Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κράτησε το θετικό πρόσημο – Συνεχίζεται η συσσώρευση στις 700 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κράτησε το θετικό πρόσημο – Συνεχίζεται η συσσώρευση στις 700 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Αν και στην Ευρώπη οι τάσεις ήταν ανοδικές, η εγχώρια αγορά δεν μπόρεσε να κρατήσει την αρχική άνοδο. Τουλάχιστον κατάφερε προς το κλείσιμο να κρατηθεί πάνω από τις 700 μονάδες. Ο τζίρος χαμηλός σχετικά και οι ρευστοποιήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στις τράπεζες, που νωρίς το πρωί είχαν καλή άνοδο.

Λογικές και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Ας μην είμαστε άπληστοι. Κάποιοι έχουν σημαντικές υπεραξίες. Το θέμα είναι να υπάρχουν νέοι επενδυτές και να μπορέσουν με φρέσκο χρήμα να στηρίξουν τα επίπεδα ή και να τα οδηγήσουν υψηλότερα. Υπάρχουν μετοχές που αξίζουν καλύτερης αποτίμησης. Φυσικά και οι κίνδυνοι είναι αρκετοί, αλλά το ΧΑ έχει μάλλον ενσωματώσει στις τιμές χειρότερα σενάρια.

Η αύξηση των κρουσμάτων, η πίεση του συστήματος υγείας, το γεγονός ότι παρά την καραντίνα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν υποχωρεί και δυστυχώς έχουμε καθημερινά πολλούς νεκρούς, δημιουργούν νέες ανησυχίες. Πρέπει να αντέξουμε μέχρι το εμβόλιο. Πρέπει και το κράτος να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως πρέπει η Ε.Ε. να βοηθήσει.

AEGEAN: Διαβάζουμε στα social media αλλά και σε κάποια δημοσιεύματα θέσεις που είναι κατά της χρηματοδότησης. Η στήλη έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην εταιρεία στο παρελθόν, αλλά εδώ πρέπει να πούμε πως το κράτος πρέπει να βοηθήσει. Εννοείται με ανταλλάγματα. Όταν πετούσαν οι κυβερνήσεις τα λεφτά για να σώσουν την ΕΒΖ που τελικά κατέρρευσε και το κράτος πήρε το προσωπικό, όταν σώζουμε επιχειρήσεις όπως η ΛΑΡΚΟ ή άλλες που δεν έχουν δώσει ποτέ κάτι στο κράτος, δεν υπάρχουν διαφωνίες.

Η εταιρεία μεταφέρει εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα και παράλληλα δίνει εκατομμύρια ευρώ σε φόρους είτε απευθείας από τα εισιτήρια, είτε μέσω των κερδών, είτε μέσω των μερισμάτων, είτε, είτε, είτε. Να ρισκάρει το κράτος κατάρρευση με χιλιάδες ανέργους και τον τουρισμό του χρόνου στον αέρα; Δηλαδή δε μας πειράζει άμα η εταιρεία είναι κρατική και ζημιογόνα, αλλά μας πειράζει σε μία εταιρεία που οι αποφάσεις του κράτους και η πανδημία τη βύθισαν;

ΜΕΤΟΧΕΣ: Η εικόνα των γραφημάτων και ειδικά των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Επίσης λόγω της καλής εικόνας των δεικτών μία διολίσθηση της αγοράς ακόμα και προς τα επίπεδα του κινητού των 200 ημερών δε θα μας ενοχλούσε. Αν πήγαινε χαμηλότερα, τότε αλλάζει το θέμα.

Υπάρχουν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη και αρκετή αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, επομένως είναι λογικό να «κονταροχτυπιούνται» στα τρέχοντα επίπεδα οι επενδυτές. Αλλά μιλάμε για 700 μονάδες. Όχι για 1.000 ή 2.000 μονάδες. Οι ξένες αγορές έχουν μεγαλύτερη βελτίωση.

Το βλέμμα μας παραμένει στα αποτελέσματα και στις αντοχές των επιχειρήσεων. Όσες έχουν δεχθεί πλήγμα μόνο στο τζίρο και στα κέρδη τότε μπορούν πιο εύκολα να ανακάμψουν. Όσες αυξήσουν σημαντικά το δανεισμό τους και μειώσουν αισθητά τα ίδια κεφάλαια λόγω ζημιών, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

JUMBO: Νεότερη ανακοίνωση στο site ηλεκτρονικών πωλήσεων της εταιρείας αναφέρει: Αγαπητοί φίλοι του Jumbo, η αγάπη σας μας έβγαλε νοκ άουτ! Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ μέχρι νεωτέρας, ώστε να εξυπηρετήσουμε απρόσκοπτα τον μέχρι τώρα τεράστιο όγκο παραγγελιών. Σας ευχαριστούμε που προτιμάτε τον κόσμο των Jumbo και λυπούμαστε ειλικρινά για την αναστάτωση. Θα είμαστε σύντομα κοντά σας. Η ενέργεια "Ευχοστολίδια ΟΠΑΠ" πραγματοποιείται κανονικά.

Στο +3,58% η μετοχή και στα 14,46 ευρώ με υψηλό όγκο 339 χιλ. τεμάχια. Είχε τις προηγούμενες μέρες διολισθήσει και προφανώς λόγω της αδυναμίας να φέρει σε πέρας τις μεγάλες παραγγελίες. Όμως πήγε και πάλι πάνω από τα 14 ευρώ και αυτό μας αναπτερώνει τις ελπίδες για την αγορά συνολικά.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Νέα ιστορικά υψηλά για τον τίτλο.

ΕΛΠΕ: Συνεχίζει ανοδικά και ακόμα δεν έχει πιάσει τον 200άρη.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πήγε να κόψει καθοδικά το 200άρη η Εθνική, και οι επόμενες συνεδριάσεις είναι κρίσιμες. Η Alpha Bank κατάφερε στο κλείσιμο να ενισχυθεί κατά 0,21%, ενώ οι υπόλοιπες έκλεισαν με μικρές απώλειες.

ΠΑΪΡΗΣ (απάντηση): Δεν επιτρέπεται να δίνουμε συστάσεις για αγορά ή πώληση. Αυτό είναι δική σας απόφαση. Διαγραμματικά θέλει δύναμη να ξεπεράσει αντίσταση που είναι κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Αν τα ξεπεράσει ανοίγει ο δρόμος για τιμές αρκετά υψηλότερες και επίπεδα που έχει να δει δεκαετία και βάλε.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Δυνατή και η δική της ανάκαμψη μέσα στο Νοέμβριο. Είχε βρεθεί και κάτω από τα 0,80 ευρώ και μάλιστα βλέπαμε δυνατούς πωλητές. Στις τελευταίες συνεδριάσεις κάνει προσπάθεια να παραμείνει πάνω από το 1 ευρώ.

ΑS COMPANY: Ξανά στα 2 ευρώ και μάλλον παραμένει φθηνή. Καλός ο όγκος σήμερα και με καλές εντολές αγοράς.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Κάπως βελτιωμένη η εικόνα της αλλά είπαμε: Αυτά που γίνονται στο συγκεκριμένο τίτλο είναι από τα άγραφα… Στο κλείσιμο έβγαλαν και πάλι κομμάτια, όχι ότι την υπόλοιπη μέρα την άφηναν σε ησυχία και τελικά έκλεισε στα 1,40 ευρώ και στο +2,19% με όγκο 67 χιλ. τεμάχια.

FRIGOGLASS: Στα 0,1010 ευρώ και στο +10,99% με όγκο 843 χιλ. τεμάχια και πωλητές στην τιμή κλεισίματος.

PERFORMANCE: Νέα υψηλά για τη μετοχή. Εξαιρετικό το ράλι αν και με ελάχιστους όγκους συναλλαγών. Τα θεμελιώδη «φταίνε» για αυτή την πορεία.

AVE: Καμιά φορά η πληροφορία μπορεί να είναι παραπλανητική. Έτσι ενώ υπήρξε η φήμη ότι θα πάει πάνω, αυτή έπεσε. Αλλά οι λόγοι για την υποτιθέμενη άνοδο είχαν βγει καιρό πριν και είχε γίνει ήδη κίνηση. Γι΄αυτό δε πρέπει να κυνηγάμε φήμες και πληροφορίες, αλλά να προσπαθούμε να ανιχνεύουμε γρήγορα τις αλλαγές στους ισολογισμούς. Στο -8,24% και στα 0,2450 ευρώ με όγκο 120 χιλ. τεμάχια.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Με όγκο η πτώση της μετοχής.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης