Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Ο απομακρυσμένος κίνδυνος μιας ιστορίας τρόμου στις ΗΠΑ - Συνταγματικό χάος στις 6 Ιανουαρίου 2021...

tags :
JP Morgan: Ο απομακρυσμένος κίνδυνος μιας ιστορίας τρόμου στις ΗΠΑ - Συνταγματικό χάος στις 6 Ιανουαρίου 2021...
Πολλά και πολύ ανορθόδοξα πράγματα θα πρέπει να συμβούν για να επανεκλεγεί ο Trump, σύμφωνα με την JPMorgan
Μπορεί όλος ο κόσμος να συγχαίρει για την εκλογή του στον Λευκό Οίκο τον Joe Biden, ωστόσο ο αναλυτής της JPMorgan Asset Management, Michael Cembalest, δημοσιοποίησε ένα σημείωμα με τίτλο:"Ο απομακρυσμένος κίνδυνος μιας αμερικανικής ιστορίας τρόμου: Συνταγματικό χάος στις 6 Ιανουαρίου" (The remote risk of an American Horror Story: Constitutional mayhem on January 6th).
Και τι αναφέρει;
Ότι δεν αποκλείει την επανεκλογή του Donald Trump στην προεδρεία των ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτό το σενάριο έχει πολύ λίγες πιθανότητες, καθώς «πολλά και πολύ ανορθόδοξα πράγματα θα πρέπει να συμβούν για να επανεκλεγεί ο Trump».
Και αυτό γιατί σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων, ο Trump θα έπρεπε να αντιστρέψει ή να εμποδίσει τα αποτελέσματα σε τρεις πολιτείες για να αποτρέψει τον Biden από το να φτάσει στους 270 εκλέκτορες.
Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, το επιτελείο Trump να χειριστεί αριστοτεχνικά τις διάφορες νομικές προσεγγίσεις στο Σύνταγμα, τα Δικαστήρια και το Κογκρέσο.
Μάλιστα ο ίδιος απαντά σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων:

Θα μπορούσαν μια ή περισσότερες Πολιτείες να υποβάλουν ανταγωνιστικές λίστες υποψηφίων για τους εκλέκτορες;
Μόνο η Βόρεια Καρολίνα εκχωρεί ρητά στον νομοθέτη ρόλο στην πιστοποίηση των εκλογέων.
Άλλοι νομοθέτες, παρά τους περιορισμούς στα κρατικά τους συντάγματα και καταστατικά, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την εξουσία ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο II του Συντάγματος και να υποβάλουν ανταγωνιστικές λίστες.
Ωστόσο, οι ανταγωνιστικές λίστες που είναι αντίθετες με τη δημοφιλή ψήφο θα μπορούσαν να είναι άκυρες βάσει του ομοσπονδιακού καταστατικού και μπορεί επίσης να παραβιάζουν τα δικαιώματα ψήφου που αναγνώρισε το Ανώτατο Δικαστήριο στον Bush εναντίον του Gore.

Οι ανταγωνιστικές λίστες θα αντιμετωπιστούν μέσω κανόνων που ορίζονται στον Νόμο περί Εκλογών (ECA) του 1887;
Αυτές οι ανταγωνιστικές λίστες θα αντιμετωπιστούν από το νέο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου, μέσω των κανόνων που θέτει το Electoral Count Act του 1887.
Σε περίπτωση διχασμένου Κογκρέσου, η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι κανόνες του ECA απαιτούν γενικά από το Κογκρέσο να υιοθετήσει όποια λίστα έχει υπογραφεί από τον Κυβερνήτη της εν λόγω πολιτείας.

Θα μπορούσαν οι ρεπουμπλικανοί να κηρύξουν το ECA αντισυνταγματικό με το αιτιολογικό ότι τα ομοσπονδιακά καταστατικά δεν μπορούν να περιορίσουν την εξουσία που παρέχει το Σύνταγμα στις επιτροπές του Κογκρέσου να μετρούν και να καθορίζουν την εγκυρότητα των εκλογικών ψήφων;
Όπως εξηγεί ο αναλυτής, η καταμέτρηση πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με τη 12η τροπολογία, και εάν το Σώμα και η Γερουσία διαφωνήσουν για τις ανταγωνιστικές λίστες, ο αντιπρόεδρος Pence (ως προεδρεύων της κοινής συνόδου του Κογκρέσου στην οποία μετρώνται οι εκλογικές ψήφοι) θα μπορούσε να δώσει την αποφασιστική ψήφο.
Στο σενάριο - εφιάλτη για τις αγορές, το ECA απομακρύνεται από τη Γερουσία, το ρεπουμπλικανικό κόμμα κηρύσσει τον Trump ως νικητή αναστρέφοντας 3 πολιτείες, οι Δημοκρατικοί διαφωνούν και αρνούνται να συμμετάσχουν στη σύνοδο της 6ης Ιανουαρίου.
Ένα παρόμοι αποτέλεσμα αποτράπηκε το 1876 και οδήγησε στον νόμο του 1887.
Το σενάριο του Allison υποθέτει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας απορρίπτουν το ECA, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση ανταγωνιστικών λιστών.
Σε κάθε περίπτωση, ας κάνει κανείς τους μαθηματικούς υπολογισμούς: λόγω των κανόνων της Γερουσίας, η σύνθεσή της στις 6 Ιανουαρίου θα είναι 51-R και 48-D, δεδομένου ότι η μία εκλογή της Georgia δεν θα έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Έτσι, εάν 2 ή περισσότεροι γερουσιαστές GOP σεβαστούν το ECA κατά την επίλυση ανταγωνιστικών λιστών, τα αποτελέσματα θα παραμείνουν.

Ένας άλλος απομακρυσμένος κίνδυνος

Ο Γενικός Εισαγγελέας Barr θα μπορούσε θεωρητικά να ζητήσει την κατάσχεση των εκλογικών αρχείων για να διερευνήσει την απάτη των ψηφοφόρων, κάτι που θα επιβραδύνει την καταμέτρηση.
Αυτό θα καθυστερούσε έως ότου διευθετηθούν οι εκλογές πριν από τη διερεύνηση της απάτης.
Αλλά αν συνέβαινε αυτό, θα μπορούσε να αποτρέψει ένα κράτος από το να εκπληρώσει την προθεσμία της 14ης Δεκεμβρίου στο Electoral College.
Ωστόσο, οι πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να πιστοποιούν τα αποτελέσματα και μόλις πιστοποιηθούν τα αποτελέσματα, ακόμη και αν υπάρξουν κατασχέσεις, οι αρχικές πιστοποιήσεις πιθανότατα θα αποτελέσουν τη βάση για το διορισμό των εκλογέων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης