Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς πρέπει να καθοριστεί από τον Ηρακλή 2 όχι από τον Paulson – Θα απαιτηθούν 1,5 με 2 δισ όχι 800 εκατ

Γιατί η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς πρέπει να καθοριστεί από τον Ηρακλή 2 όχι από τον Paulson – Θα απαιτηθούν 1,5 με 2 δισ όχι 800 εκατ
Η ιδιωτικοποίηση πρέπει να είναι στόχος αλλά πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η εξυγίανση όχι να ικανοποιηθούν τα αλλότρια σχέδια του Paulson που καραδοκεί.
Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο έντονα ορισμένοι αναφέρουν ότι μετά την προσωρινή κρατικοποίηση της Πειραιώς όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα ελέγχει το 61,3% από 26,4% λόγω της μετατροπής του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές ύψους 2,040 δισεκ. θα πρέπει να επέλθει άμεσα ιδιωτικοποίηση.
Η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης προϋποθέτει αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ αλλά ο SSM ο εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών της ΕΚΤ θα ήθελε 1 δισεκ. ευρώ αύξηση κεφαλαίου για να εξασφαλιστεί ότι θα μπορέσει η τράπεζα να ολοκληρώσει και τις μελλοντικές τιτλοποιήσεις.
Ταυτόχρονα η μετοχή έχει ανακάμψη με την κεφαλαιοποίηση στα 455 εκατ από 300 εκατ εσχάτως ή τιμή 1,04 ευρώ με προοπτική 1,20 ευρώ ευρώ.
Η προσέγγιση αυτή όμως έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με ότι έχει συμβεί έως τώρα.

Κόκκινη κάρτα για την στρατηγική του Paulson

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της πρότασης του Paulson και των σχεδίων για άμεση ιδιωτικοποίηση;
Ο Paulson που κατέχει το 6,64% των μετοχών της Πειραιώς επί της ουσίας επιχείρησε μέσω μια αύξησης 800 εκατ ευρώ να αγοράσει 7,5 δισεκ. κεφαλαίων.
Με 300 εκατ που ήταν τότε η κεφαλαιοποίηση – έχει πλέον φθάσει στα 455 εκατ – μια αύξηση 800 εκατ θα αλλοίωνε άρδην την μετοχική σύνθεση της τράπεζας υπέρ των μετόχων που θα συμμετείχαν στην αύξηση και εις βάρος του δημοσίου.
Το ΤΧΣ εκπροσωπώντας το δημόσιο θα εξαϋλωνόταν στο 12% περίπου.
Αυτά τα σχέδια όμως τα απέρριψε η κυβέρνηση, καθώς διέγνωσε ότι σχεδιάζονταν κινήσεις εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.
Τα νέα σχέδια που παρουσιάζονται και επικεντρώνονται στην γρήγορη ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς σε τι διαφέρουν από τα σχέδια του Paulson;
Π.χ. όταν ο Paulson σχεδίαζε με αύξηση 800 εκατ να αγοράσει 7,5 δισεκ. κεφάλαια δηλαδή με αποτίμηση 0,10 της λογιστικής αξίας δεν γνώριζε ότι υπάρχει ένα Cocos που θα μετατραπεί σε μετοχές;
Θα υποθέσουμε ότι ο Paulson όχι απλά γνώριζε αλλά επιδίωξε την μετατροπή του Cocos σε μετοχές για να επιταχυνθούν και τα δικά του σχέδια.

Εξυγίανση αλλά πως;

Η τράπεζα Πειραιώς ακολουθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης, ώστε τα προβληματικά δάνεια στο τέλος να υποχωρήσουν κάτω από 10% του συνόλου των δανείων NPEs ratio 5% από 48% της τρέχουσας περιόδου.
Για να μπορέσει η Πειραιώς να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πλήρως οι ανάγκες σε κεφάλαια που θα έχει η εμπλοκή της τράπεζας στον Ηρακλή 2.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς – που ανακοινώνει τα αποτελέσματα 9μήνου στις 23 Νοεμβρίου 2020 – πούλησε την τιτλοποίηση Phoenix 2 δισεκ. στην Intrum και θα πουλήσει και την τιτλοποίηση Vega στην Intrum 5 δισεκ. NPEs.
Έχουμε εξηγήσει γιατί όλες τις τιτλοποιήσεις NPEs η Πειραιώς είναι εγκλωβισμένη να τις πραγματοποιεί με την Intrum καθώς υπάρχει η ρήτρα του 2,5% πέναλτι όπερ σημαίνει εάν η Πειραιώς πουλήσει μια τιτλοποίηση σε τρίτο επενδυτή π.χ. 6 δισεκ. NPEs θα πρέπει να καταβάλλει ως penalty στην Intrum το 2,5% των 6 δισεκ. ή 150 εκατ ευρώ.
Επίσης η Πειραιώς πληρώνει κάθε χρόνο 165 εκατ με 175 εκατ στην Intrum όπερ σημαίνει ότι τα 410 εκατ που κατέβαλλε για να διαχειριστεί τα σχεδόν 30 δισεκ. NPEs θα τα αποσβέσει πολύ γρήγορα.
Η συμφωνία της Intrum με την Πειραιώς δεσμεύει την τράπεζα και την ίδια στιγμή η Intrum προνομιακά αγοράζει τις τιτλοποιήσεις άπαξ και η Πειραιώς δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους της σύμβασης που έχει υπογραφεί.

Πόσα κεφάλαια απαιτούνται;

Το βασικό ερώτημα που εγείρεται είναι πόσα κεφάλαια χρειάζεται η Πειραιώς;
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα της τράπεζας Πειραιώς.  
-Διαθέτει 7,5 δισεκ. κεφάλαια
-Δεν θα πληρώσει τους τόκους του Cocos τα 165 εκατ άπαξ και θα μετατραπεί σε μετοχές.
-Θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια τον συντελεστή και όχι τα κεφάλαια από την μείωση του πιστωτικού ρίσκου των δανείων της MIG.
Η MIG θα καταβάλλει στην Πειραιώς περίπου 160 εκατ από το deal της Vivartia με το CVC των 175 εκατ. μειώνοντας τον δανεισμό.
-Θα υλοποιήσει νέα τιτλοποίηση την Vega 5 δισεκ. NPEs με έκδοση senior bond 1,4 δισεκ. και με κεφαλαιακή επίδραση 1,2 με 1,3 δισεκ. ευρώ.
Το άθροισμα αυτών είναι 7,5 δισεκ. – 1,3 δισεκ. = 6,2 δισεκ. ευρώ που θα μειώσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 16,1% περίπου στο 14% με παράλληλη μείωση του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού.
Το SREP ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας προσδιορίζεται λόγω της πανδημίας σε 11,25% αλλά ο πραγματικός, αυτός που ίσχυε προ κορωνοιού ήταν 14,25%.
Η Πειραιώς όμως θα έχει απομείνει με 16 δισεκ. NPEs και ας υποθέσουμε ότι θα δημιουργηθούν άλλα 3 δισεκ. προβληματικά δάνεια συνολικά 19 δισεκ. NPEs έναντι 6,2 δισεκ. κεφαλαίων

Το 1 δισεκ. αύξηση κεφαλαίου σίγουρα δεν επαρκεί – Χρειάζεται 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ ΑΜΚ

Μια αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ που θα ήθελε να υλοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς δεν επαρκεί αλλά γιατί;
Με 19 δισεκ. NPEs 16 δισεκ. παλαιά και 3 δισεκ. νέα για να υποχωρήσουν κάτω από 5 δισεκ. τα NPEs (5 δισεκ NPEs σημαίνει 10% NPEs ratio) και με coverage ratio 48% θα χρειαστεί να δαπανήσει 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς σχεδιάζει είτε μια μεγάλη τιτλοποίηση 13 -14 δισεκ. ή κατά το ορθότερο δύο τιτλοποιήσεις 7 και 6 δισεκ. NPEs που θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2.
Η Πειραιώς θα διαθέτει 6,2 δισεκ. ευρώ κεφάλαια -2,5 δισεκ. για τις νέες τιτλοποιήσεις του Ηρακλή 2 σημαίνει ότι θα έχει απομείνει με 3,7 με 4 δισεκ. κεφάλαια.
Η Πειραιώς θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 δισεκ. ή 2 δισεκ. ευρώ αύξηση κεφαλαίου οπότε τα 3,7 με 4 δισεκ. +1,5 με 2 δισεκ. = 5,5 με 6 δισεκ. ευρώ.
Με βάση τον ισολογισμό της τράπεζας, της ανάγκης για ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας όχι 14,25% αλλά 13,75% ο ίδιος δείκτης που ισχύει για όλες τις τράπεζες προ κορωνοιού, της ύπαρξης κεφαλαιακού μαξιλαριού και βεβαίως κεφαλαίων για ανάπτυξη θα χρειαστεί 1,5 με 2 δισεκ. κεφάλαια.
Στην εξίσωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα stress tests των τραπεζών θα ανακοινωθούν Ιούλιο 2021.

Συμπέρασμα

Σε κάθε περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς δεν μπορούν να καθοριστούν από τον Paulson αλλά από τον Ηρακλή 2.
Η Πειραιώς μετά την τιτλοποίηση Vega των 5 δισεκ. NPEs σχεδιάζει είτε μια μεγάλη τιτλοποίηση 13-14 δισεκ. είτε δύο τιτλοποιήσεις των 6 και 7 δισεκ. που θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2.
Το ύψος των κεφαλαίων που θα δαπανηθούν σε αυτές τις τιτλοποιήσεις των 13-14 δισεκ. θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Επίσης πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο ΤΧΣ να συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου και στην αύξηση της Πειραιώς για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου αλλά και των ιδιωτών επενδυτών.
Η ιδιωτικοποίηση πρέπει να είναι στόχος αλλά πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η εξυγίανση όχι να ικανοποιηθούν τα αλλότρια σχέδια του Paulson που καραδοκεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης