Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αυτοί είναι οι νέοι όροι στα τραπεζικά stress tests λόγω covid 19 - Σημαντική εξέλιξη: Δεν θα συμπεριληφθούν τα μορατόρια στα δάνεια

Αυτοί είναι οι νέοι όροι στα τραπεζικά stress tests λόγω covid 19 - Σημαντική εξέλιξη: Δεν θα συμπεριληφθούν τα μορατόρια στα δάνεια
Μια σημαντική παράμετρος των stress tests είναι ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα moratorium στα δάνεια τα οποία φθάνουν στα 23 δισεκ και μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις προσεγγίζουν τα 30-31 δισ
Με ξεχωριστό κεφάλαιο τα μορατόρια τα οποία οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν για τις ανάγκες των stress tests πως λήγουν στο τέλος του 2020, θα ανακοινωθούν Ιούλιο του 2021 η άσκηση ακραίων καταστάσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών,  η  οποία λόγω της πανδημίας διαφοροποιείται σε σχέση με τις προηγούμενες.

Χρονοδιάγραμμα

Τρεις και μία  υποβολές αποτελεσμάτων  θα πραγματοποιήσουν ως τα μέσα Ιουλίου 2021 οι τράπεζες για τα πανευρωπαϊκά stress tests του 2021 που ξεκινούν τελικώς στο τέλος Ιανουαρίου 2021.
Η πρώτη υποβολή αποτελεσμάτων στην EBA θα γίνει τον Απρίλιο του 2021, η δεύτερη στα μέσα Μαϊου 2021, η τρίτη στο τέλος Ιουνίου 2021 και η τελική υποβολή στα μέσα Ιουλίου της επόμενης χρονιάς.
Η ΕΒΑ θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα στο τέλος Ιουλίου του 2021.
Η  Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αποφάσισε τη διεξαγωγή της τελικής μεθοδολογίας για τα tests και επέβαλε κάποιες στοχευμένες αλλαγές σε μεθοδολογία και τα υποδείγματα σε σχέση με την άσκηση του 2020 η οποία έχει αναβληθεί.

Κορυφαίες αλλαγές - Συνάλλαγμα

Ανάμεσα στις αλλαγές είναι η αναγνώριση του αντίχτυπου των συναλλαγών σε ορισμένες κατηγορίες αποτελεσμάτων (κερδών και απωλειών) κυρίως λόγω της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Μορατόρια

Επίσης περιλαμβάνεται  σαφής αναφορά στην μεταχείριση των μορατορίων και των εγγυήσεων του Δημοσίου σε σχέση με την κρίση του Covid 19 .
Για το test οι τράπεζες πρέπει να υποθέσουν ότι όλα τα σύννομα προς τους κανονισμούς της EBA μορατόρια  για τον Covid 19 παύουν να ισχύουν από την 1.1.21.
Αυτό σημαίνει ότι για την προβολή των αποτελεσμάτων, τα δάνεια αυτά έχουν την υπολειπόμενη διάρκεια και σχέδιο αποπληρωμής που το αρχικό δάνειο θα είχε εάν το μορατόριουμ έληγε στις 31.12.2020. 
Βασική προϋπόθεση αποτελεί η κατανομή των ανοιγμάτων στα στάδια που προβλέπονται από τα διεθνή λογιστικά πρότυπα  IFRS9, να  αναδιατυπωθούν από τις αρχές του 2021 ώστε  να αντανακλούν το αντίκτυπο από την αφαίρεση των μορατορίων.
Εφόσον τα μορατόρια θα υποτεθεί  για τις ανάγκες της άσκησης  ότι λήγουν στις 31.12.20 οι τράπεζες θα πρέπει να αξιολογούν κατά πόσον οι οφειλέτες είναι ικανοί να αποπληρώσουν πλήρως το δάνειό τους με βάση τον προγραμματισμό των πληρωμών που έχει προβλεφθεί για τα ποσά που οφείλονται από 1.1.21 και μετά.
Εάν αυτή η αξιολόγηση καταδείξει την ανάγκη να κατηγοριοποιηθούν αυτά τα ανοίγματα σε διαφορετικό στάδιο των IFRS9 αυτό θα πρέπει να αντανακλάται στην αναδιατύπωση.
Τα δάνεια που εξακολουθούν να βρίσκονται σε μορατόρια και μετά την ημερομηνία αυτήν αλλά για τις ανάγκες της άσκησης θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης σαν να μη βρίσκονται, ουσιαστικά  είναι οι τράπεζες αυτές που πρέπει να πραγματοποιήσουν την προβολή ώστε να κρίνουν κατά πόσο ο δανειολήπτης που είναι σε μορατόριο λογίζεται ως ενήμερος ή όχι και επομένως το δάνειο ως εξυπηρετούμενο ή μη.
 
Διαχείριση Κρατικών Εγγυήσεων

Oι τράπεζες που έχουν δάνεια τα οποία καλύπτονται με ένα μεγάλο πανεθνικό σχήμα δημόσιων εγγυήσεων όπου η έμμεση έκθεση του εγγυητή είναι σημαντική είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν ξεχωριστά για τα εγγυημένα ανοίγματα σε σχέση με τα μη εγγυημένα.
Οι τράπεζες είναι επίσης υποχρεωμένες να εξηγήσουν με ποιο τρόπο οι ζημίες από χρεοκοπία για τα εγγυημένα ανοίγματα έχουν προσαρμοστεί σε ειδικών μοντέλο και πως έχει γίνει η προβολή αυτών στο μέλλον.

Μεθοδολογία και πλέγμα κινδύνων

Οι ευρωπαϊκές ασκήσεις του 2021 εφαρμόζουν τη μεθοδολογία από κάτω προς τα πάνω όσον αφορά τα στοιχεία των ισολογισμών των τραπεζών με περιορισμούς που στηρίζονται στην  υπόθεση ενός στατικού ισολογισμού.
Η άσκηση είναι ένα κατ’ αρχήν διαγνωστικό εργαλείο το οποίο επικεντρώνεται στην αξιολόγηση του αντίχτυπου των κραδασμών στην φερεγγυότητα των τραπεζών.
Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να εκτιμήσουν την εξέλιξη ενός πλέγματος συνηθισμένων κινδύνων, όπως ο πιστωτικός ο κίνδυνος αγοράς ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου και ο λειτουργικός κίνδυνος.
Με βάση ένα αρνητικό σενάριο.
Επιπρόσθετα οι τράπεζες θα πρέπει να προβάλουν το αντίχτυπο των σεναρίων στις κύριες πηγές εσόδων τους.
Στόχος είναι η αξιολόγηση της αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ένα κοινό σετ αρνητικών οικονομικών εξελίξεων με σκοπό να προσδιοριστούν οι εν δυνάμει κίνδυνοι να αυξηθεί η πειθαρχία της αγοράς και να δώσουν την κατάλληλη πληροφόρηση προκειμένου να λαμβάνονται οι αποφάσεις των εποπτικών αρχών.
Η άσκηση πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία του τέλους του 2020 και τα σενάρια θα εφαρμόζονται για περίοδο 3 ετών από το τέλος του 2021 έως το τέλος του 2023.
Το stress test  σε επίπεδο ΕΕ θα αναφέρεται σε κεφάλαια CET1.
Ο δείκτης κεφαλαίου επιπέδου 1 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου, καθώς και ο δείκτης μόχλευσης, θα αναφέρονται για κάθε έτος της άσκησης.
 
Ειρήνη Σακελλάρη
Irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης