Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς μπορούν να συνεργαστούν ΗΠΑ – Τουρκία στη Συρία, υπό την προεδρία Biden

Πώς μπορούν να συνεργαστούν ΗΠΑ – Τουρκία στη Συρία, υπό την προεδρία Biden
Υπάρχει μία αλλαγή στην αμερικανική διοίκηση, που αναμένεται να διευκολύνει την  προσέγγιση των δύο χωρών στο ζήτημα της Συρίας
Η νίκη του Joe Biden στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και οι αλλαγές στην αμερικανική διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του υπουργού Άμυνας, Mark Esper, πιθανώς να σηματοδοτήσουν και αλλαγές στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας στο θέμα της Συρίας.  
Υπάρχει μία αλλαγή στην αμερικανική διοίκηση, που αναμένεται να διευκολύνει την  προσέγγιση των δύο χωρών στο ζήτημα της Συρίας, σημειώνει η Daily Sabah που επικαλείται αναλυτές και αναφέρεται τόσο στην απομάκρυνση του Esper όσο και σε εκείνη του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη χώρα αυτή, James Jeffrey.
Μέχρι ο Biden να ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου 2021, αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα.
«Εξαρτάται πραγματικά από το τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση Trump όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και τις ενέργειές του, ενώ υπάρχει αυτός ο μεταβατικός χρόνος», δήλωσε ο Obaida Hitto, ανταποκριτής του TRT World στη Συρία.
Ωστόσο δεδομένου ότι ο Trump αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των εκλογών και ετοιμάζεται για μια νομική μάχη, δεν είναι ακόμα σαφές ποια θα είναι η ακριβής έκβαση της κατάστασης στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα η κυβέρνηση Trump με τις αλλαγές αυτές κατά τη μεταβατική περίοδο πιθανώς να επιδιώκει ορισμένες βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιδιώκει να απομακρύνει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ απλώς να της επιβάλλει πιο σκληρούς όρους, εκτιμά η Daily Sabah.
Πολλαπλά ζητήματα επιδεινώνουν τις διμερείς σχέσεις, με τη Συρία να διατηρεί τη θέση της ως η πιο περίπλοκη λόγω αντιφατικών συμφερόντων.
Καθώς η διοίκηση του Biden θα εγκαθίσταται στην εξουσία, ο συριακός εμφύλιος πόλεμος θα κλείσει μια δεκαετία τον Μάρτιο του 2021.
Χωρίς τέλος στην εν εξελίξει σύγκρουση, η χώρα εξακολουθεί να χωρίζεται μεταξύ περιοχών που ελέγχονται από το καθεστώς Assad, των βορειοδυτικών που καταλαμβάνουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και στα βορειοανατολικά κυριαρχούνται από «τρομοκρατικές ομάδες» (σ.σ. οι YPG).
Σύμφωνα με την εφημερίδα, κομβικό σημείο είναι η στάση του Biden απέναντι στους Κούρδους μαχητές YPG, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.
Την αμερικανική στήριξη στους YPG άρχισε να παρέχει ο Barack Obama με αντιπρόεδρο τον Joe Biden, εάν αυτή η στάση συνεχιστεί, απειλούνται με ολική ρήξη οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.
Οι αναφορές Biden υποδηλώνουν πως θα υπάρξει αλλαγή στην αμερικανική πολιτική στη Συρία.
Αναμένεται να υποστηρίξει τους YPG και θα επιδιώξει μία διεθνή διάσκεψη για πολιτική λύση χωρίς να αποκλείσει το καθεστώς Assad.
Επίσης ο Biden  φαίνεται πρόθυμος να διατηρήσει μια μικρή στρατιωτική παρουσία στη βορειοανατολική Συρία με μεγαλύτερη υποστήριξη για το SDF που κυριαρχείται από δυνάμεις των YPG  διατηρώντας παράλληλα κυρώσεις στο καθεστώς.
Γενικότερα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αλλάξει την ευνοϊκή στάση Trump απέναντι σε Τουρκία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία προκειμένου να ανακόψει τη διευρυνόμενη ρωσική επιρροή στη Μέση Ανατολή.
Η τουρκική ηγεσία καθιστά σαφές, πώς μόνο  με αλλαγή της αμερικανικής στάσης απέναντι στους YPG θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία στο καυτό ζήτημα της Συρία
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης