Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χωρίς φρένο η πτώση της τουρκικής λίρας, που υποφέρει από τα Erdoganomics

Χωρίς φρένο η πτώση της τουρκικής λίρας, που υποφέρει από τα Erdoganomics
H αποδεκατισμένη τουρκική οικονομία ανησυχεί τους επενδυτές...
Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις γεωπολιτικές εντάσεις, στην επίπτωση της πολιτικής επιρροής στη νομισματική πολιτική, αλλά κυρίως στον… Erdogan.
Πριν από δύο εβδομάδες, τα Erdoganomics έλαβαν τέλος, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan απέλυσε τον διοικητή - μαριονέτα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, ο οποίος σκόπευε να μειώσει τα επιτόκια, ωθώντας τη λίρα σε μια άνευ προηγουμένου κατρακύλα.
Στη θέση του προσελήφθη νέος διοικητής, που προσβλέπει στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Μάλιστα, μία από τις πρώτες ενέργειές του ήταν η αύξηση των επιτοκίων κατά 475 μονάδες βάσης, στο 15%.
Επίσης, δόθηκε πλήρης στήριξη στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο έφτασε σε τέτοιο σημείο την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, που ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 8 λίρες.
Σημειώνεται πως μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας η λίρα ενισχύθηκε, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται ως εξής:
1 δολάριο ανά 7,50 λίρες.
Ωστόσο, σιγά-σιγά φαίνεται πως τα υψηλά επιτόκια σε μια αποδεκατισμένη οικονομία, όπου τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα είναι τώρα αρνητικά, φόβισαν τους traders.

Με άλλα λόγια, η αύξηση των επιτοκίων ίσως δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση.
Μοιραία, λοιπόν, έπειτα από μερικές ημέρες η λίρα άρχισε πάλι να πέφτει έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 8:1.

Η ρυθμιστική αρχή ορίζει ότι ο λόγος των δανείων, των τιτλοποιήσεων και των swaps προς τις καταθέσεις πρέπει να είναι άνω του 90% για τις τράπεζες λιανικής και 70% για τις επενδυτικές τράπεζες.
Στον αριθμητή, τα δάνεια, οι τιτλοποιήσεις και τα swaps έχουν συντελεστές 1,00, 0,75 και 0,50, αντίστοιχα.
Στον παρονομαστή, οι καταθέσεις έχουν συντελεστή 1,00, εκτός από τις καταθέσεις συναλλάγματος, που υπερβαίνουν τα δάνεια σε συνάλλαγμα, τα οποία έχουν συντελεστή 1,75.
Με αυτό το μέτρο, η BRSA στόχευε να ενθαρρύνει τον δανεισμό και να αποθαρρύνει τη δολαριοποίηση.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με την Goldman Sachs, μετά από αυτήν την απόφαση, είναι πιθανό οι τράπεζες να κάνουν ακριβώς το αντίθετο και να μειώσουν τον δανεισμό.
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των καταναλωτικών και εμπορικών δανείων έχει ήδη φτάσει το 19,8% και το 17,0%, αντίστοιχα.
Η μικρότερη διάθεση δανείων πιθανότατα θα οδηγήσει σε βραδύτερη εγχώρια ζήτηση και ως αποτέλεσμα σε μειωμένες εισαγωγές.
Και ενώ η αύξηση των επιτοκίων φαινομενικά θα είναι υποστηρικτική για τη λίρα, προϊόντος του χρόνου, λόγω του ισοζυγίου πληρωμών, θα δημιουργηθούν ερωτήματα ως προς το κατά πόσο έχει δύναμη και επίδραση στην τουρκική οικονομία.
Ακόμα χειρότερα, όπως σημειώνει η Goldman, η απομόχλευση των τραπεζών μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερους δείκτες σε ό,τι αφορά τη μείωση του εξωτερικού χρέους και περισσότερες εκροές από τον τραπεζικό τομέα.
Η ουσία είναι ότι αυτή η απόφαση μπορεί να ερμηνευθεί ως ερντογανική, επιτρέποντας χαμηλότερη πιστωτική ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, αποδοχή χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης, χάριν υποστήριξης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Το επιτόκιο των καταθέσεων TRY παραμένει στο 12,3%.
Η Goldman Sachs πιστεύει ότι θα απαιτηθούν υψηλότερα επιτόκια για την αποκατάσταση της εγχώριας εμπιστοσύνης μεταξύ των καταθετών και αναμένει ότι το επιτόκιο πολιτικής θα αυξηθεί τελικά στο 17%.
Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το TRY βυθίζεται ξανά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης