Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΒΑ: Στα 871 δισ. τα δάνεια σε μορατόρια - Άμεσα να σχηματιστούν προβλέψεις, κίνδυνος απότομης αύξησης των δεικτών NPEs

ΕΒΑ: Στα 871 δισ. τα δάνεια σε μορατόρια - Άμεσα να σχηματιστούν προβλέψεις, κίνδυνος απότομης αύξησης των δεικτών NPEs
Οι τράπεζες στην Κύπρο, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία είχαν το υψηλότερο μερίδιο των συνολικών δανείων που υπόκεινται σε μέτρα ανακούφισης
Τραπεζικά δάνεια συνολικού ύψους 871 δισ. ευρώ επωφελήθηκαν από τα μέτρα ανακούφισης λόγω COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, στην πρώτη της εκτίμηση για τα προβληματικά δάνεια.
Τα μορατόρια ή τα μέτρα ανακούφισης, όπως οι αναστολές πληρωμών και οι κρατικές εγγυήσεις, επιταχύνθηκαν μετά τα lockdown τον Μάρτιο για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Περίπου το 17% των δανείων που υπόκεινται σε μέτρα ανακούφισης ταξινομήθηκαν ως «Στάδιο 2» έως τα τέλη Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες υποχρεούνται να αρχίσουν να προβλέπουν πιθανές ζημίες - υπερδιπλασιασμένες του μεριδίου για το σύνολο των δανείων, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
«Οι τράπεζες πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και να αξιολογούν συνεχώς την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων αυτών των ανοιγμάτων», πρόσθεσε η ΕΒΑ.
Οι τράπεζες στην Κύπρο, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία είχαν το υψηλότερο μερίδιο των συνολικών δανείων που υπόκεινται σε μέτρα ανακούφισης, ενώ οι τράπεζες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία είχαν τον υψηλότερο όγκο.
Το σύνολο των 871 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύει το 6% των συνολικών δανείων των τραπεζών σε δείγμα 130 τραπεζών, ενώ το 16% των δανείων σε μικρές εταιρείες έλαβαν μορατόριουμ, ακολουθούμενο από το 12% των εμπορικών δανείων σε ακίνητα και το 7% των στεγαστικών δανείων, δήλωσε η ΕΒΑ.
Περίπου τα μισά από τα δάνεια που υπόκεινται σε μορατόριουμ έπρεπε να λήξουν πριν από τον Σεπτέμβριο, ενώ το 85% των δανείων θα λήξει πριν από τον επόμενο μήνα.
Οι κίνδυνοι "cliff edge" καθώς λήγουν τα μορατόρια, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κάμψη, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ξαφνική σημαντική αύξηση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε η ΕΒΑ.
Όπως σημείωσε η ΕΒΑ το δεύτερο κύμα του COVID-19 είχε ήδη οδηγήσει ορισμένες χώρες να επεκτείνουν τα μορατόρια πέρα ​​από το τέλος του έτους, αλλά προειδοποίησε: μπορεί να αναπτύξει μια κουλτούρα μη πληρωμής.
Η ΕΒΑ θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της Άσκησης Διαφάνειας για να παρέχει λεπτομερή στοιχεία για κάθε τράπεζα σχετικά με τα δάνεια στις 11 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης