Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Καλπάζουν τα κρούσματα, στις 17.265 από την Παρασκευή 20/11 - Στους 94 οι νέοι θάνατοι

Σουηδία: Καλπάζουν τα κρούσματα, στις 17.265 από την Παρασκευή 20/11 - Στους 94 οι νέοι θάνατοι
Η Σουηδία κατέγραψε 17.265 νέα κρούσματα κορωνοϊού από την Παρασκευή 20/11
Καλπάζουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Σουηδία, της οποίας η ανορθόδοξη στρατηγική απέναντι στην πανδημία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής.
Η Σουηδία κατέγραψε 17.265 νέα κρούσματα κορωνοϊού από την Παρασκευή 20/11, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η υπηρεσία Υγείας.
Η αύξηση αυτή συγκρίνεται με τα 15.084 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης εβδομάδας.
Η Σουηδία κατέγραψε επίσης 94 νέους θανάτους.
Από το ξέσπασμα της πανδημίας οι νεκροί ανέρχονται σε 6.500, με τον δείκτη θνητότητας να ξεπερνά κατά πολύ αυτόν των γειτονικών χωρών της Σκανδιναβίας, ωστόσο βρίσκεται χαμηλότερα έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.
Σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, η Σουηδία έλαβε πολύ λιγότερο αυστηρά μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, προτιμώντας να δώσει έμφαση στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας.
Ωστόσο, την Παρασκευή απαγορεύθηκε η πώληση αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια της νύχτας και από αύριο Τρίτη περιορίζεται σε οκτώ ο αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπεται να συμμετέχουν σε δημόσιες συναθροίσεις, από πενήντα μέχρι τώρα.

Το δραματικό διάγγελμα του πρωθυπουργού
 
Με δραματικούς τόνους απευθύνθηκε στον λαό ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Lofven, εν μέσω της έξαρσης του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.
«Η Σουηδία βρίσκεται αντιμέτωπη με δοκιμασία εξαιτίας της πανδημίας», επισήμανε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Κυριακή ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της χώραςαπευθύνοντας έκκληση στους πάντες να «συνεργαστούν» για να ελαττωθεί το ολοένα πιο βαρύ φορτίο για το σύστημα υγείας.
«Η μικρή ανάσα που πήραμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τέλειωσε», τόνισε ο επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης στο διάγγελμά του.
«Περισσότεροι μολύνονται. Περισσότερα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας καταλαμβάνονται από ασθενείς με την COVID-19 σε σοβαρή κατάσταση. Περισσότεροι πεθαίνουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα αυτού του είδους είναι μάλλον σπάνια στη Σουηδία. Ο Lofven είχε απευθυνθεί με αυτόν τον τρόπο στους πολίτες τον Μάρτιο, όταν η πανδημία  μόλις άρχιζε να εξαπλώνεται στη σουηδική επικράτεια.
Επίσης, είχε απευθύνει διάγγελμα στους συμπολίτες του το 2017, έπειτα από τρομοκρατική ενέργεια στη Στοκχόλμη.
Ο Lofven επέμεινε ότι έχει μεγάλη σημασία όλοι να ενεργήσουν ως έθνος και ότι οι πάντες φέρουν μεγάλη ευθύνη. Αναγνώρισε ότι η εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης το φθινόπωρο δεν ήταν καθόλου καλή.
 «Πάρα πολλοί αμέλησαν να τηρούν τις συστάσεις» των ειδικών και των αρχών, έκρινε.
«Αλλά τώρα βλέπουμε πως ο κόσμος αρχίζει ξανά να συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί και πολλοί εργάζονται από το σπίτι.
«Η Σουηδία τίθεται υπό δοκιμασία. Αλλά η Σουηδία θα αντέξει τη δοκιμασία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί, οικοδομούνται σπίτια και στρώνονται δρόμοι, ενώ τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία τους.
Στη χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 6.400 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 208.300 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 ως αυτό το στάδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης