Τελευταία Νέα
Διεθνή

JPMorgan: Έσοδα-ρεκόρ 1 δισ. δολ. από την αγορά πολύτιμων μετάλλων φέτος

tags :
JPMorgan: Έσοδα-ρεκόρ 1 δισ. δολ. από την αγορά πολύτιμων μετάλλων φέτος
Η JPMorgan κατέχει  σε αξία το ήμισυ της αγοράς πολύτιμων μετάλλων μεταξύ των 10 κορυφαίων επενδυτικών εταιρειών
Έσοδα ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων έχει καταγράψει μέχρι στιγμής η JPMorgan φέτος από την αγορά πολύτιμων μετάλλων, ξεπερνώντας κατά πολύ τους ανταγωνιστές της όπως επισημαίνεται σε  ρεπορτάζ του Reuters.
Η κρίση της πανδημίας αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για τις επενδυτικές τράπεζες που ασχολούνται με χρυσό, ασήμι και άλλα πολύτιμα μέταλλα, καθώς προκάλεσε μαζικές αγορές επενδυτών οι οποίοι στράφηκαν στα αποκαλούμενα «ασφαλή καταφύγια»
Αλλά η JPMorgan αναδείχθηκε η απόλυτα κυρίαρχη, αυξάνοντας το μερίδιό της στην εν λόγω αγορά.
Τα έσοδα της αμερικανικής τράπεζας έως τα μέσα Νοεμβρίου αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το ήμισυ του ποσού των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο η εταιρεία συμβούλων McKinsey CIB Insights εκτιμά ότι οι 10 κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες θα εισπράξουν φέτος από την αγορά των πολύτιμων μετάλλων, κυρίως το χρυσό.
Η αγορά εμπορευμάτων βρίσκεται κοντά στο να συγκεντρώσει φέτος 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και Goldman Sachs αναδεικύνεται πρωταθλήτρια στην κερδοφορία.
Οι μεμονωμένες επενδυτικές τράπεζες σπανίως πραγματοποιούν συναλλαγές ύψους μεγαλύτερου από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εμπορεύματα τα τελευταία χρόνια, και καμία δεν έχει κερδίσει ποτέ περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια από την αγορά πολύτιμων μετάλλων σε ένα έτος.
Η JPMorgan είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Η διαχείριση του κινδύνου

Αιτία για την αύξηση της κερδοφορίας υπήρξε η στροφή των επενδυτών σε χρυσό και ασήμι, κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εν μέσω ανησυχιών ότι η εκτύπωση χρήματος και οι άλλες νομισματικές παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ, Fed) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποτίμηση άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Οι επενδυτές ώθησαν τις τιμές του χρυσού σε επίπεδα υψηλότερα από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά στις αρχές του έτους.
Προστέθηκαν σε αυτά τα κέρδη που προέρχονται από το χρηματιστήριο παραγώγων Comex στη Νέα Υόρκη, όπου ζητήματα όσον αφορά την προσφορά νωρίτερα φέτος κατέστησαν την αγορά περισσότερο προσοδοφόρα για όσους είχαν πρόσβαση σε φυσικό χρυσό.
Τράπεζες όπως η JPMorgan εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες στο Comex και βοήθησαν τους πελάτες να κάνουν το ίδιο.
Τα δεδομένα από το CME Group, το οποίο διαχειρίζεται την αγορά παραγώγων Comex, δείχνουν ότι οι πελάτες της JPMorgan πραγματοποίησαν το ένα τρίτο του συνόλου των συναλλαγών σε ράβδους χρυσού στην αγορά τον Οκτώβριο και περισσότερα από τα δύο πέμπτα τον Ιούνιο.
Όπως και άλλες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, η JPMorgan είχε τη δυνατότητα να προμηθεύεται και να διακινεί ποσότητες πολυτίμων μετάλλων φθηνά και σε μεγάλες ποσότητες σε σύγκριση με μικρότερους «παίκτες» στις εν λόγω συναλλαγές.
Οι διαπραγματεύσεις στο Comex αναμένεται να επιστρέψουν στα κανονικά τους επίπαδα, αλλά οι υψηλές τιμές χρυσού και το ενδιαφέρον των επενδυτών προεξοφλούν σημαντική κερδοφορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης