα

Μόλις μια εβδομάδα αφού οι φαρμακευτικοί γίγαντες Pfizer και BionTech έδωσαν στον κόσμο την ελπίδα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο Covid-19, η Peer Moderna Inc. αποκάλυψε μια πιθανώς καλύτερη θεραπεία.
Η Moderna ανέφερε ότι το υποψήφιο εμβόλιο COVID-19, mRNA-1273, έχει ποσοστά αποτελεσματικότητας 94,5% στις πρώτες δοκιμές και παραμένει σταθερό στους 2 ° έως 8 ° C (36 ° έως 46 ° F), ή περίπου στην ίδια θερμοκρασία λειτουργίας ενός τυπικού σπιτιού ή ιατρικού ψυγείου, για τουλάχιστον ένα μήνα.
Αντίθετα, το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται πολύ ψυχρότερη θερμοκρασία -94 βαθμούς Φαρενάιτ (-70 ° C) και έως -109 βαθμούς Φαρενάιτ για αποστολή ώστε το εμβόλιο να παραμείνει βιώσιμο, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση σε ορισμένες περιοχές.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο τομέας της ενέργειας - ένας από τους πιο σοβαρούς πληγέντες από την πανδημία - έχει ενισχυθεί από το εμβόλιο Pfizer 23,4% την τελευταία εβδομάδα.
Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι βαθύτατα πληγωμένη και η προσπάθεια να βρει ένα κατώτατο σημείο στην bear αγορά θα μπορούσε να είναι μια εκδοχή.

Οι φαρμακευτικές διαθέτουν λύσεις

Εκτός από τα ατέρμονα tweet του, ο Trump έχει διατηρήσει κυρίως ένα χαμηλό δημόσιο προφίλ αφού έχασε από τον Biden σε μια από τις πιο διχαστικές εκλογές της Αμερικής στη σύγχρονη ιστορία. Πριν από λίγες μέρες, βγήκε και κατηγόρησε δημοσίως την Pfizer ότι καθυστέρησε φαινομενικά το εμβόλιο Covid-19 σε μια προσπάθεια να καταστρέψει τις πιθανότητές του για επανεκλογή.
Όμως αρκετές άλλες φαρμακευτικές εταιρείες είναι το ίδιο ένοχες για τον χρόνο ανακοίνωσεις των εμβολίων.
Η CureVac's αναφέρει ότι το εμβόλιο CVnCoV είναι σταθερό για τρεις μήνες στους +5 Κελσίου ή στην τυπική θερμοκρασία ψυγείου. Το εμβόλιο παραμένει σταθερό και έτοιμο προς χρήση θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες.
Η Sanofi και η GlaxoSmithKline's ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης δύο δόσεων μπορεί να αποθηκευτεί μεταξύ 2 ° C - 8 ° C.
Η Johnson & Johnson έχει επίσης ένα εμβόλιο Covid-19, το οποίο, εάν είναι επιτυχές, θα μπορούσε να είναι σταθερό σε ψυκτικές θερμοκρασίες 2 ° C - 8 ° C για τουλάχιστον τρεις μήνες και έως δύο χρόνια στους -20 ° C. Εν ολίγοις, δεν φαίνεται να υπάρχει έλλειψη υποψηφίων εμβολίων Covid-19 που είναι δυνητικά ακόμη πιο σταθερά από το εμβόλιο Pfizer / BionTech.

Προοπτικές ανάκαμψης και παράμετροι

Αυτές οι ειδήσεις είναι η μουσική στα αυτιά της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά από ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων Covid-19 που σκότωσε αποτελεσματικά την ανάκαμψη του πετρελαίου.
Ακόμα καλύτερα, τα εμβόλια Pfizer και Moderna θα μπορούσαν να διατεθούν στην κύρια διανομή μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Πράγματι, η ευρεία πρόσβαση στα εμβόλια αναμένεται στα μέσα του 2021. Αυτό μπορεί να γίνει εγκαίρως για να επικυρωθούν οι τελευταίες προβλέψεις του ΟΠΕΚ, οι οποίες βλέπουν ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου τον επόμενο χρόνο με ιστορικά γρήγορους ρυθμούς.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ιουλίου, ο ΟΠΕΚ βλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου κυμαίνεται στα 29,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2021, ελαφρώς υψηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2019.
Προφανώς, πολλά από αυτά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα του ΟΠΕΚ να διατηρήσει την πειθαρχία της παραγωγής, αλλά μέχρι στιγμής, ο συνασπισμός παρέμεινε αφοσιωμένος μετά από τα σκληρά μαθήματα των τελευταίων μηνών.
Μια σταθερή ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Η IEA προέβλεψε ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου 5,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το 2021, μόνο 300.000 βαρέλια ημερησίως υψηλότερα από την πρόβλεψή της πριν από ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του εμβολίου της Pfizer.

2. Η ενεργειακή μετάβαση δεν θα συμβεί χωρίς πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η διαφημιστική εκστρατεία υδρογόνου ή πόσα χρήματα ρίχνονται σε αυτό ως απάντηση στο μέλλον της καθαρής ενέργειας, εξακολουθεί να μην είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση.
Σύμφωνα με ο oil price είναι επιστημονική φαντασία ότι το πετρέλαιο και το αέριο θα εξαφανιστούν ξαφνικά λόγω της προόδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αυτό είναι όλο και πιο μακροπρόθεσμο.
Έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα ότι το φυσικό αέριο θα είναι η γέφυρα για μια μετάβαση καθαρής ενέργειας, ειδικά δεδομένου ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα καταλήξει πιθανώς να είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές ενέργειας, και το φυσικό αέριο είναι τουλάχιστον καθαρότερο από το πετρέλαιο.
Για το εγγύς έως το μεσοπρόθεσμο μέλλον, η προοπτική εν μέσω COVID είναι πραγματικά το πετρέλαιο, και όλα τα θετικά νέα για τα εμβόλια πιθανότατα θα συνεχίσουν να ενισχύουν την δύναμη του .
Και εν τω μεταξύ, εάν η ζήτηση πετρελαίου αρχίσει να επιβραδύνεται σε σύγκριση με τους ρυθμούς πριν από το COVID καθώς ενισχύονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ζήτηση φυσικού αερίου θα πρέπει να εμφανιστεί ακόμα πιο ισχυρή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης