Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άνευρη στάση αναμονής στο ΧΑ +0,04% στις 699 μον. με Πειραιώς +4% και Ελλάκτωρα +3% - Διατηρείται ακόμη το σενάριο των 740 μον.

Άνευρη στάση αναμονής στο ΧΑ +0,04% στις 699 μον. με Πειραιώς +4% και Ελλάκτωρα +3% - Διατηρείται ακόμη το σενάριο των 740 μον.
Ο Γενικός Δείκτης πλησίον στο τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, ενώ διατηρείται ακόμη το σενάριο των 740 μονάδων.
(upd16)Στάση αναμονής καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 699 μονάδες, με επίκεντρο την Πειραιώς που συνέχισε ανοδικά στο +4% από +7% υψηλό ημέρας ενώ στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε μόνο ο Ελλάκτωρας στο +3,47%....με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε το κλείσιμο των παραγώγων σειράς Νοεμβρίου, με οριακή μεταβολή στους βασικούς δείκτες.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρα καθώς η όλη διαδικάσία οδεύει προς το τέλος της με βασικά θέματα την αλλαγή διοίκησης, αύξηση κεφαλαίου, αλλαγές στα ποσοστά των βασικών μετόχων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 699 μονάδες, με σωρευτικά κέρδη την τρέχουσα εβδομάδα +6,67%, πλησίον στο τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, ενώ διατηρείται ακόμη το σενάριο των 740 μονάδων και με ισχυρή στήριξη του ΚΜΟ (expo) των 200 ημερών στις 668,70 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 373 μονάδες, με σωρευτικά κέρδη την τρέχουσα εβδομάδα +20,68% και με κέρδη +58,02% από την αρχή του μήνα Νοεμβρίου.
ΟΙ τραπεζικές μετοχές πρωτοστατούν στις επιλογές των επενδυτών παρά το γεγονός ότι τα βασικά προβλήματα του κλάδου παραμένουν άλυτα ….με τον επόμενο στόχο να εντοπίζεται στην ζώνη των 385-395 μονάδων.

Γενικότερα, η αλλαγή της τάσης στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βασίζεται στις προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό αλλά και τις ενέσεις της ελληνικής οικονομίας αναφορικά με τα προγράμματα ανάκαμψης που από ότι φαίνεται θα καθυστερήσουν καθώς δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία  στις χώρες της Ε.Ε.
Ειδικότερα, το  βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία καθυστερεί ακόμα περισσότερο την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τα συνέπεια την εκταμίευση των πολυαναμενόμενων κεφαλαίων προς τα κράτη-μέλη ενώ στο καλύτερο σενάριο, τα κεφάλια δεν θα εκταμιευθούν πριν το γ' τρίμηνο του 2021 παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έλεγαν ότι τα κεφάλαια θα ήταν διαθέσιμα από τον Ιανουάριο.
Από την άλλη, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο στην πανδημία και στην ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων την ίδια στιγμή μια άλλη σοβαρή κρίση είναι σε εξέλιξη και αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την επιδείνωση όλων των δεικτών και την αγωνία για την επόμενη μέρα.
Στο -10,5% προβλέπει το τελικό ποσοστό της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2020, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του bankingnews.gr
Επίσης, για το 2021 εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα είναι της τάξεως του 4,8%, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του 7,5%, υπό την προϋπόθεση μάλιστα να εισρεύσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.
Στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Πειραιώς +4% και με σωρευτικά κέρδη την τρέχουσα εβδομάδα +47,43% και ακολούθησαν Eurobank +1,42%, Εθνική +0,54% ενώ η Αlpha Bank οριακά υποχώρησε στο -0,36%. 
Overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, συστήνει η JP Morgan για τη Eurobank, με την τιμή στόχο στα 0,70 ευρώ, ενώ η Goldman Sachs, τοποθετεί χαμηλότερα την τιμή στόχο της Eurobank, στα 0,53 ευρώ, με ουδέτερη (neutral) σύσταση.
Σημειώνεται ότι στο 9μηνο του 2020 η Eurobank εμφάνισε ζημία 1,081 δισεκ. ευρώ λόγω προφανώς της μεγάλης πρόβλεψης για το Cairo των 7,5 δισεκ. τιτλοποίησης προβληματικών δανείων.
Χωρίς την ζημία από το Cairo εμφάνισε κέρδη 348 εκατ και στο γ΄ τρίμηνο σημείωσε κέρδη 84,7 εκατ.
Όμως το πιο σημαντικό στοιχείο που διαγνώσαμε είναι ότι η Eurobank έχει μακράν τις περισσότερες προβλέψεις σε σχέση με τα NPEs το λεγόμενο coverage ratio NPEs στο 62,5% και η επίδοση αυτή είναι πολύ δυνατό στοιχείο για την στρατηγική της τράπεζας στα εναπομείναντα προβληματικά ανοίγματα των 6,1 δισεκ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/11 στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,68% -  με ιστορικό χαμηλό στις 18/11 στο 0,621% - και το ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,60% -  με ιστορικό χαμηλό στις 9/11 στο 0,572% - και με το μεταξύ τους spread στις 8 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 115 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,66% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,16%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασεις με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με την Eurobank -3,28%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,42% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,21%.
Περί τις 14:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25 ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,72% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,86%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,04% στις 699 μονάδες έχοντας υψηλό στις 705,22 μονάδες και χαμηλό 697,71 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 33,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,2 εκατ. ευρώ και όγκου 304 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιηθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 76 χιλ. τεμάχια αξίας 977 χιλ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 38,2 χιλ. τεμάχια αξίας 394 χιλ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ 80 χιλ. τεμάχια αξίας 545 χιλ. ευρώ και η EPSILON NET A.E. 110 χιλ. τεμάχια αξίας 314 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 699 μονάδες, πλησίον στο τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων και ακολουθούν οι 710 - 715 μονάδες και η ισχυρή αντίσταση των 740 μονάδων
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 690 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη του ΚΜΟ (expo) των 200 ημερών στις 668,70 μονάδες και οι 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 373 μονάδες, με πρώτη αντίσταση βρίσκονται τις 385-395 μονάδες και ακολουθούν  οι 405 και οι 420 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 350-345 μονάδες και ακολουθούν οι 335 -325 μονάδες και  315 μονάδες και οι 300 μονάδες.

Στις τράπεζες η ευθύνη για τα μορατόρια με βάση τα stress tests

Γύρω από τον τρόπο διαχείρισης των μορατορίων συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ τραπεζών και των αρμοδίων αρχών ιδιαίτερα μετά από την επισήμανση της Ευρωπαϊκής Αρχής τραπεζών για το πως θα γίνει η διαχείριση των συγκεκριμένων δανείων σε αργία για τις ανάγκες των stress tests.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ΕΒΑ και ο SSM δέχονται σημαντικές πιέσεις να επεκτείνουν τα μορατόρια και στην τρέχουσα χρονιά όμως οι αρχές είναι φανερό πως πετούν το μπαλάκι στις τράπεζες και πως ο τρόπος της διαχείρισης θα γίνει κατά περίπτωση.
Οι δε τράπεζες ασφαλώς θα ελεγχθούν για την πολιτική τους.
Η κατά περίπτωση επιλογή  αφορά τόσο τις εκτιμήσεις των τραπεζών για το ποια δάνεια από τα μορατόρια θα κοκκινήσουν και ποια όχι, αλλά και το ποια δάνεια πρέπει να μπουν από εδώ και πέρα και για κάποια μικρή περίοδο σε μορατόρια.
Οι αρχές φαίνεται πως καθιστούν σαφές χωρίς να εκδίδουν ανακοινώσεις πως οι τράπεζες θα έχουν την ευθύνη των μορατορίων.
Αυτό μέχρι στιγμής λέει η γλώσσα της σιωπής των θεσμών.
Ασφαλώς η αντιμετώπιση αυτή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο αναλόγως των αναγκών που δημιουργεί η πανδημία.
Όμως, πάντα στο τέλος της ημέρας οι τράπεζες είναι αυτές που θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό.
Πέντε κρίσιμα σημεία βλέπουν οι  Έλληνες τραπεζίτες σε ότι αφορά τη διαχείριση των δανείων σε μορατόρια
1) Ποιες είναι οι εκτιμήσεις οι πλησιέστερες προς την αλήθεια για το πόσα δάνεια μέσα από τα μορατόρια θα κοκκινίσουν
Οι εκτιμήσεις αυτές μιλούν για 10-15 δισ. ευρώ ποσό εξαιρετικά υψηλό να το αντέξουν οι ελληνικές τράπεζες.
2) Πως θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τα δάνεια τα οποία από 1.1.21 τα επαναφέρουν στη ζωή.
Οι τράπεζες θα καταγράψουν σοβαρή ελαστικότητα αρκεί οι δανειολήπτες να πληρώνουν και ένα μικρό ποσοστό της δόσης της τάξης του 20%-30% ώστε τα δάνεια αυτά να μην θεωρούνται κόκκινα κάτι που θα σήμαινε επιπλέον προβλέψεις.
3) Δίδονται καινούρια μορατόρια;
Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες δεν ακολουθούν όλες την ίδια πολιτική.
Κάποιες τράπεζες έχουν κάνει πρόβλεψη σε ότι αφορά ορισμένους κλάδους για μορατόρια διετίας.
Σε ότι αφορά τους ιδιώτες κάποιες τράπεζες επεκτείνουν τα μορατόρια ως το τέλος του έτους- αν αυτά έληξαν - κάποιες άλλες όχι και προτιμούν την αφύπνιση έστω και μικρών δόσεων.
Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, περίπου για όλες υπάρχει πρόβλεψη μορατορίων ως το τέλος της χρονιάς.
4) Θα ευοδωθεί η πίεση που δέχονται οι θεσμοί από τα μεγάλα τραπεζικά συγκροτήματα του εξωτερικού;
Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες και είναι μικτές.
Σε κάθε περίπτωση οι κανόνες για τα stress tests της ΕΒΑ καταγράφουν πως οι θεσμοί δεν σκέφτονται επεκτάσεις.
Επομένως ανήκει στις τράπεζες η σωστή καταγραφή, η σωστή προβολή στο μέλλον για τα δάνεια που συνεχίζουν να είναι σε μορατόρια.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα συνεχίσουν να υφίστανται ελέγχους και εάν η κρίση τους για κάποια δάνεια έχει πέσει έξω, ο έλεγχος θα καταλογίσει α. ευθύνες β. προβλέψεις.

Η επικαιρότητα

Εντός του Δεκεμβρίου θα πρέπει να αναμένονται οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς σήμερα Παρασκευή 20/11 η Pfizer/BioNTech θα καταθέσει αίτηση στην υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου της ενώ αντίστοιχη αίτηση θα υποβάλλει εντός των επόμενων ημερών και προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με τη σχετική έγκριση να αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου.
Εφόσον δοθούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις, η Pfizer δηλώνει πως είναι έτοιμη να διαθέσει άμεσα τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, οι οποίες έχουν ήδη παραχθεί, ενώ είναι σε θέση να παράξει άλλες 50 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του 2020.
Για την προμήθεια των εμβολίων της Pfizer/BioNTech και της CureVac η ΕΕ προτίθεται να διαθέσει ποσό ύψους 10 δις ευρώ.
Πάντως, το δεύτερο κύμα της επιδημίας τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη με τα ημερήσια κρούσματα να εξακολουθούν να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 57.011.978 και οι νεκροί σε 1.362.424.
Στην Ελλάδα, και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα η κατάσταση είναι εφιαλτική, καθώς αν και έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, ο ιός δεν υποχωρεί με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία που εξακολουθούν να δέχονται καθημερινά εκατοντάδες περιστατικά, να έχουν πλέον κορεστεί και να μην μπορούν να ανταποκριθούν.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας και να μη δούμε «εικόνες Ιταλίας» με διαλογή ασθενών για το ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 20/11 ότι προχωρά στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών, παρά την άρνηση των ιδιοκτητών κλινικών.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει τη μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό προς νοσοκομεία της κεντρικής και νότιας Ελλάδας ενώ η  μεταφορά των ασθενών σχεδιάζεται να γίνει είτε με αεροδιακομιδές είτε με επίγεια μέσα, όπως για παράδειγμα ειδικά διαμορφωμένα τρένα, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους ασθενείς.
Μέχρι στιγμής η Αττική αντέχει και χάρη σε αυτή την αντοχή είναι που παραμένει όρθιο ακόμα και το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Οι ειδικοί υποστήριζαν πως από αύριο Σάββατο 21/11 θα αρχίζαμε να βλέπουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπήρχε μεγάλη μείωση στα κρούσματα.
Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται και για αυτό το λόγο πολλοί επιστήμονες προτείνουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα και πιο αυστηρό lockdown.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για άρση του lockdown στις 30/11 και για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα εντός των πρώτων δύο εβδομάδων του Δεκεμβρίου, δεν ανταποκρίνονται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, στην πραγματικότητα.
Άλλωστε σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς θα γίνει μόνο όταν υπάρξει σημαντική αποσυμπίεση στο ΕΣΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85.261 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 1.347.

Ήπιες μεταβολές στις ασιατικές αγορές

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν σήμερα 20/11 στις ασιατικές αγορές καθώς εντείνεται η ανησυχία για τον αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα που θα έχει η αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού τόσο στην Ιαπωνία, όσο και σε άλλες μεγάλες οικονομίες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Νikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,42%, ο δείκτης  Shanghai στην Κίνα στο +0,44%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,20% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,24%

Στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στάση αναμονής τηρούν σήμερα 20/11 οι επενδυτές στα διεθνή χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις εξελίξεις από το μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το κλίμα διεθνώς είναι υποτονικό, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε ότι τα βασικά προγράμματα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην αμερικανική κεντρική τράπεζα θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου, φέρνοντας την απερχόμενη κυβέρνηση Trump σε αντιπαράθεση με τη Fed.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,65%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,55% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,40%, ο S&P στο -0,30%, ο Nasdaq στο +0,05% και το ETF GREC στο +0,46% (21,90 δολ.)

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα – Στο επίκεντρο η Πειραιώς +4%    
 
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει για μια ακόμη συνεδρίαση.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,4075 ευρώ, με άνοδο +0,54% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισεκ.. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6612 ευρώ, με πτώση -0,36%, με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,04 ευρώ, με άνοδο +4% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 454 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4645 ευρώ, με άνοδο +1,42% με όγκο 7,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6150 ευρώ, με άνοδο +3,02% και με κεφαλαιοποίηση 274 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2025 ευρώ, με άνοδο +2,48% και όγκο 384 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 296 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές  - Στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρας +4%

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ανοδικά ξεχώρισε ο Ελλάκτωρας +3,47% και ακολούθησαν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,84%, Jumbo, Motor Oil και Φουρλής...
H Coca Cola έκλεισε στα 24,99 ευρώ, με πτώση -0,04% και κεφαλαιοποίηση στα 9,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με άνοδο +1,17% και αποτίμηση 6,11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,9750 ευρώ, με άνοδο +1,27%  και αποτίμηση 1,39 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,35 ευρώ, με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 545 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,60 ευρώ, με άνοδο +0,82% και αποτίμηση 2,94 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,26 ευρώ, με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,09 ευρώ, με πτώση -2,12% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,03 ευρώ, με πτώση -2,34% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,36 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,30 ευρώ, με πτώση -2,46% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,80 ευρώ, με πτώση -1,16% και κεφαλαιοποίηση 724 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,74 ευρώ, με πτώση -2,22%  και κεφαλαιοποίηση 194 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0384 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 36 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,68%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην ιταλική αγορά ομολόγων  
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε στις 18/11σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,621% καθώς οι τιμές τεχνηέντως διαμορφώνονται λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ αλλά και μετά την ανακοινώσεις από την Moderna και την Pfizer/Biontech για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,68% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,60%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,68% με το αμερικανικό 10ετές 0,84% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 65 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,08% με απόδοση αγοράς -0,05% και απόδοση πώλησης -0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,89 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,001%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,17% στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,49% και απόδοση πώλησης 0,46%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,59%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,64% με απόδοση αγοράς 0,65% και απόδοση πώλησης 0,63%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 18 Νοεμβρίου με απόδοση 0,621%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 135,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και 0,96% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 158,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%
Το ιστορικό χαμηλό 1,00% σημειώθηκε στις 18 Noεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 127 μονάδες βάσης από 121 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 115 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,15% ή 115 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/11 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης μετά τα χθεσινά ιστορικά χαμηλά. 
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα νέα για το εμβόλιο, που αναπτύσσουν η Moderna και η Pfizer -BioNTech.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 20 Νοεμβρίου 2020 στο 0,60%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/11/2020 στο -0,59% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,30% να σημειώνεται στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,04% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,035% να σημειώνεται στις 19 Nοεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,07% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,60% και με ιστορικό χαμηλό 0,572% στις 9 Νοεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,21%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020 στο 0,198%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης