Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Καταθέτουμε σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη - Ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική η κυβέρνηση - Έθεσε το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική ετοιμότητα

Τσίπρας: Καταθέτουμε σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη - Ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική η κυβέρνηση - Έθεσε το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική ετοιμότητα
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο των δαπανών υγείας λόγω κορωνοϊού
Την παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να ελεγχθούν οι δαπάνες στην Υγεία λόγω κορωνοϊού θα ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Αυτή την πρόθεση γνωστοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το απόγευμα 24/11 στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης) με κεντρικό θέμα τη στάση και τις θέσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ενώ με τη φράση «όταν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης θα γίνει ο λογαριασμός και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου», έκανε σαφές αφενός ότι δεν αγνοεί τα σενάρια εκλογών που απεργάζονται στο Μαξίμου και, αφετέρου, ότι οι πρόωρες κάλπες θα είναι η κατάληξη της πορείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς, συν τοις άλλοις, «μετά την υγειονομική κρίση θα έλθει η κρίση της οικονομίας που θα είναι διαρκής».
Αναφορικά με τον έλεγχο των δαπανών, τόνισε: «Είναι πολύ μεγάλος ο κατάλογος και είναι πολλά τα λεφτά. Αλλά η κυβέρνηση πρέπει να ξέρει πως ούτε η Δημοκρατία, ούτε ο έλεγχος και η λογοδοσία μπορούν να μπουν σε καραντίνα».

Σταχυολογώντας περιπτώσεις σπατάλης και αδιαφάνειας, πρόσθεσε:
-Απευθείας αναθέσεις σε μπακάλικα και εταιρείες αλουμινίου για να παράγουν μάσκες.
-Απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες φύλαξης στην Πάτρα για φύλαξη κτηρίων στον Πειραιά.
-Απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες φίλων και πολιτευτών της ΝΔ.
-Διπλασιασμός των αποζημιώσεων ημερήσιας νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές.
-Εκατομμύρια στα κανάλια για μηνύματα που εκ του νόμου πρέπει μεταδίδουν δωρεάν.

Αντίθετη με το ΕΣΥ η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε με σκληρά λόγια τη στάση που εξακολουθεί να τηρεί η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας διότι αυτό υπαγορεύει η ιδεολογική της αντίθεση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
«Η εξάπλωση του ιού, είναι ραγδαία και σε πολλές περιπτώσεις ανά τη χώρα, η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη.Το χειρότερο είναι ότι αυτή τη κρίση τη βιώνουμε με μια κυβέρνηση ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική», είπε.
Και πρόσθεσε: «Μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν έλαβε στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προετοιμασίας ενόψει του δεύτερου κύματος, όχι μόνο δεν αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία, αλλά συμπεριφέρεται σα να απευθύνεται σε πολίτες με χαμηλή νοημοσύνη.
Τη μια μας είπαν (σ.σ. ο Στέλιος Πέτσας) ότι ευτυχώς που δεν δαπανούν χρήματα στις ΜΕΘ γιατί θα ήταν πεταμένα λεφτά.
Την άλλη (σ.σ. ο Άδωνις Γεωργιάδης) ότι πανηγυρίζουν με τους πάνω από 100 θανάτους σε ημερήσια βάση γιατί ακόμη υπάρχουν χώρες με περισσότερους.
Και σήμερα ήρθε και ο πιο κοντινός υπουργός στον κ.Μητσοτάκη (σ.σ. ο Γιώργος Γεραπετρίτης) να μας πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ευτυχώς που δεν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ γιατί έτσι θα είχαμε περισσότερους νεκρούς, αφού η θνητότητα έχει ανέβει σχεδόν στο 50% για όσους νοσηλεύονται σε αυτές. Πραγματικά δε ξέρω αν αυτές οι δηλώσεις είναι προϊόν του πανικού ή του αμοραλισμού και του κυνισμού τους.
Δεν ξέρω αν προδίδουν τον ερασιτεχνισμό ή την ιδεοληψία τους».

Χάθηκε η ευκαιρία το καλοκαίρι

Αναφερόμενος στο «χαμένο» διάστημα του καλοκαιριού, παρότι οι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τόνισε: «Γνωρίζαμε, όλοι ότι η Ελλάδα είχε μια μεγάλη ευκαιρία μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Ήρθε σε μια εποχή εκτός της τουριστικής περιόδου και καταφέραμε σχεδόν να εξαφανίσουμε τον ιό από την κοινότητα.
Ήταν η μεγάλη ευκαιρία μας να αξιοποιήσουμε το χρόνο, να οργανώσουμε τις άμυνες μας, με μέτρα στήριξης του ΕΣΥ και της κοινωνίας, ενόψει του νέου κύματος.
Και τι από όλα αυτά έκανε ο κ.Μητσοτάκης;
Τίποτα, πέρα από το να αυτοθαυμάζεται και να επιχειρεί να αξιοποιήσει τη πανδημία ως ευκαιρία για πολιτικά οφέλη.
Υποτίμησε τους κινδύνους;
Έπεσε έξω, όπως του καταλόγισε ο υπουργός του κος Γεωργιάδης; Ή μήπως απλά έμεινε ο ίδιος; Αυτός που ήταν από πριν.
Όσος ήταν από πριν.
Διότι αυτές τις αντιλήψεις για τη δημόσια υγεία τις είχε – είναι η αλήθεια – από πριν ο κ.Μητσοτάκης. Απλά δε ήταν αρκετή ούτε η πανδημία για να τις αλλάξει».

Να είμαστε έτοιμοι όταν θα γίνει ο λογαριασμός

Με τη φράση «όταν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης θα γίνει ο λογαριασμός και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου», ο κ.Τσίπρας κατέληξε: «Θα βρεθούμε ξανά μπροστά σε κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που και να θέλει και να μπορεί να στηρίξει τη κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει την ελπίδα και τη δικαιοσύνη.
Να προστατεύσει τους πιο αδύναμους και να δώσει προοπτική στο πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, στους νέους ανθρώπους. Και φυσικά να ξαναδώσει αξία στο δημόσιο χώρο.
Να ενισχύσει αποτελεσματικά το ΕΣΥ, δημιουργώντας ένα νέο ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Να ενισχύσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.Το Πολιτισμό και τους ανθρώπους του. 
Εμείς έχουμε και τη γνώση και το σχέδιο και τη θέληση να το πετύχουμε».
Όπως ανακοίνωσε άλλωστε τις επόμενες ημέρες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάπτυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει σε διαβούλευση το δικό του σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης