Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης «βλέπει» ο Orban (Ουγγαρία), παρά το αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ

Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης «βλέπει» ο Orban (Ουγγαρία), παρά το αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ
«Οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχισθουν και στο τέλος θα φθάσουμε σε μια συμφωνία, έτσι συμβαίνει συνήθως», δήλωσε ο Orban
Οι συνομιλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συνεχισθούν και στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, δήλωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban, μετά το χθεσινό αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών.
Οι εθνικιστικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έχουν αρνηθεί να στηρίξουν το οικονομικό σχέδιο ολόκληρης της ΕΕ, παρόλο που θα ωφεληθούν απ' αυτό, επειδή η καταβολή των χρημάτων εξαρτάται από τον σεβασμό του κράτους δικαίου.
«Οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχισθουν και στο τέλος θα φθάσουμε σε μια συμφωνία, έτσι συμβαίνει συνήθως», δήλωσε ο Orban.
Ο ίδιος δήλωσε πως μπορεί να υπάρχουν αρκετές επιλογές για την άρση του αδιεξόδου «οι οποίες να είναι αποδεκτές από την Ουγγαρία και την Πολωνία ... στις οποίες οι αποφάσεις να λαμβάνονται βάσει του νόμου και όχι βάσει μιας πολιτικής πλειοψηφίας».
Δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.
Το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας είναι πιθανό να καθυστερήσει ευρωπαϊκά κεφάλαια εκατοντάδων δισεκατομυρίων ευρώ σε μια στιγμή που η 27μελής ένωση προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα δέυτερο κύμα του κορονοϊού και η οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το κράτος δικαίου στη Σύνοδο Κορυφής διήρκεσε μόλις 17 λεπτά

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σημείωσαν πρόοδο την Πέμπτη 19/11για την επίλυση διπλωματικής διαμάχης με Πολωνία και Ουγγαρία για να ξεκλειδώσουν το κοινοιτικό προϋπολογισμό με στόχο να ενισχύσουν την οικονομίας της ΕΕ από τι επιπτώσεις της πανδημίας του  κορωνοϊού.
Σχεδόν τρεις ώρες διήρκησε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η συζήτηση ξεκίνησε με το ζήτημα του κράτους δικαίου, μετά το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας, το οποίο τορπίλισε το πακέτο του προϋπολογισμού, απειλώντας το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρώτα τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συμβουλίου C. Michell και στη συνέχεια η Α. Merkel.
Αμέσως μετά τοποθετήθηκαν οι V. Orban και Mateusz Morawiecki.
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το κράτος δικαίου στη Σύνοδο Κορυφής διήρκεσε μόλις 17 λεπτά και στη συνέχεια οι «27» πέρασαν στο ζήτημα της πανδημίας.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα rapid tests, η κοινή προσέγγιση σχετικά με την άρση των περιορισμών, αλλά και οι συμφωνίες για τα εμβόλια.
Οι «27» επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στην πανδημία του κορωναϊού και συζήτησαν πώς θα μπορέσουν να αναπτύξουν μια κοινή Ευρωπαική προσέγγιση σχετικά με τα rapid tests, όπως ανέφερε ο C. Michell μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Χωρίς αποτέλεσμα οι επόμενες Σύνοδοι

Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν αναμένουν κάποια εξέλιξη από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα πραγματοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.
Ορισμένες χώρες υποστηρίζουν μια πιο σκληρή γραμμή ενάντια στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία - πιστεύοντας ότι και οι δύο κυβερνήσεις χρειάζονται πραγματικά τα χρήματα του προϋπολογισμού της ΕΕ - ενώ άλλες φαίνεται να έχουν λιγότερη όρεξη για αντιπαραθέσεις.
Ωστόσο, υπήρχε τουλάχιστον μία υπόδειξη ενός δυνητικού συμβιβασμού.
Ο Hahn, ο επίτροπος προϋπολογισμού, μίλησε για μια «εγγύηση» αντικειμενικότητας στον τρόπο εφαρμογής του μηχανισμού κράτους δικαίου.
Απευθυνόμενος σε χώρες που είναι απρόθυμες να αποδεχθούν τη συμφωνία, ο Hahn είπε ότι «η Επιτροπή όχι μόνο θα κάνει το καλύτερο δυνατό, αλλά εγγυάται - σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη εφαρμογής αυτού του μέσου με την προϋπόθεση της προστασίας του προϋπολογισμού - ότι θα εφαρμόσουμε τα υψηλότερα αντικειμενικά πρότυπα "
Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν κάποια εγγύηση θα ήταν αρκετή για τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία.
Εν τω μεταξύ, η πίεση αυξάνεται για συμφωνία σύντομα, με έναν διπλωμάτη να σημειώνει ότι «το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο [που έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Δεκεμβρίου] θα μπορούσε να είναι πολύ καθυστερημένο» για μια συμφωνία.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης