Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Στήριξη Macron στους Αρμένιους, αιχμές σε Τουρκία και Ρωσία για το Nagorno Karabakh

Γαλλία: Στήριξη Macron στους Αρμένιους, αιχμές σε Τουρκία και Ρωσία για το Nagorno Karabakh
Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με μία τουρκορωσική συζήτηση, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron εξέφρασε την υποστήριξή του στην αρμενική κοινότητα, μεταβαίνοντας στην έδρα ενός «τηλεφωνικού μαραθωνίου» για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του πληθυσμού στην Αρμενία και στο Nagorno Karabakh την πληγείσα από τον πόλεμο αυτονομιστική περιοχή του Αζερμπαϊτζάν της οποίας πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αρμένιοι.
«Αυτή η ανθρωπιστική δέσμευση είναι προφανώς αυτό που οφείλουμε στους 120.000 εκτοπισμένους από το Nagorno Karabakh και τις επτά επαρχίες (που ελέγχονται πλέον από το Αζερμπαϊτζάν), αλλά και σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αρμένιους που ζουν σήμερα σε συνθήκες που είναι αφόρητες, υποσιτιζόμενοι και σε πολύ μεγάλη φτώχεια«, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ένα πρώτο αεροπλάνο αναμένεται να αναχωρήσει από τη Γαλλία από την Κυριακή με τη βοήθεια της κυβέρνησης και του Γαλλικού Αρμενικού Ταμείου (φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής, ζεστά ρούχα και παιχνίδια.
Ο τηλεφωνικός μαραθώνιος άρχισε την Πέμπτη 19/11/2020. Έχει συγκεντρώσει 1,7 εκατομμύριο ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 2 εκατομμύρια.
Περίπου είκοσι άνθρωποι εργάζονται στην αίθουσα αυτή, σε ένα κτίριο που διέθεσε για τον σκοπό αυτό ένας όμιλος τηλεπικοινωνιών.
Ο κύριος στόχος είναι η αρμενική διασπορά στη Γαλλία η οποία, με 600.000 μέλη, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, ο Macron εξήγησε ότι η Γαλλία ζητούσε «μια πολιτιστική εκεχειρία» για να αποφευχθεί η «καταστροφή της αρμενικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς» στην περιοχή.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε επίσης την επιθυμία του για μια «διεθνή εποπτεία» της συμφωνίας που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, με την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία έθεσε τέλος σε εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων στο Nagorno Karabakh.
Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με μία τουρκορωσική συζήτηση, διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης