Διεθνή

Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, ανοίγει ο δρόμος για την κυβέρνηση Biden στις ΗΠΑ - O DAX +1%, τα futures της Wall +1%

Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, ανοίγει ο δρόμος για την κυβέρνηση Biden στις ΗΠΑ - O DAX +1%, τα futures της Wall +1%
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έδωσε τελικά χθες βράδυ το πράσινο φως
(upd) Το «πράσινο φως» από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον εκλεγμένο πρόεδρο Joe Biden, καθώς και οι θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων, προσφέρουν στήριξη στις διεθνείς αγορές.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 1% στις 13.268 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 1,2% στις 6.409 μονάδες.
Στις 5.572 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 1,5%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 1,5% στις 22.025 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 1,2% στις 8.078 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν άνοδο 1%.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 22,24 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη,  η εταιρία διαχείρισης του χρηματιστηρίου Deutsche Boerse ανακοίνωσε ο δείκτης των blue-chips θα διευρυνθεί στις 40 από τις 30 εταιρίες που περιλαμβάνει σήμερα, με αυστηρότερα κριτήρια ένταξης.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, με ρυθμό ρεκόρ 8,5% ανέκαμψε η γερμανική οικονομία στο γ΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου της Γερμανίας υποχώρησε 3,9% σε ετήσια βάση.
Τα τελικά στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για ανάκαμψη +8,2%.
Νέα επιδείνωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2020.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διολίσθησε στις 90,7 μονάδες τον Νοέμβριο, από 92,7 τον Οκτώβριο, λόγω της νέας έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η μέτρηση που αφορά την αποτίμηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης διαμορφώθηκε στις 90,0 μονάδες, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες στις 91,5..
Όσον αφορά την πανδημία, η Γαλλία ανακοίνωσε χθες τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων της COVID-19 από τις 28 Σεπτεμβρίου, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται τώρα στην ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρόεδρος Emmanuel Macron, αργότερα σήμερα, κατά την οποία πιθανόν να ανακοινώσει χαλάρωση των κανόνων του lockdown.
Στις ΗΠΑ, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έδωσε τελικά χθες βράδυ το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον  εκλεγμένο πρόεδρο Joe Biden, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να σχηματίζει την κυβέρνησή του.
Μέσω Twitter υποσχέθηκε να συνεχίσει τον «δίκαιο αγώνα» του, αν και οι μέχρι τώρα προσφυγές του δεν έχουν φέρει την επιτυχία που ανέμενε, καθώς τα «αποδεικτικά στοιχεία» δεν κρίνονται προς ώρας αξιόπιστα.
«Μολαταύτα, προς το συμφέρον της χώρας μας, συστήνω στην επικεφαλής της υπηρεσίας η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη να κάνει αυτό που χρειάζεται να γίνει ως προς τα αρχικά πρωτόκολλα, κι έδωσα οδηγία στην ομάδα μου να πράξει το ίδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, πλέον ανοίγει ο δρόμος ο Biden να έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, όπως θέλει η άγραφη πολιτική παράδοση, κάτι που είχε αποκλείσει μέχρι τώρα ο Trump.

Κέρδη στην Ασία - Άλμα +2,5% για τον Nikkei 225

Με σημαντική άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (τη Δευτέρα η ιαπωνική χρηματαγορά δεν λειτούργησε λόγω αργίας.
Το κλίμα στις αγορές της Ασίας επηρεάζεται από την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Donald Trump στην ομάδα του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Joe Biden.
O Αsia Dow ενισχυόταν 1,3% στις 3.663 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 2,5%, στις 26.165 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 35,01 μονάδων (+2,03%), στις 1.762,40 μονάδες.
Στις 26.535  μονάδες διαπραγματεύεται ο Hang Seng με άνοδο 0,2%.
Ο Shanghai Composite Index υποχωρεί 0,34% στις 3.402 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύεται 0,77% στις 44.405 μονάδες.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1% στα 43,49 δολ. το βαρέλι.
Το πετρέλαιο τύπου Brent σημειώνει άνοδο 0,8% στα 46,4 δολ. το βαρέλι.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης