Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υπό πίεση οι τουρκικές τράπεζες – Επαρκή τα κεφάλαια για εξόφληση του βραχυπρόθεσμου χρέους

Fitch: Υπό πίεση οι τουρκικές τράπεζες – Επαρκή τα κεφάλαια για εξόφληση του βραχυπρόθεσμου χρέους
Υπό πίεση οι τουρκικές τράπεζες
Οι τουρκικές τράπεζες θα βρεθούν υπό μεγάλη πίεση σε περίπτωση που υπάρξει μία νέα κατάρρευση της λίρας και αυξηθούν σημαντικά οι εκροές κεφαλαίων, εκτιμά σε ανάλυσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι τράπεζες της Τουρκίας μπορούν προς το παρόν να εξυπηρετήσουν το βραχυπρόθεσμο -εξωτερικό- χρέος, ενώ έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν έναν μέτριο όγκο εκροών κεφαλαίων.
Ωστόσο, στην επόμενη κρίση θα πιεστούν περαιτέρω, καθώς η εξάρτησή τους από την κεντρική τράπεζα έχει καταστεί καίρια.
Οι τουρκικές τράπεζες διατήρησαν εύλογη πρόσβαση σε εξωτερικές αγορές χρηματοδότησης εν μέσω αστάθειας της αγοράς, από το α’ τρίμηνο του 2020 και παρά τη σημαντική υποτίμηση της λίρας.
Το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος σε ξένο νόμισμα των τουρκικών τραπεζών αυξήθηκε ελαφρώς στα 84 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ στο τέλος του γ’ τριμήνου 2020 (τέλη 2019: 82 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ), ενώ το συνολικό εξωτερικό χρέος (συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων δανείων) μειώθηκε κατά 8 δισεκ. δολάρια το εννεάμηνο 2020 στα 135 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ.
Οι καταθέσεις πελατών σε ξένο νόμισμα (τέλος γ’ τριμήνου 2020: 54% των συνολικών καταθέσεων πελατών) αυξήθηκαν κατά 10% (σε δολάρια ΗΠΑ) το εννεάμηνο 2020 σε 242 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ, υποστηρίζοντας τις θέσεις ρευστότητας των τραπεζών σε συναλλαγματικά διαθέσιμα, αλλά επίσης δημιουργώντας κινδύνους ρευστότητας σε περίπτωση εκροών καταθέσεων ή αστάθειας.
«Η διαθέσιμη ρευστότητα σε ξένο νόμισμα του κλάδου ανήλθε σε 82 δισεκ. δολ. στο τέλος του γ’ τριμήνου 2020 και κρίνεται επαρκής για να καλυφθεί ένα βραχυπρόθεσμο χρέος και μέτριες εκροές καταθέσεων σε ξένο νόμισμα.
Ωστόσο, λίγο περισσότερο από το ήμισυ (από περίπου 25% το 2019) της ρευστότητας σε ξένο νόμισμα των τραπεζών περιλαμβάνει τοποθετήσεις στην κεντρική τράπεζα, κυρίως με τη μορφή ανταλλαγής συναλλαγματικών.
Υπολογίζουμε ότι τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας είχαν αρνητική ροή στο τέλος του γ’ τριμήνου 2020.
Αυτό σημαίνει ότι τα εξωτερικά οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να υποστούν περαιτέρω πίεση εάν οι τράπεζες επρόκειτο να εξοφλήσουν σημαντικά ποσά ξένου χρέους χρησιμοποιώντας τη ρευστότητά τους στην κεντρική τράπεζα, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της», σημειώνει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης