Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στις διεθνείς αγορές με το βλέμμα στα εμβόλια - O DAX στο +0,4%, τα futures της Wall στο -0,2%

Στάση αναμονής στις διεθνείς αγορές με το βλέμμα στα εμβόλια - O DAX στο +0,4%, τα futures της Wall στο -0,2%
Στις ΗΠΑ, ο Mnuchin ζήτησε να τερματιστούν -προς το παρόν- δύο προγράμματα που υποστηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών
Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στα διεθνή χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις εξελίξεις από το μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 0,4% στις 13.130 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,6% στις 6.373 μονάδες.
Στις μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 0,5%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,8% στις 21.712 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 0,5% στις 7.969μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν πτώση 0,4%.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί 0,8 στις 22,9 μονάδες.
Το κλίμα διεθνώς είναι υποτονικό, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε ότι τα βασικά προγράμματα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην αμερικανική κεντρική τράπεζα θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου, φέρνοντας την απερχόμενη κυβέρνηση Trump σε αντιπαράθεση με τη Fed.
Στο μέτωπο της πανδημίας, εντός του Δεκεμβρίου θα πρέπει να αναμένονται οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς σήμερα Παρασκευή 20/11 αναμένεται η Pfizer/BioNTech να καταθέσει αίτηση στην υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου της ενώ αντίστοιχη αίτηση θα υποβάλλει εντός των επόμενων ημερών και προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με τη σχετική έγκριση να αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου.
Εφόσον δοθούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις, η Pfizer δηλώνει πως είναι έτοιμη να διαθέσει άμεσα τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, οι οποίες έχουν ήδη παραχθεί, ενώ είναι σε θέση να παράξει άλλες 50 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του 2020.
Για την προμήθεια των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της CureVac η ΕΕ προτίθεται να διαθέσει ποσό ύψους 10 δις ευρώ.
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ θα πληρώσει 15,5 ευρώ για κάθε μια δόση του εμβολίου της Pfizer, συνολικά δηλαδή θα διαθέσει 3,1 δις ευρώ για 200 εκατομμύρια δόσεις, ποσό που μπορεί να αυξηθεί και στα 4,65 δις ευρώ εφόσον ζητήσει άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις, ενώ θα δώσει 10 ευρώ για κάθε μια από τις 225 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της CureVac, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν να διατίθενται στα τέλη Μαρτίου.
Αν και ακόμα δεν έχει καταστεί γνωστό πόσο καιρό θα διαρκεί η ανοσία που θα προκαλούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, όλος ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του σε αυτά, καθώς από τη στιγμή που αποτρέπουν να νοσήσει κάποιος σοβαρά, είναι η μόνη λύση προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνει εδώ και έναν χρόνο ο πλανήτης.

Ήπιες μεταβολές στις αγορές της Ασίας - O Nikkei 225 στο -0,4%, ο Shanghai Composite στο +0,4%

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τον αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα που θα έχει η αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού τόσο στην Ιαπωνία, όσο και σε άλλες μεγάλες οικονομίες.
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το χρηματιστήριο στο Τόκιο έκλεισε με ήπια πτώση.
O Αsia Dow ενισχυόταν 0,2% στις 3.606 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,42%, στις 25.527,37 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε αντίθετα με οριακή άνοδο 0,06%, στις 1.727,39 μονάδες.
Στις 26.410 μονάδες διαπραγματεύεται ο Hang Seng με άνοδο 0,2%.
Ο Shanghai Composite Index ενισχύεται 0,44% στις 3.377 μονάδες.
Ο Sensex σημειώνει άνοδο 0,24% στις 44.126 μονάδες.
Ήπια πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,3% στα 41,76 δολ. το βαρέλι.
Το πετρέλαιο τύπου Brent σημειώνει οριακή πτώση στα 44,17 δολ. το βαρέλι.
Την επιστροφή περισσότερων από 400 δισεκ. δολ. στο αμερικανικό Δημόσιο ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jay Powell, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin.
Tα χρήματα που θα επιστραφούν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, θα αξιοποιηθούν μέσω του κυοφορούμενου δημοσιονομικού πακέτου, για το οποίο Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ερίζουν για περισσότερο από τέσσερις μήνες.
«Ζητώ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιστρέψει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια στο Υπουργείο Οικονομικών, έγραψε ο Mnuchin σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Fed, Powell.
«Το Κογκρέσο ζητά 455 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ποσό αυτό αποτελείται από 429 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπερβάλλοντα κονδύλια του Δημοσίου για τα μέτρα που έλαβε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και άλλα 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε αχρησιμοποίητα ταμεία άμεσων δανείων προς το Δημόσιο».
Mε άλλα λόγια, ο Mnuchin ζήτησε να τερματιστούν -προς το παρόν- δύο προγράμματα που υποστηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών.
Το ένα είναι το Main Street Lending Program, το οποίο στοχεύει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Και ένα άλλο που αφορούσε την αγορά εταιρικών ομολόγων.
Τα προγράμματα αναμένεται να λήξουν στο τέλος του έτους.
Σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν στις αρχές Μαρτίου για να ανοίξουν οι αγορές που είχαν παγώσει κατά τη διάρκεια του πανικού που προκάλεσε ο φόβος για την πανδημία.
Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν σπάνια – ιδίως το Main Street Lending Program.
«Ενώ τμήματα της οικονομίας εξακολουθούν να επηρεάζονται σοβαρά και χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη, η χρήση αυτών των διευκολύνσεων είναι περιορισμένη», δήλωσε ο Mnuchin σε επιστολή του στον πρόεδρο της Fed Jerome Powell.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιδιώκει την παράταση κάποιων προγραμμάτων της Fed, τα οποία πρόκειται να λήξουν.
Ανάμεσα σε αυτά που ζήτησε ο Mnuchin ήταν την επέκταση για ακόμα τρεις μήνες του προγράμματος αγοράς εμπορικών ομολόγων εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και του backstop που σχετίζεται με το πανδημικό πρόγραμμά της.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης