Τελευταία Νέα
Διεθνή

Neue Zürcher Zeitung: Ο Erdogan ονειρεύεται προσάρτηση της Β. Κύπρου όπως έκανε ο Putin στην Κριμαία

Neue Zürcher Zeitung: Ο Erdogan ονειρεύεται προσάρτηση της Β. Κύπρου όπως έκανε ο Putin στην Κριμαία
O στρατηγικός στόχος Erdogan είναι η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο ώστε αργότερα να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα, όπως προσάρτησε ο Putin την Κριμαία στη Ρωσία το 2014
Σε ένα μακροσκελές άρθρο της η κυριακάτικη Neue Zürcher Zeitung αναφέρεται στα «όνειρα του Erdogan προσάρτησης της Βόρειας Κύπρου», όπως αναφέρει στον τίτλο.
Ο αρθρογράφος περιγράφει τα όσα συνέβησαν και ελέχθησαν στο «πικνίκ» του Τούρκου προέδρου, στην παραλία των Βαρωσίων, πάλαι ποτέ σημαντική λουτρόπολη του νησιού, όπου έκαναν διακοπές διασημότητες, όπως η Elisabeth Taylor και ο Richard Burton.
Ο αρθρογράφος αναφέρεται στα λεγόμενα Erdogan, αλλά κυρίως στην πρόθεση της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών, των Ελλήνων στον νότο, των Τούρκων στον βορρά.
«Αυτό από μόνο του είναι μια πρόκληση» σημειώνει.
«Διότι η επανένωση των δύο τμημάτων συνεχίζει να ισχύει ως επίσημος στόχος των πολύχρονων διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Στην πραγματικότητα ο Erdogan ίσως να έχει κάτι εντελώς διαφορετικό στο μυαλό τους, την προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία.
Θα ήταν η συνέχιση της επεμβατικής του εξωτερικής πολιτικής των περασμένων χρόνων».
Η έγκριτη εφημερίδα της Ελβετίας επικαλείται τον τουρκοκύπριο πολιτικό επιστήμονα  Mette Hattai, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «ο στρατηγικός στόχος είναι η τουρκική προσάρτηση του βόρειου τμήματος σύμφωνα με το μοντέλο του Vladimir Putin με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.
Ένα οργανωμένο δημοψήφισμα με τις ψήφους της πλειοψηφίας στη Βόρεια Κύπρο θα προσέδιδε νομιμοποίηση σε ένα τέτοιο βήμα
.
Στο εσωτερικό του ο Erdoganβρίσκεται υπό μεγάλη πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης και θεωρεί την προσάρτηση ως διέξοδο από τα προβλήματά του» μεταφέρει ο δημοσιογράφος τις απόψεις του τουρκοκύπριου ειδικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης